ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

To ένα μάτι στο ομόλογο, το άλλο στο ταμπλό - Ανοδικά η Wall - Μεικτά πρόσημα στις ευρωαγορές

13:44 - 29 Μαρ 2010 | Σχόλια Αγοράς
Με το βλέμμα στραμμένο στην έκδοση του 7ετούς ομολόγου, τα αρχικά κέρδη στην εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά εξανεμίστηκαν, με το γενικό δείκτη να κινείται στα όρια των 2.150 μονάδων.
Στην αγορά κυκλοφορούν πολλές και ποικίλες φήμες γύρω από την κάλυψη της έκδοσης, την πρώτη μετά την επιτυχή συμφωνία της κυβέρνησης στις Βρυξέλλες. Το υψηλό ημέρας διαμορφώθηκε στα επίπεδα των 2.173 μονάδων, όμως, η ανησυχία για την κάλυψη, το ενδιαφέρον και το υψηλό επιτόκιο δεν αφήνουν περιθώρια εφησυχασμού στο Χ.Α. Με εξαίρεση τη μετοχή της Εθνικής, του Τ.Τ. και της Πειραιώς, οι υπόλοιπες τρπεζικές μετοχές του 20άρη καταγράφουν απώλειες. Οι συναλλαγές ξεπερνούν τα 90 εκατ. ευρώ, ενώ μικρή είναι η σχέση ανοδικών/πτωτικών μετοχών, αφού 85 χαρτιά ενισχύονται, έναντι 72 που υποχωρούν. Αξιόλογη είναι η αντίδραση σε Ιντραλότ και Μυτιληναίο, στα 3,50 και 5,25 ευρώ αντίστοιχα, ενώ κοντά στο 1% ενισχύονται Ττιτάνας και Motor Oil. Θετικό πρόσημο και για την Ελλάκτωρ.

(upd) Κέρδη στη Wall - Μεικτά πρόσημα στην Ευρώπη

Ανοδικά κινούνται στο άνοιγμα οι δείκτες στη Wall, με φόντο τα ενθαρρυντικά μακροικονομικά στοιχεία. Παράλληλα, σε μεικτά πρόσημα κινούνται αυτή την ώρα οι μεγαλύτεροι δείκτες στις ευρωαγορές, καθώς τη σημαντική βελτίωση του οικονομικού κλίματος στην Ευρωζώνη αντισταθμίζει η πτώση στους κλάδους ενέργειας και προσωπικών ειδών.

Συγκεκριμένα, στη Wall, ο Dow Jones ενισχύεται κατά 0,40% στις 10.893 μονάδες, ο Nasdaq κερδίζει 0,57% στις 2.408 μονάδες και ο S&P 500 σημειώνει άνοδο 0,54% στις 1.172 μονάδες.

Αύξηση για πέπμπτο διαδοχικό μήνα σημείωσε η προσωπική δαπάνη στις ΗΠΑ το Φεβρουάριο, καταδεικνύοντας ανάκαμψη που αναμένεται να ισχυροποιηθεί όταν δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το υπουργείο Εμπορίου.

Η αύξηση 0,3% στις αγορές ήταν ανάλογη των εκτιμήσεων των αναλυτών, και ακολούθησε μια αύξηση της τάξης του 0,4% τον Ιανουάριο.

Παράλληλα, το προσωπικό εισόδημα παρέμεινε αμετάβλητο, αντανακλώντας τις απολύσεις, κάτω από τις προβλέψεις για οριακή αύξηση 0,1%.

Πτώση 1,9% για τη Ford Motor, μετά τη συμφωνία της αυτοκινητοβιομηχανίας το Σαββατοκύριακο για πώληση της  Volvo στην κινεζική Zhejiang Geely Automobiles προς 1,8 δισ. δολάρια.

Η Apollo Group ενισχύεται κατά 3,2%, που εμφάνισε αύξηση άνω των προβλέψεων στα έσοδα δευτέρου τριμήνου χρήσης. Η εταιρεία επίσης, αναμένει κέρδη καλύτερα των εκτιμήσεων το τρίτο τρίμηνο.

Την ίδια ώρα, στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχωρεί 0,12% στις 5.695 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC σημειώνει πτώση 0,15% στις 3.983 μονάδες. Αντίθετα, στη Φρανκφούρτη ο DAX ενισχύεται κατά 0,36% στις 6.142 μονάδες.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 ενισχύεται οριακά.

Τα υψηλότερα επίπεδα σε διάστημα σχεδόν δύο ετών άγγιξε το Μάρτιο ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ευρωζώνη, ο οποίος και διαμορφώθηκε στις 97,7 μονάδες, από τις 95,9 μονάδες το Φεβρουάριο, όπως προκύπτει από στοιχεία της Κομισιόν που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας. Να σημειωθεί ότι οι τελευταίες προβλέψεις των αναλυτών τοποθετούσαν τον δείκτη στις 97,4 μονάδες.

Ανοδικά κινούνται οι μεταλλουργικές εταιρίες, στον απόηχο της ενίσχυσης των μετάλλων. Ανοδος 1,7% για την ΒHP Billiton, τη μεγαλύτερη μεταλλουργία παγκοσμίως και κατά 2,1% για τη Rio Tinto Group, την τρίτη μεγαλύτερη.

Κέρδη 2,3% για την Xstrata και 1,1% για την Randgold Resources. Άνοδος 1,3% για τη Rio Tinto.

Η Outokumpu Oyj κερδίζει 2,1%, καθώς ανακοίνωσε ότι πιθανότατα θα διπλασιάσει την παραγωγή στη Φιλανδία, με τις επιπλέον θέσεις εργασίας να υπολογίζονται σε 100.

‘Ράλι’ 2,6% για τη Vodafone, που σημείωσε τη μεγαλύτερη άνοδο ενδοσυννεδριακά από τις 4 Φεβρουαρίου. Vodafone και Verizon Communications συνεχίζουν τις ανεπίσημες συζητήσεις για τη βελτίωση της απόδοσης της συνεργασίας τους στην κινητή τηλεφωνία στις ΗΠΑ, σύμφωνα με πηγές.

Οι ανησυχίες ότι η ιρλανδική κυβέρνηση θα πρέπει να αυξήσει τα μερίδιά της στις τράπεζες ‘έριξε’ τη Bank of Ireland κατά 14% και την  Allied Irish Banks κατά 20%.

Βουτιά 47% για την Desire Petroleum Plc καθώς βρήκε κακής ποιότητας πετρέλαιο στη Liz, που βρίσκεται κοντά στα νησιά Φόκλαντ. Η Rockhopper Exploration Plc, που έχει μερίδιο στη Liz, σημειώνει απώλειες 27%.

Ανοδος 2,9% για τη Hochtief AG, τη μεγαλύτερη κατασκευαστική της Γερμανίας, καθώς η UBS αναβάθμισε τη μετοχή σε  “buy” από “neutral”.

 


Τελευταία τροποποίηση στις 16:32 - 29 Μαρ 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.