ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χ.Α.: Μετά τις διακυμάνσεις... απογείωση! - Πτωτικά η Wall - Κατοχύρωση κερδών στην Ευρώπη

16:08 - 03 Αυγ 2010 | Σχόλια Αγοράς
Πρωϊνή μπόρα αποδεικνύεται ότι ήταν για τις τράπεζες η υποχώρηση των τιμών τους, καθώς η Alpha περνάει σε θετικό πρόσημο και οι απώλειες στην Πειραιώς περιορίζονται, με εξαίρεση την Eurobank που υποχωρεί κατά 1,8%. Αντιθέτως, οι εντολές αγορών προς στην ΕΤΕ «φορτσάρουν», με τη μετοχή να ενισχύεται πάνω από τα 12 ευρώ και με κέρδη 2,2%, διακινώντας 2,7 εκατ. τεμάχια. Τα κέρδη για την αγορά ξεπερνούν τη μία ποσοατιαία μονάδα. Οι εντολές στην Εθνική, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς προέρχονται από το εξωτερικό και μάλιστα εμφανίζονται εκείνοι οι οίκοι που πουλούσαν μέχρι και τον Ιούνιο!

Απώλειες στη Wall

Απώλειες καταγράφει η αμερικανική αγορά, με τα απογοητευτικά, πέραν της Pfizer, εταιρικά αποτελέσματα, αλλά και τις αμετάβλητες καταναλωτικές δαπάνες, να βρίσκονται στο επίκεντρο της συνεδρίασης.

Ειδικότερα, ο Dow Jones υποχωρεί κατά 0,43% στις 10.628 μονάδες, ο Nasdaq χάνει 0,74% στις 2.279 μονάδες, ενώ ο S&P 500 σημειώνει πτώση 0,50% στις 1.120 μονάδες.

Πτώση 3,8% για την Procter & Gamble, η οποία εμφάνισε κέρδη χαμηλότερα των εκτιμήσεων. Αναλυτικά, η κερδοφορία της μειώθηκε 12% κατά το δ΄τρίμηνο χρήσης, με τα κέρδη ανά μετοχή να διαμορφώνονται στα 2,19 δισ. δολάρια, ήτοι 71 σεντς από 2,47 δισ. δολάρια, ήτοι 80 σεντς κατά την αντίστοιχη περίοδο του 2009. Σημειώνεται πως οι αναλυτές ανέμεναν κέρδη ύψους 73 σεντς ανά μετοχή. Επιπλέον, οι πωλήσεις της σημείωσαν άνοδο 5% στα 18,9 δισ. δολάρια. Σύμφωνα με το CEO της, Bob McDonald, η εταιρεία αναμένει άνοδο κατά 2 με 4% στις καθαρές πωλήσεις της για το έτος 2011 και κέρδη ανάμεσα στα 3,91 με 4,01 δολάρια ανά μετοχή.

Πτώση 7,5% καταγράφει η Dow Chemical, παρόλο που επέστρεψε στην κερδοφορία στο β΄τρίμηνο, εμφανίζοντας κέρδη ύψους 651 εκατ. δολαρίων, ήτοι 50 σεντς ανά μετοχή, έναντι ζημιών ύψους 344 εκατ. δολαρίων, ήτοι 47 σεντς ανά μετοχή. Ακόμη, τα έσοδα ενισχύθηκαν στα 13,6 δισ. δολάρια από 11,3 δισ. δολάρια. Σημειώνεται ότι οι αναλυτές ανέμεναν κέρδη ύψους 55 σεντς ανά μετοχή.

Ανοδικά κατά 3,6% κινείται η Pfizer, μετά την άνοδο 9,5% στα κέρδη β΄τριμήνου, η οποία ξεπέρασε τις εκτιμήσεις, καθώς η φαρμακοβιομηχανία μείωσε το κόστος της, ενώ ταυτόχρονα, εμφάνισε αύξηση στις πωλήσεις της, μετά την εξαγορά της Wyeth.

Στο +0,2% βρίσκεται η Genzyme, η οποία φέρεται να βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για ενδεχόμενη εξαγορά της από τη Sanofi-Aventis. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η Sanofi κατέθεσε προσφορά για την εξαγορά της Genzyme, ύψους 67-70 δολαρίων ανά μετοχή. Την ίδια ώρα οι μέτοχοι της Genzyme φαίνεται να αναμένουν προσφορά άνω των 80 δολαρίων ανά μετοχή ή 21,3 δισ. δολαρίων. Στο +0,7% βρίσκεται η Sanofi.

