ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μία ακόμα βουτιά στο Χ.Α. - Απώλειες στη Wall με φόντο τα μάκρο - Η Γερμανία "ρίχνει" Ευρώπη και ευρώ

15:48 - 23 Φεβ 2010 | Σχόλια Αγοράς
Στα όρια των 1.900 μονάδων βρέθηκε ο γενικός δείκτης του Χ.Α., σε μία συνεδρίαση που οι πωλητές – όχι πολλοί- έχουν τον πρώτο λόγο.
Από την πλευρά τους οι αγοραστές δεν είναι διατεθειμένοι να κάνουν την υπερβάση, που αναλώνονται σε συντηρητικές κινήσεις απορρόφωντας την όποια προσφορά βγαίνει. Πτώση 5,95% για τη MIG, με τους επενδυτές να διατηρούν τις αμφιβολίες τους ως προς το deal της Aegean με τη θυγατρική (της MIG) Olympic. Κάτω από τα 6 ευρώ κινείται η μετοχή της Πειραιώς με πτώση 5,67%, ενώ πάνω από 3% υποχωρούν, ΕΤΕ, Alpha, Eurobank και Marfin Popular. Ανοδικές αναλαμπές από την Coca Cola, τον ΟΠΑΠ και τη Motor Oil. Από τις μετοχές που διακινούνται, 129 υποχωρούν, έναντι 35 που ενισχύονται και 43 αμετάβλητες.

Στα αρνητικά της σημερινής συνεδρίασης περιλαμβάνεται ο διασυρμός της χώρας, με κινητοποιήσεις τύπου ΠΑΜΕ, που μπλόκαρε την είσοδο των εργαζομένων στην ΕΧΑΕ. Ταυτόχρονα, τα στοιχεία της Κομισιόν για την ύφεση στην Ελλάδα, έρχεται να τονίσει με τον πιο επίσημο τρόπο τα δομικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας. Από την άλλη και το διεθνές κλίμα στις αγορές παραμένει άσχημο, έπειτα από τα άσχημα στοιχεία για το επιχειρηματικό κλίμα στη Γερμανία. Πάντως, ούτε η θετική έκθεση της UBS για τις τράπεζες ήταν αρκετή για ν' αλλάξει το κλίμα στο Χ.Α.

Ισχυρές απώλειες στις διεθνείς αγορές

Τα απογοητευτικά μακροοικονομικά στοιχεία οδηγούν σε ισχυρές απώλειες τους δείκτες σε Wall και Ευρώπη. Στη Wall, ο Dow Jones υποχωρεί κατά 0,67% στις 10.320 μονάδες, ο Nasdaq καταγράφει απώλειες 1,15% στις 2.216 μονάδες και ο S&P σημειώνει πτώση 0,95% στις 1.097 μονάδες.

Σε χαμηλά δέκα μηνών 'βυθίστηκε' η καταναλωτική εμπιστοσύνη το Φεβρουάριο στις ΗΠΑ, καθώς οι Αμερικνοί εμφανίζονται πιο απαισιόδοξοι για τις προοπτικές στην αγορά εργασίας, καθώς και για την πορεία της οικονομίας, σύμφωνα με τα στοιχεία του  Conference Board.

Ειδικότερα, μόνο ένα μήνα μετά τα υψηλά 16 μηνών, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης CB υποχώρησε κατά 11 μονάδες στις 46 μονάδες από τις 56,5 μονάδες - αναθεωρημένα στοιχεία - τον Ιανουάριο. Οι εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για ελαφρά πτώση στις 55,5 μονάδες.

Παράλληλα, πτώση 0,2% κατέγραψε ο δείκτης τιμών κατοικιών S&P/CS στις 20 μεγαλύτερες πόλεις των ΗΠΑ κατά το μήνα Δεκέμβρη, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε η S&P/Case-Shiller.

Σε ετήσια βάση, οι τιμές υποχώρησαν κατά 3,1%. Οι εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για οριακή μηνιαία άνοδο κατά 0,1% και ετήσια πτώση κατά 3%. Στο τέταρτο τρίμηνο του 2009, ο δείκτης υποχώρησε κατά 1,1%.

Επιπλέον, στις 2 μονάδες διαμορφώθηκε ο δείκτης μεταποίησης Richmond κατά τον μήνα Φεβρουάριο στις ΗΠΑ, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών που τον τοποθετούσαν στη μηδενική βάση.

Στις 702 έφτασαν οι προβληματικές τράπεζες κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2009 στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Νομισματική Επιτροπή της Fed (FDIC), φτάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 16 ετών. Υπενθυμίζεται ότι στο τέλος Σεπτεμβρίου, ο αριθμός των «προβληματικών» τραπεζών ήταν 552 και στο τέλος του Ιουνίου είχαν φτάσει τις 416.

Το ύψος των κεφαλαίων των τραπεζών που εποπτεύει την ασφάλεια τους η FDIC υποχώρησε στα 914 εκατ. δολάρια, από 2,8 δισ. δολάρια που ήταν το τρίτο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, και από 37,8 δισ. δολάρια που ήταν το τέταρτο τρίμηνο του 2008. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της FDIC, τα «προβληματικά» κεφάλαια του αμερικανικού τραπεζικού κλάδου έφτασαν στο τέλος του προηγούμενου έτους τα 402,8 δισ. δολάρια, από 345,9 δισ. δολάρια στο τέλος του τρίτου τριμήνου.

