ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Δεύτερη μέρα απωλειών στο Χ.Α. - Νευρικότητα σε Wall - Συνεχίζεται το πάρτι στην Ευρώπη

16:45 - 21 Ιουλ 2010 | Σχόλια Αγοράς
Μεγάλη μεταβλητότητα στις αγορές και το Χ.Α., αποτέλεσμα των αξιολογήσεων ανάλογα με τα οικονομικά μεγέθη που ανακοινώνουν οι εισηγμένες για το δεύτερο 3μηνο στο εξωτερικό, των μακρο/οικονομικών μεγεθών, αλλά και του τι τελικά θα προκύψει από τα stress tests των τραπεζών την ερχόμενη Παρασκευή στην Ευρώπη. Οι εξελίξεις αυτές είναι αυτές στις οποίες πατούν οι επενδυτές και από τις οποίες χαράσσεται η στρατηγική βραχυπρόθεσμα, σχολιάζουν οι παράγοντες της αγοράς.

Σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα τα μάτια και η προσοχή των επενδυτών είναι στραμμένη, αφενός στις εξελίξεις ως προς τα deals στις τράπεζες, καθώς την ερχόμενη Παρασκευή θα συνέλθει η δϊυυπουργική επιτροπή αποκρατικοποιήσεων προκειμένου να αξιολογηθεί η πρόταση Σάλλα και να προσληφθούν σύμβουλοι που θα τρέξουν τη διαδικασία. Την ίδια μέρα ανακοινώνονται τα αποτελέσματα των stress tests, στα οποία, ως γνωστόν συμμετέχουν και ελληνικές τράπεζες. Οι φήμες στην αγορά δίνουν και παίρνουν ως προς το ποιες τράπεζες «κόβονται» ή περνούν τις «εξετάσεις». Πάντως, πληροφορίες στην αγορά αναφέρουν ότι η διοίκηση της ΑΤΕbank έχει προτείνει στο υπουργείο Οικονομικών σχέδιο αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου για τη βελτίωση των οικονομικών δεικτών και της κεφαλαικής της επάρκειας.

Το επόμενο διάστημα, αξιολογεί η αγορά, θα είναι ιδιαίτερα θερμό  για τον τραπεζικό κλάδο. Πλην όμως, σήμερα ο χαμηλός τζίρος καταδεικνύει αφενός το πόσο ευμετάβλητη είναι η αγορά και αφεταίρου δείχνει το που στρέφεται μεγάλο κομμάτι της ρευστότητας. Με τις συναλλαγές στα 75 εκατ. ευρώ (σ.σ. δηλαδή γυρίσαμε κάτω από τα 100 εκατ. ευρώ),  περισσότερα από τα μισά, περίπου 38 εκατ. ευρώ έγιναν στις τέσσερις μεγάλες τράπεζες, την Εθνική την Πειραιώς, την Eurobank και την Alpha.  Πωλήσεις βγήκαν στο Τ.Τ. που υποχώρησε στα 3,30 ευρώ, καταγράφοντας απώλειες 2,37% και ακολούθως στην Alpha που υποχώρησε κατά 1,63%, αλλά με όγκο 2,459 εκατ. τεμαχίων.

Περιορίστηκαν οι αρχικές απώλειες στην ΕΤΕ που υποχώρησε κατά 0,47%, Eurobank 0,39%, ενώ αμετάβλητη έκλεισε η Πειραιώς στα 4,33 ευρώ. Κέρδη 1,86% για την Κύπρου, παρά την απειλή υποβάθμισης της κυπριακής οικονομίας από την Moody’s. Άμυνα κράτησε η ΔΕΗ με κέρδη 0,7%, ενώ ξεχώρισε η αντίδραση 2,78% της Jumbo. Ο γενικός δείκτης του Χ.Α., παρά το γεγονός ότι βρέθηκε στα ψηλά ημέρας των 1.601 μονάδων διολίσθησε ως τις 1.566, για να κλείσει στο «μείο», δηλαδή με απώλειες 0,54%, στις 1.570 μονάδες.

