ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

To oμόλογο έριξε το Χ.Α. - Ανοδος σε Wall και Ευρώπη

17:28 - 29 Μαρ 2010 | Σχόλια Αγοράς
(upd 2) Κερδοφόρα ήταν η συνεδρίαση στη Wall, αφού ο Dow Jones ενισχύθηκε κατά 0,42% στις 10.895,93 μονάδες, ο Nasdaq κέρδισε 0,39% στις 2.404,36 μονάδες και ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 0,57% στις 1.173,21 μονάδες. Με μικρά κέρδη έκλεισαν και οι ευρωπαϊκές αγορές, αφού στο Λονδίνο ο FTSE 100 ενισχύθηκε 0,13% στις 5.710,66 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC σημείωσε άνοδο 0,29% στις 4.000,66 μονάδες, και στη Φρανκφούρτη ο DAX κέρδισε κατά 0,60% στις 6.156,85 μονάδες. Ο Γενικός Δείκτης του ΧΑ έκλεισε χαμηλότερα, στις 2.137,37 και με απώλειες 0,49%.

Κέρδη στη Wall

Ανοδικά έκλεισαν οι δείκτες στη Wall, με φόντο τα ενθαρρυντικά στοιχεία για την ιδιωτική κατανάλωση για πέμπτο συνεχόμενο μήνα, γεγονός που «αναθάρρυνε» τις προσδοκίες για την πορεία της εταιρικής κερδοφορίας. Σημαντικό στήριγμα θεωρήθηκε η νέα έκθεση της εταιρείας Birinyi Associates που τοποθετεί το δείκτη S&P 500 στο τέλος του 2010 στις 1.325 μονάδες.

Κέρδη σημείωσαν οι κλάδοι ενέργειας και υλικών, μετά τα στοιχεία για μικρή βελτίωση στην προσωπική δαπάνη στις ΗΠΑ, η οποία σημείωσε αύξηση για πέμπτο διαδοχικό μήνα το Φεβρουάριο, καταδεικνύοντας ανάκαμψη που αναμένεται να ισχυροποιηθεί όταν δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το υπουργείο Εμπορίου.

Η αύξηση 0,3% στις αγορές ήταν ανάλογη των εκτιμήσεων των αναλυτών, και ακολούθησε μια αύξηση της τάξης του 0,4% τον Ιανουάριο.

Παράλληλα, το προσωπικό εισόδημα παρέμεινε αμετάβλητο, αντανακλώντας τις απολύσεις, κάτω από τις προβλέψεις για οριακή αύξηση 0,1%.

Στο +2,2% βρέθηκε η Schlumberger και στο +1,1% η Exxon Mobil, καθώς το αργό ενισχύθηκε κατά 2,7% πάνω από τα 82 δολάρια το βαρέλι.

Κέρδη 7,9% και για την Southwestern Energy, η οποία χτες ανακοίνωσε ότι ετοιμάζει επενδύσει ύψους 47 εκατ. δολαρίων την επόμενη τριετία στην έρευνα νέων πηγών φυσικού αερίου και πετρελαίου. Μάλιστα, η σύσταση της αναβαθμίστηκε σε “buy” από “neutral” προηγουμένως από την Goldman Sachs.

Πτώση 1% για τη Ford Motor, μετά τη συμφωνία της αυτοκινητοβιομηχανίας το Σαββατοκύριακο για πώληση της  Volvo στην κινεζική Zhejiang Geely Automobiles προς 1,8 δισ. δολάρια.

Απώλειες 3% σημείωσε και η Citigroup, καθώς επηρεάζεται από την ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου οικονομικών αναφορικά με το στόχο της πώλησης των 7,7 εκατ. μετοχών της τράπεζας που διαθέτει. Η αμερικανική κυβέρνηση, η οποία συμμετείχε στο μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας με σκοπό την ενίσχυση της λόγω έλλειψης ρευστότητας σχεδιάζει την πώληση της συμμετοχής μέχρι το τέλος του έτους.

Η Apollo Group ενισχύθηκε κατά 3,5%, που εμφάνισε αύξηση άνω των προβλέψεων στα έσοδα δευτέρου τριμήνου χρήσης. Η εταιρεία επίσης, αναμένει κέρδη καλύτερα των εκτιμήσεων το τρίτο τρίμηνο.

Στις 1.325 μονάδες τοποθετεί το δείκτη S&P 500 στο τέλος του 2010 η εταιρεία Birinyi Associates, εξαιτίας του ράλι ανόδου που ήδη έχουν αρχίσει να πραγματοποιούν οι General Electric, Citigroup και Microsoft. Τα επίπεδα αυτά αντιστοιχούν σε ετήσια άνοδο της τάξεως του 19%.

