ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κλυδωνίζονται τιμές και συναισθήματα στο ΧΑ - Μεικτά πρόσημα στην Ασία – Σταθεροποιητικά προς ανοδικά τα futures στην Ευρώπη

09:27 - 15 Απρ 2010 | Σχόλια Αγοράς
Θα συνεχίσει να κλυδωνίζεται το ΧΑ για όσο διάστημα τα spreads παραμένουν σε υψηλά επίπεδα σημειώνουν οι αναλυτές. Όπως όλα δείχνουν οι αγορές μας πιέζουν να «πατήσουμε το κουμπί» και να κάνουμε χρήση του μηχανισμού στήριξης. Οι ξένοι μέσω εκθέσεων στέλνουν το μήνυμα στην Ελλάδα. Το μήνυμα γίνεται πιο ισχυρό από το παιχνίδι με τα ομόλογα, τα spreads των οποίων δύο μόνο μέρες κατάφεραν να υποχωρήσουν και μετά σκαρφάλωσαν εκ νέου σε υψηλά επίπεδα.

Για σήμερα και ενώ στις ΗΠΑ οι δείκτες σπάνε το ένα επίπεδο μετά το άλλο και βρίσκονται σε υψηλά 18 μηνών, η εγχώρια αγορά δεν έχει κάτι να ελπίζει αφού και όποια ανοδική κίνηση πιθανότατα να πνιγεί ξανά στις πωλήσεις.

Απογοητευμένοι είναι οι επενδυτές που βλέπουν την αξία του χαρτοφυλακίου τους να μειώνεται καθημερινά. Έτσι σπεύδουν να ρευστοποιήσουν όσα έχουν απομείνει. Αυτό παρατηρείται κυρίως σε κωδικούς retail με αποτέλεσμα πολλές μετοχές να υποχωρούν σημαντικά -ελέω stop loss- με λίγο όγκο.

Από την άλλη οι χρηματιστές βλέπουν τα προβλήματα να συσσωρεύονται. Οι χρεώσεις από την ΕΧΑΕ είναι υψηλές καθιστώντας μεγάλο μέρος των λειτουργικών εξόδων ως ανελαστικά και από την άλλη τα έσοδα μειώνονται συνεχώς αφού οι επενδυτές αποχωρούν από το ΧΑ. Κάποτε η ελπίδα αναγεννιόταν από τη στάχτη. Σε αυτό ελπίζουν όσοι έχουν απομείνει.  

Τι αναμένεται για σήμερα: 

Proton
Οι ευρωπαϊκές αγορές αναμένεται να ανοίξουν σταθεροποιητικά προς ανοδικά σήμερα, με τους επενδυτές να εστιάζουν το βλέμμα τους στα στοιχεία για τα επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ. Περιμένουμε η εγχώρια αγορά να ανοίξει επιφυλακτικά ανοδικά. 

Marfin
Όσο τα spreads παραμένουν στα τρέχοντα επίπεδα το ΧΑ θα κλυδωνίζεται και η προοπτική για προσφυγή στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΔΝΤ θα έρχεται όλο και πιο κοντά. Οι τράπεζες θα βρεθούν για μία ακόμη φορά στο επίκεντρο. 

Beta
Η ψυχολογία παραμένει αρνητική και το ενδιαφέρον είναι στραμμένο στις τιμές των ομολόγων.

Μεικτά πρόσημα στην Ασία

Μεικτές τάσεις καταγράφηκαν την Πέμπτη στα ασιατικά χρηματιστήρια. Στο κόκκινο η Κίνα, θετικό κλίμα στην Ιαπωνία. Λίγο νωρίτερα ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης MSCI Asia Pacific ενισχύθηκε έως και 0,6% στις 129,06 μονάδες, αγγίζοντας τα υψηλότερα επίπεδα από τον Αύγουστο του 2008. Κλίμα αισιοδοξίας κυριάρχησε στην αγορά με φόντο τα βελτιωμένα μακροοικονομικά στοιχεία που κάνουν λόγο για ανάκαμψη σε ΗΠΑ, Κίνα, Ινδία. Σταθεροποιητικά προς ανοδικά τα futures στην Ευρώπη.

Απώλειες για έκτη συνεχή ημέρα καταγράφει έναντι του ευρώ το γιεν, ήτοι η μεγαλύτερη διάρκεια συνεχούς υποχώρησης από τον Ιανουάριο. Να σημειωθεί ότι το γιεν υποχωρεί έναντι των 14 από τα 16 κυριότερα νομίσματα. Στα 1,3639 δολάρια το ευρώ από τα 1,3653 δολάρια χθες. Πάνω από τα 86 δολάρια διαπραγματεύεται το αργό, που ενισχύεται για δεύτερη ημέρα.

Άνοδος 0,77% για τον δείκτη Topix στην Ιαπωνία, στις 998 μονάδες. Ο Nikkei έκλεισε στις 11.273 μονάδες, ήτοι ενίσχυση κατά 0,61%. Στο +0,39% ο δείκτης Hang Seng στο Xονγκ Κονγκ. Ο CSI 300 στην Κίνα έκλεισε στις 3.373 μονάδες, υποχωρώντας 0,89%. Κέρδη 0,92% για τον δείκτη Taiex στην Ταιβάν. Στο +0,49% ο Kospi στη Νότια Κορέα. Στη Σιγκαπούρη ο Straits ενισχύθηκε 0,29%.

Γ. Κατικάς - Μ. Φούντα

Τελευταία τροποποίηση στις 10:02 - 15 Απρ 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.