Απώλειες στη Wall εν αναμονή Bernanke

Παραπαίουν μεταξύ κερδών και απωλειών οι αμερικανική κεφαλαιαγορά, με την προσοχή των επενδυτών στραμμένη στην κατάθεση του προέδρου της Fed, Ben Bernanke, με ''αντίβαρο'' τα ενθαρρυτικά εταιρικά αποτελέσματα.

Ο Dow Jones ενισχύεται κατά 0,10% στις 10.240 μονάδες, ο Nasdaq σημειώνει πτώση 0,64% στις 2.208 μονάδες και ο S&P καταγράφει απώλειες 0,20% στις 1.081 μονάδες.

Ο Bernanke θα καταθέσει στο Κογκρέσο, σχετικά με τη νομισματική πολιτική της τράπεζας, ενώ ενδέχεται να ανακοινώσει νέα πρόσθετα μέτρα στήριξης της οικονομίας.

Βαρίδι και ο τεχνολογικός κλάδος, με τη Yahoo να σημειώνει απώλειες 8% μετά τα αποθαρρυντικά αποτελέσματα δευτέρου τριμήνου.

Στον αντίποδα οι επιχειρηματικοί κολοσσοί που ανακοίνωσαν ενθαρρυτικά αποτελέσματα για το δεύτερο τρίμηνο του έτους.

Στο +6% η Freeport, της οποίας τα κέρδη ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Κατά 1,3% ενισχύεται η Coca - Cola, που παρουσίασε αύξηση 16% στα κέρδη β' τριμήνου.

Ανοδος 4,5% για τη Wells Fargo, με την τράπεζα να εμφανίζει μικρή μείωση κερδών, αλλά πάνω από τις προβλέψεις των αναλυτών.

Κερδίζει 8% η Morgan Stanley, που το δεύτερο τρίμηνο επέστρεψε στην κερδοφορία.

Στο +4,3% η Apple, μετά την αύξηση 78% στα κέρδη γ' τριμήνου χρήσης.

Δεύτερη μέρα κερδών στην Ευρώπη

Σημαντικά κέρδη καταγράφουν οι κυριότεροι δείκτες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τον τεχνολογικό κλάδο να ηγείται της ανόδου, στον απόηχο των εντυπωσιακών αποτελεσμάτων που ανακοίνωσε η Apple. Με το βλέμμα στα αποτελέσματα των stress tests οι επενδυτές. Κέρδη 1,36% για τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx Europe 600. Απώλειες 0,3% καταγράφει το ευρώ που διαπραγματεύεται στα 1,2858 δολάρια.

Στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου ο δείκτης FTSE 100 ενισχύεται 1,95% στις 5.240 μονάδες, στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης ο δείκτης DAX κερδίζει 1,26% στις 6.043 μονάδες και στο Χρηματιστήριο του Παρισιού ο δείκτης CAC σημειώνει κέρδη 1,81% στις 3.530 μονάδες.

Τρία σενάρια αναμένεται να «συνοδεύσουν» τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων των stress tests την ερχόμενη Παρασκευή 23 Ιουλίου, αναφέρει σε σημερινό του δημοσίευμα το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, επικαλούμενο έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Τραπεζικής Εποπτείας (CEBS).

Όπως φέρεται να σημειώνει στο έγγραφό της η CEBS, οι 91 ευρωπαϊκές τράπεζες την Παρασκευή θα δημοσιοποιήσουν

α) τις εκτιμήσεις για τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας Tier 1 το 2011,

β) ένα «σκληρό» σενάριο και

γ) ένα τρίτο σενάριο που περιλαμβάνει «το απόλυτο σοκ».

Σύμφωνα με το τελευταίο σενάριο, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα προχωρήσουν στη δημοσιοποίηση των εκτιμήσεων των πιθανών ζημιών τους, λόγω της έκθεσής τους σε κρατικά ομόλογα, υπό τη σκιά μιας κρίσης χρέους.

Στ.Κ.Χαρίτος
[email protected]

Φωτεινή Πούλη

Τελευταία τροποποίηση στις 16:49 - 21 Ιουλ 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.