Σύμφωνα με το report της Birinyi, ο δείκτης έχει δείξει σημαντικές δυνάμεις αντίστασης απέναντι σε συγκυρίες, όπως αυτή της Ελλάδος και των κακών αποτελεσμάτων από σημαντικές εταιρείες που τον συνθέτουν. Η πορεία της εταιρικής κερδοφορίας επομένως, η οποία αναμένεται να είναι καλύτερη των αρχικών εκτιμήσεων, είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει το δείκτη πάνω από τις 1.300 μονάδες.

Σημειώνεται ότι από τις 9 Μαρτίου του 2009 ο δείκτης έχει σημειώσει άνοδο 72%, ενώ οι εκτιμήσεις κάνουν λόγω για συνέχιση της bull market, η οποία οδηγεί το δείκτη- βαρόμετρο να κλείσει το πρώτο τρίμηνο του έτους με κέρδη 5,1%. Ωστόσο, οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών που ερωτήθηκαν από το δίκτυο Bloomberg τοποθετούν τα υψηλά έτους του δείκτη στις 1.243 μονάδες.

Μικρά κέρδη στις ευρωαγορές

Με μικρά κέρδη έκλεισαν οι μεγαλύτεροι δείκτες στις ευρωαγορές, περιορίζοντας τα ενδοσυνεδριακά κέρδη μετά την διατήρηση του αρνητικού outlook της Μεγ. Βρετανίας από τον διεθνή οίκο αξιολόγησης Standard & Poor’s, καθώς η χώρα δεν έχει ακόμη λάβει τα κατάλληλα μέτρα για τον περιορισμό του δημοσιονομικού εκτροχιασμού.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 ενισχύθηκε οριακά κατά 0,1% στις 263,89 μονάδες.

Τα υψηλότερα επίπεδα σε διάστημα σχεδόν δύο ετών άγγιξε το Μάρτιο ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ευρωζώνη, ο οποίος και διαμορφώθηκε στις 97,7 μονάδες, από τις 95,9 μονάδες το Φεβρουάριο, όπως προκύπτει από στοιχεία της Κομισιόν που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας. Να σημειωθεί ότι οι τελευταίες προβλέψεις των αναλυτών τοποθετούσαν τον δείκτη στις 97,4 μονάδες.

Ανοδικά κινήθηκαν οι μεταλλουργικές εταιρίες, στον απόηχο της ενίσχυσης των μετάλλων. Ανοδος 1,4% για την ΒHP Billiton, τη μεγαλύτερη μεταλλουργία παγκοσμίως και κατά 2,1% για τη Rio Tinto Group, την τρίτη μεγαλύτερη.

Κέρδη 2,3% για την Xstrata και 1,1% για την Randgold Resources. Άνοδος 1,3% για τη Rio Tinto.

Η Outokumpu Oyj κέρδισε 2,1%, καθώς ανακοίνωσε ότι πιθανότατα θα διπλασιάσει την παραγωγή στη Φιλανδία, με τις επιπλέον θέσεις εργασίας να υπολογίζονται σε 100.

Ανοδος 2,9% για τη Hochtief, τη μεγαλύτερη κατασκευαστική της Γερμανίας, καθώς η UBS αναβάθμισε τη μετοχή σε  “buy” από “neutral”.

‘Ράλι’ 3% για τη Vodafone, που σημείωσε τη μεγαλύτερη άνοδο ενδοσυνεδριακά από τις 4 Φεβρουαρίου. Vodafone και Verizon Communications συνεχίζουν τις ανεπίσημες συζητήσεις για τη βελτίωση της απόδοσης της συνεργασίας τους στην κινητή τηλεφωνία στις ΗΠΑ, σύμφωνα με πηγές.

Οι ανησυχίες ότι η ιρλανδική κυβέρνηση θα πρέπει να αυξήσει τα μερίδιά της στις τράπεζες ‘έριξε’ τη Bank of Ireland κατά 10% και την  Allied Irish Banks κατά 20%.

Βουτιά 50% για την Desire Petroleum Plc καθώς βρήκε κακής ποιότητας πετρέλαιο στη Liz, που βρίσκεται κοντά στα νησιά Φόκλαντ. Η Rockhopper Exploration, που έχει μερίδιο στη Liz, σημειώνει απώλειες 27%.

Απώλειες 2,9% και για την Barratt Developments, καθώς οι εγκρίσεις των ενυπόθηκων δανείων στη Μ. Βρετανία το Φεβρουάριο υποχώρησε σε χαμηλά εννέα μηνών, δείχνοντας έτσι ότι η αγορά κατοικίας βρίσκεται ακόμη σε διαδικασία συρρίκνωσης.

