ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μεικτά πρόσημα στη Wall- Κέρδη στην Ευρώπη

23:04 - 25 Μαρ 2010 | Σχόλια Αγοράς
Με μεικτά πρόσημα έκλεισε η Wall Street, αφού ο Dow Jones ενισχύθηκε κατά 0,05% στις, 10.841,21 μονάδες, ο S&P 500 έχασε 0,17% στις 1.165,73 μονάδες, ενώ ο Νasdaq σημείωσε απώλειες ύψους 0,06% στις 2.397,41 μονάδες. Από την άλλη μεριά, οι ευρωπαϊκοί δείκτες έκλεισαν με κέρδη, καθώς στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου ο δείκτης FTSE 100 ενισχύθηκε 0,88% στις 5.727,65 μονάδες, στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης ο δείκτης DAX σημείωσε άνοδο 1,56% στις 6.132,95 μονάδες και στο Χρηματιστήριο του Παρισιού ο δείκτης CAC 40 κέρδισε 1,28% στις 4.000,48 μονάδες

Μεικτά πρόσημα στη Wall

Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν οι δείκτες στην αμερικανική αγορά, καθώς η είδηση ότι Γαλλία και Γερμανία  συμφώνησαν σε ένα σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας με την έσχατη συμμετοχή του ΔΝΤ, έδωσε ώθηση στο δολάριο οδηγώντας τον κλάδο των εμπορευμάτων σε ρευστοποιήσεις. Οι ρευστοποιήσεις σημειώθηκαν το τελευταίο μισάωρο της συνεδρίασης, ενώ μέχρι εκείνη την ώρα, στήριγμα αποτελούσε η πτώση των νέων αιτήσεων ανεργίας της προηγούμενης εβδομάδας.

Στο +3,6% βρέθηκε η Citigroup, καθώς το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζεται να «ξεφορτωθεί» το 27% μερίδιο που έχει στην τράπεζα, ενώ στο +2,9% βρέθηκε η Ebay, μετά την αναβάθμιση της σύστασης της μετοχής  της από Credit Suisse.

Στο +5,3% βρέθηκε η Qualcomm, η οποία ανακοίνωσε ότι περιμένει κέρδη ανά μετοχή μεταξύ 56 και 58 cents ανά μετοχή, αναβαθμίζοντας έτσι τις προηγούμενες εκτιμήσεις της οι οποίες ήταν στα 49 cents ανά μετοχή.

Κατά 2,1% ενισχύθηκε η Nike, μετά την αναβάθμιση της σύστασης της μετοχής της από την HSBC Holdings.

Με κέρδη 4,7% κινήθηκε η Best Buy, μετά τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα του δ΄τριμήνου, αλλά και την ανακοίνωση ότι η κερδοφορία του 2011 θα είναι ανώτερη των εκτιμήσεων των αναλυτών.

Από την άλλη μεριά απώλειες 4,7% σημείωσε η Genzyme, της οποία της σύσταση υποβάθμισε η JPMorgan σε “underweight” από “neutral”.

Στα μακροοικονομικά στοιχεία της ημέρας, οι νέες αιτήσεις ανεργίας υποχώρησαν κατά 14.000 στις 442.000, κατά τη βδομάδα που πέρασε, έναντι πτώσεως 7.000 που ανέμεναν οι αναλυτές.

Ετήσιο υψηλό για την Ευρώπη

Με κέρδη υποδέχτηκαν την κατ΄ αρχήν συμφωνία των Ευρωπαίων ηγετών οι ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές, δείχνοντας ότι στηρίζουν ένα σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας κυρίως από την ευρωζώνη. Η Γερμανίδα Καγκελάριος και ο Γάλλος Πρόεδρος πρότειναν στο Eurogroup σχέδιο έσχατης συμμετοχής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου σε περίπτωση που η ελληνική κυβέρνηση δεν καταφέρει να αντλήσει από τις αγορές τα κεφάλαια που χρειαστεί. Επικουρικά λειτούργησαν και τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα της Hochtief και Next, τα οποία μάλιστα «κράτησαν» τους ευρωπαϊκούς δείκτες σε θετικό έδαφος μέχρι τα πρώτα αποτελέσματα από τη Σύνοδο Κορυφής να δουν το φως της δημοσιότητας.