Σχεδόν αμετάβλητες παρέμειναν τόσο οι καταναλωτικές δαπάνες όσo και το προσωπικό εισόδημα κατά το μήνα Ιούνιο στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εμπορίου, οι καταναλωτικές δαπάνες παρέμειναν αμετάβλητες σε μηνιαία βάση, έναντι αυξήσεων 0,1% το Μάιο, με τους αναλυτές να κάνουν λόγο για αύξηση 0,1%. Ακόμη, το προσωπικό εισόδημα παρέμεινε αμετάβλητο, μετά την αύξηση 0,4% τον προηγούμενο μήνα, έναντι ανόδου 0,2% που ανέμεναν οι αναλυτές.

Σημειώνεται πως ο βασικός δείκτης για δαπάνες προσωπικής κατανάλωσης, που δεν περιλαμβάνει τις τιμές των τροφίμων και της ενέργειας λόγω των απότομων διακυμάνσεων που σημειώνουν παρέμεινε επίσης αμετάβλητος, ενώ σε ετήσια βάση διαμορφώθηκε στο 1,4%.

Κατοχυρώνει τα κέρδη η Ευρώπη

Κατοχυρώνει τα κέρδη η Ευρώπη, μετά το «ράλι» άνω του 2% κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, με τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα της BMW και της Deutsche Post, ωστόσο, να εμποδίζουν τη διεύρυνση των απωλειών.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχωρεί 0,42% στις 5.374 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο DAX κερδίζει οριακά 0,01% στις 6.293 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC καταγράφει απώλειες 0,50% στις 3.733 μονάδες.

Κατά 0,31% υποχωρεί ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 Europe, ενώ μια μέρα νωρίτερα έκλεισε στο +2,6%, αγγίζοντας τα υψηλότερα επίπεδα σε διάστημα τριών μηνών. Από τα χαμηλά έτους (25/5) ο δείκτης έχει κερδίσει 12%.

Ξεπέρασε τα 1,32 δολάρια το ευρώ, «αγγίζοντας» νέο υψηλό τριών μηνών, στον απόηχο της ραγδαίας πτώσης του δολαρίου έναντι του γιέν. Σημειώνεται ότι το δολάριο υποχώρησε για πρώτη φορά από τον Νοέμβρη του 2009, κάτω από τα 86 γιέν. Ειδικότερα, την άνοδο του ευρωπαϊκού νομίσματος στηρίζουν οι ανησυχίες για περαιτέρω νομισματική «χαλάρωση» στις ΗΠΑ, αλλά και οι ενδείξεις πως η Ιαπωνία δεν προτίθεται να παρέμβει για να διακόψουν την άνοδο του γιέν έναντι του δολαρίου.

Υπό πίεση ο μεταλλουργικός κλάδος. Στο -1,06% η BHP Billiton.

«Βουτιά» 16,64% για τη Sky Deutschland, η οποία προχωρά σε άντληση τουλάχιστον 340 εκατ. ευρώ μέσω αύξησης κεφαλαίου. Ακόμη, η εταιρεία εμφάνισε ζημιές ύψους 81,9 εκατ. δολαρίων. Πτώση 1,9% καταγράφει η News Corp, η οποία κατέχει μερίδιο στην εταιρεία.

Απώλειες 1,53% για τη HSBC Holdings, στον απόηχο των δηλώσεων του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ, Timothy Geithner, ο οποίος ζητά γρήγορη μεταρρύθμιση των κανόνων των τραπεζών.

Άνοδος 2,90% για τη BMW. Τα κέρδη της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας εκτοξεύθηκαν στα ύψη στο δεύτερο τρίμηνο, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών και αγγίζοντας τα 834 εκατ. ευρώ, από 121 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του περασμένου έτους.

Κατά 3,83% ενισχύεται η Deutsche Post. Η εταιρεία ανακοίνωσε για το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους αύξηση των καθαρών κερδών της κατά 22,7%, στα 81 εκατ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι τα ανακοινωθέντα κέρδη ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Κατά 0,3% αυξήθηκαν οι τιμές παραγωγού τον Ιούνιο στην Ευρωζώνη, σύμφωνα με στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της ευρωζώνης Eurostat. Σε ετήσια βάση, οι τιμές παραγωγού κατέγραψαν άνοδο κατά 3%. Σημειώνεται ότι οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση κατά 0,4% σε μηνιαία και άνοδο κατά 3,1% σε ετήσια βάση. Εξαιρουμένων των κλάδων των κατασκευής και της ενέργειας, ο δείκτης σημείωσε άνοδο 0,1% και 1,9%, αντίστοιχα.

Αναλυτικότερα, η μεγαλύτερη άνοδος εμφανίστηκε στους δείκτες της Λετονία (+1,9%), της Ελλάδας και της Ουγγαρίας (+0,9%), ενώ οι μεγαλύτερες μειώσεις στην Ιρλανδία (-1,1%), Δανία (-0,6%), στη Μεγάλη Βρετανία (-0,5%), Μάλτα και Πορτογαλία (-0.1%).

Στ.Κ.Χαρίτος
[email protected]

Αλκμήνη Χατζηνάσιου

 

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις 17:01 - 03 Αυγ 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.