Στα μακροοικονομικά στοιχεία της ημέρας, καταναλωτική πίστη διαμορφώθηκε στο μεγαλύτερο επίπεδο των τελευταίων 19 μηνών το Φεβρουάριο στη Βρετανία, γεγονός που αποδεικνύει πως οι προσπάθειες της Bank of England αρχίζουν να αποδίδουν καρπούς.

Στην επιβεβαίωση της αξιολόγησης «ΑΑΑ» για τη βρετανική οικονομία προχώρησε ο διεθνής οίκος αξιολόγησης S&P, επισημαίνοντας ωστόσο ότι οι προοπτικές παραμένουν αρνητικές.

Ο οίκος αναθεώρησε καθοδικά το outlook σε αρνητικό στις 9 Μαΐου του 2009, "ως αποτέλεσμα της δομικής επιδείνωσης των δημόσιων οικονομικών καθώς και της έλλειψης ενός καλά καθορισμένου σχεδίου δημοσιονομικής εξυγίανσης έναντι της ραγδαίας αύξησης του δημόσιου χρέους".

Ο οίκος εκτιμά ότι το χρέος της γενικής κυβέρνησης θα αναρριχηθεί στο 77% του ΑΕΠ το 2010 και θα πλησιάσει το 100% έως το 2014 (έναντι 44% το 2007), παρά την καθοδική αναθεώρηση των δανειακών αναγκών για το διάστημα 2009-2010 κατά 11 δισ. λίρες (0,8% του ΑΕΠ).

To oμόλογο έριξε το Χ.Α.

H οριακή κάλυψη του 7ετούς ομολόγου ήταν ο βασικότερος λόγος για να βγουν πωλητές στο Χ.Α., επναφέροντας τα γνωστά τρομοκρατικά σενάρια, παρά τις καθησυχαστικές δηλώσεις του επικεφαλής του ΔΝΤ κ. Ντομινίκ Στρος Καν, ότι δεν δοκιμάζεται η συνοχή της ευρωζώνης.

Η κυβέρνηση βγήκε σήμερα στις αγορές, λίγες μόλις μέρες μετά τις επίσημες εγγυήσεις που έλαβε ο πρωθυπουργός στις Βρυξέλλες και βεβαίως μετά την απόφαση της ΕΚΤ να στηρίξει τις ελληνικές τράπεζες και τα ελληνικά ομόλογα. Η έκδοση αφορούσε 5 δις. ευρώ και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι συγκεντρώθηκαν συνολικά περί τα 6,5 με 7 δις. ευρώ από τις 150 αιτήσεις που υποβλήθηκαν στους αναδόχους. Υπενθυμίζεται ότι για την προηγούμενη έκδοση της 10ετίας είχαν εκδηλωθεί 300 αιτήσεις, δηλαδή διπλάσιες από τις σημερινές. Τραπεζικά στελέχη έκαναν λόγο για τη ραστώνη που υπάρχει στις αγορές εξαιτίας του Πάσχα. Η χρηματιστηριακή αγορά από τα υψηλά των 2.173 μονάδων, έκλεισε τελικά χαμηλότερα, στις 2.137,37 και με απώλειες 0,49%.

Η αγορά κινήθηκε και χαμηλότερα στις 2.126 μονάδες, λόγω της φημολογίας γύρω από την έκδοση του ομολόγου, αλλά και την άνοδο του spread στις 317 μονάδες βάσης. Ο τραπεζικός κλάδος υποχώρησε στη συνεδρίαση της Δευτέρας κατά 1,37%. Πτώση 3,615 για την ΑΤΕ, 2,76% για την Alpha, στα 7,40 ευρώ, 1,62% για την Κύπρου, στα 4,87 ευρώ, 1,40% για την Marfin Popular, στα 2,12 ευρώ, 1,19% για την ΕΤΕ, στα 15,81 ευρώ και 1,11% για την Eurobank, στα 7,12 ευρώ. Οριακή ήταν η άνοδος για την Πειραιώς. Κατά τα άλλα, ζωηρό ήταν το ενδιαφέρον για τη μετοχή της Ιντραλότ  (η οποία εισήλθε και στην αγορά του Μαρόκου), που έκλεισε με κέρδη άνω του 2%, στα 3,52 ευρώ, κέρδη 1,91% σημείωσε η Coca Cola, στα 20,79 ευρώ και λίγο πάνω από 1% ενισχύθηκε η μετοχή της Τιτάν, στα 19,80 ευρώ. Οι συναλλαγές ήταν υποτονικές, στα 141,170 εκατ. ευρώ, ενώ παρατηρήθηκε ισορροπία μεταξύ των μετοχών που ενισχύθηκαν κι εκείνων που υποχώρησαν, αφού 83 έκλεισαν με κέρδη 89 με απώλειες.

Τελευταία τροποποίηση στις 23:05 - 29 Μαρ 2010
Copyright © 1999-2022 Premium S.A. All rights reserved.