Κέρδη 1% για τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx Europe 600 στις 264,79 μονάδες. Ο δείκτης ενισχύθηκε για τρίτη συνεχή συνεδρίαση.

Το ευρώ υποχώρησε σήμερα κάτω από τα 1,33 δολάρια, για πρώτη φορά από τις 7 Μαΐου 2009, στον απόηχο της έντονης αβεβαιότητας αναφορικά με τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας. Αυτή την ώρα το ευρωπαϊκό νόμισμα ενισχύεται κατά 0,10% στα 1,3334 δολάρια.

Στο +4,9% βρέθηκε η Hochtief, η οποία εμφάνισε ανώτερα των προσδοκιών αποτελέσματα.

Κέρδη 5% για τη βρετανική Next. Η εταιρεία ανακοίνωσε κέρδη για το έτος χρήσης ύψους 364,1 εκατ. στερλινών, από 302,4 εκατ. στερλίνες πέρυσι.

Άνοδος 1,7% για την Marks & Spencer.

Κέρδη 3,4% για την Air Berlin. Η εταιρεία ανακοίνωσε συρρίκνωση των ετήσιων ζημιών της στα 9,5 εκατ. ευρώ, από 83,5 εκατ. ευρώ πέρυσι.

Αλμα 7,8% σημείωσε η Drax της οποίας τη σύσταση αναβάθμισε η Royal Bank of Scotland σε “buy”.

Στον αντίποδα, πτωτικά κατά 3,5% κινήθηκε η Volkswagen, η οποία, σύμφωνα με τα ξένα δημοσιεύματα, έχει προχωρήσει σε πώληση «προτιμητέες» μετοχές ύψους ανάμεσα στα 64 με 65 ευρώ.

Στο -1,8% βρέθηκε η Hermes International, καθώς ανακοίνωσε σχεδόν αμετάβλητο κέρδος το 2009, ενώ με απώλειες 1,1% κινήθηκε η Vodafone, μετά την υποβάθμιση της σύστασης της μετοχής της από τη Morgan Stanley.

"Ανάσα" στις ελληνικές τράπεζες και στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης δίνει η δήλωση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν-Κλοντ Τρισέ, στη σκιά της Συνόδου Κορυφής, ότι η ΕΚΤ θα παρατείνει πέραν του 2010 τα ήδη πιο ελαστικά κριτήρια που επιβάλλει στις τράπεζες στο πλαίσιο δανεισμού.

Όταν θέλουν να αναχρηματοδοτηθούν από την ΕΚΤ, οι τράπεζες πρέπει να καταθέσουν σ' αυτήν κριτήρια, τα οποία αποτελούνται από χρηματιστικά προϊόντα, όπως είναι τα κρατικά ομόλογα.

Πριν από την κρίση, τα προϊόντα αυτά έπρεπε να έχουν πολύ υψηλό βαθμό αξιολόγησης ένα (μίνιμουμ Α-), αλλά η ΕΚΤ χαλάρωσε τις απαιτήσεις της λόγω της χρηματοπιστωτικής κρίσης, το φθινόπωρο του 2008.

Η σημερινή δήλωση του Ζαν-Κλοντ Τρισέ σημαίνει ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει να αποδέχεται ελληνικά ομόλογα με υποβαθμισμένη βαθμολογία και άρα οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούν να δανείζονται σε μία ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο.

«Το συμβούλιο των διοικητών προτίθεται να διατηρήσει το κατώτατο επιτρεπόμενο όριο του ΒΒΒ- πέραν του τέλους του 2010» δήλωσε ο Ζαν-Κλοντ Τρισέ ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου.

«Σήμερα η Ευρώπη, είναι αντιμέτωπη με κρίσιμες αποφάσεις. Πρέπει να ενισχύσουμε την επιτήρηση και τη συνεργασία μεταξύ των χωρών της ζώνης του ευρώ. Πρέπει επίσης να αναβιώσουμε την έννοια της κοινής υπόθεσης, που αποτέλεσε το κίνητρο των ιδρυτών προγόνων μας» υπογράμμισε ο Τρισέ.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.