Αρνητικά πρόσημα καταγράφουν οι κυριότεροι δείκτες στις ευρωπαϊκές αγορές, χάνοντας τα πρωινά κέρδη, με φόντο την απρόσμενη μείωση του δείκτη επιχειρηματικού κλίματος Ifo στη Γερμανία, η οποία αντιστάθμισε τα κέρδη των Heineken και Carlsberg. Πτωτικά κινούνται τα παράγωγα στη Wall.

Στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου ο FTSE 100 υποχωρεί κατά 0,68% στις 5.314 μονάδες, στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης ο DAX χάνει 1,43% στις 5.607 μονάδες και στο Χρηματιστήριο του Παρισιού ο CAC σημειώνει πτώση κατά 1,30% στις 3.707 μονάδες.

Απώλειες 0,5% για τον πανευρωπαϊκό δείκτη Dow Jones Stoxx 600, ενώ ανοδικά κατά 0,3% κινήθηκε ο MSCI Pacific Index.

Ενισχύεται το δολάριο έναντι του ευρώ, καθώς το ευρωπαϊκό νόμισμα δεν κατάφερε να στηρίξει την ανάκαμψή του, μετά την απρόσμενη πτώση του δείκτη επιχειρηματικού κλίματος Ifo στη Γερμανία.

Το ευρώ, που έχει υποχωρήσει κατά 6% έναντι του δολαρίου από τον Ιανουάριο εξαιτίας των ανησυχιών για την Ελλάδα, ανέκαμψε νωρίτερα σήμερα μετά από δημοσιεύματα που ήθελαν την κυβέρνηση του Ντουμπάι έτοιμη να παράσχει επιπλέον 5 δισ. δολάρια στην κρατική Dubai World. Το ευρώ διαπραγματευόταν πριν από λίγο στα 1,3563 δολ., από 1,3609 νωρίτερα.

Απώλειες 6,6% για τη Merck. Η εταιρεία ανακοίνωσε την επιστροφή της στα κέρδη για το τέταρτο τρίμηνο χρήσης, ωστόσο τα αποτελέσματα ήταν κατώτερα των εκτιμήσεων.

“Βουτιά” 10% για την αυστριακή Raiffeisen. Τα καθαρά κέρδη της εταιρείας το 2009 μειώθηκαν στα 212 εκατ. ευρώ, από 982 εκατ. ευρώ πέρυσι.

Στο -7,6% βρίσκεται η Commerzbank, μετά από ζημιές ύψους 1,86 δισ. ευρώ, οι οποίες ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Άνοδος 3,3% για την Heineken. Η ολλανδική ζυθοποιία ανακοίνωσε για το 2009 καθαρά κέρδη σε πενταπλάσια επίπεδα σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα. Τα κέρδη φέτος άγγιξαν τα 510 εκατ. ευρώ, έναντι 105 εκατ. ευρώ πέρυσι.

Κέρδη 7,5% για την Carlsberg. Τα κέρδη της εταιρείας για το τέταρτο τρίμηνο χρήσης σκαρφάλωσαν σε υπερτριπλάσια επίπεδα συγκρινόμενα με το αντίστοιχο διάστημα του περασμένου έτους.

«Άλμα» 11% για την κατασκευαστική Wolseley, μετά από αναβάθμιση των προβλέψεών για την κερδοφορία της.

Κέρδη 1,3% για τη μεταλλουργική Vedanta Resources, με φόντο τις ανοδικές τάσεις των εμπορευμάτων και 6,7% για τη Croda International.

Στα μακροοικονομικά στοιχεία της ημέρας, στις 95,2 μονάδες υποχώρησε ο δείκτης επιχειρηματικού Ifo στη Γερμανία κατά το μήνα Φεβρουάριο από 95,8 μονάδες το Ιανουάριο, στον απόηχο των ιδιαίτερα χαμηλών για την εποχή θερμοκρασιών και χιονοπτώσεων, οι οποίες έπληξαν την οικοδομική δραστηριότητα. Σημειώνεται ότι οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση στις 96,4 μονάδες.

Υπενθυμίζεται ότι το Μάρτιο του 2009 είχε υποχωρήσει στις 82,2 μονάδες, τα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 26 ετών.

Σημειώνεται ότι η ανάκαμψη της γερμανικής οικονομίας παρέμεινε στάσιμη στα τέλη του 2009 εξαιτίας των μειωμένων εγχώριων δαπανών, ενώ εκτιμάται ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα είναι χαμηλός και το τρέχον τρίμηνο λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών σε ολόκληρη τη χώρα.

Στο 1,2% ανήλθε ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή στη Γαλλία κατά το μήνα Ιανουάριο σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2009, καταγράφοντας άνοδο για τρίτο διαδοχικό μήνα, λόγω των υψηλότερων τιμών ενέργειας. Σύμφωνα με ανακοίνωση της γαλλικής στατιστικής υπηρεσίας Insee, ο δείκτης υποχώρησε στο 0,2% σε μηνιαία βάση. Σημειώνεται ότι οι αναλυτές ανέμεναν ότι αύξηση στο 1,3%.

 Στ.Κ.Χαρίτος

Αλκμήνη Χατζηνάσιου
Τελευταία τροποποίηση στις 18:28 - 23 Φεβ 2010
Copyright © 1999-2022 Premium S.A. All rights reserved.