ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χωνεύει τα τρέχοντα επίπεδα τιμών- Κλειδωμένη η μετοχή του Βωβού- "Αδύναμες" οι ευρωαγορές - Πτωτικά τα αμερικανικά παράγωγα

11:19 - 04 Αυγ 2010 | Σχόλια Αγοράς
(upd) H… «καλοδεχούμενη» από πολλούς, διόρθωση της αγοράς χτύπησε την πόρτα της αγοράς. Ο γενικός δείκτης του Χ.Α. υποχωρεί με απώλειες περίπου κατά 0,7%, στα επίπεδα των 1.757 μονάδων, με την αγορά να μην ανησυχεί, τουλάχιστον προς στο παρόν.

Ενδεχόμενη διόρθωση ήταν μέσα στο πρόγραμμα, σχολιάζουν οι αναλυτές, οι οποίοι θεωρούν ότι πρέπει να δοθεί η ευκαιρία αφομοίωσης των παρόντων επιπέδων. Πρόκειται για κίνηση και «συμπεριφορά» του δείκτη, αφού θα δώσει την ευκαιρία να υπάρξουν νέες τοποθετήσεις. Τα deals στις ελληνικές τράπεζες είναι αποτελούν μία διαδικασία που εξελίσσεται στο παρασκήνιο, χωρίς να υπάρχει τίποτα το συγκεκριμένο, παρά μόνο εικασίες και φήμες. Οι περισσότεροι τραπεζίτες απουσιάζουν και τα νήματα στο Χ.Α. κινούν οι ξένοι. Ξένοι, οι οποίοι παίρνουν «γραμμή» από τη διεθνή τάση, που για δεύτερη συνεχόμενη μέρα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια υποχωρούν, κινούμενα στο ρυθμό των εταιρικών αποτελεσμάτων. Στην Αθήνα, η προσοχή της αγοράς θα εστιαστεί στα αποτελέσματα πρώτου 6μήνου από τον Μυτιληναίο, σήμερα μετά το κλείσιμο και αύριο στον ΟΤΕ, πριν από το άνοιγμα της συνεδρίασης.

Από τον 20άρη, παρατηρούνται αναλαμπές σε χαρτιά, όπως η ΔΕΗ, για την οποία υπάρχει πίεση να προχωρήσει σε πωλήσεις μονάδων της. Η μετοχή ενισχύεται στα 13,42 ευρώ και με κέρδη κοντά στο 2,6%. Στην Eurobank, οι επενδυτές συνεχίζουν να ροκανίζουν τα κέρδη του 13,8% της Δευτέρας, αφού μετά την χθεσινή πτώση, η μετοχή υποχωρεί και σήμερα κατά 2,7%. Απώλειες λίγο πάνω από 2% καταγράφονται στην Πειραιώς, ενώ η ΕΤΕ απώλεσε και πάλι τα επίπεδα των 12 ευρώ, κινούμενη στην περιοχή των 11,92 ευρώ.

Μικρότερες είναι οι απώλειες στην Alpha, που υποχωρεί κατά 0,65%. Στην αγορά παρατηρούνται διακυμάνσεις, αποτέλεσμα του χαμηλού τζίρου. Χθες περίπου την ίδια ώρα ο τζίρος ήταν διπλάσιος. Σήμερα διαμορφώνεται κοντά στα 20 εκατ. ευρώ. Σημαντική είναι η άνοδος για τον Βωβό που ενισχύεται πάνω από 21%, αποτέλεσμα της θετικής, όπως όλα δείχνουν, έκβασης στο θέμα της κατασκευλής του γηπέδου του Παναθηναϊκού.

«Αδύναμες» οι ευρωαγορές – Πτωτικά τα αμερικανικά παράγωγα

Σε αρνητικό κλίμα κινούνται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους κυριότερους δείκτες να καταγράφουν απώλειες, με τους επενδυτές να απογοητεύονται από τα αποτελέσματα των Allied Irish Banks και UniCredit., ενώ ταυτόχρονα, έντονες είναι οι ανησυχίες για τα μακροοικονομικά στοιχεία που ανακοινώνονται αργότερα στις ΗΠΑ, υπό το βάρος των συνεχών ενδείξεων ότι η ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας επιβραδύνεται. Πτωτικά τα αμερικανικά παράγωγα.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχωρεί 1,11% στις 5.336 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο DAX χάνει 0,36% στις 6.285 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC καταγράφει απώλειες 0,52% στις 3.728 μονάδες.

Απώλειες 0,80% καταγράφει ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600, ενώ χθες έκλεισε με οριακές μεταβολές. Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούλιο ο δείκτης κέρδισε 4,9%. Στα 1,3220 δολάρια διαπραγματεύεται αυτή την ώρα το ευρώ.

Στο -1,1% η Adidas, ενώ πτωτικά κινείται και ο κλάδος των εμπορευμάτων, με τη Rio Tinto και τη Xstrata να χάνουν 1,35% και 1,07%, αντίστοιχα.

Στο επίκεντρο σήμερα βρίσκεται ο τραπεζικός κλάδος, μετά την πληθώρα των οικονομικών αποτελεσμάτων από αρκετά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

«Βουτιά» 9,09% για την Allied Irish Banks. Στο πρώτο εξάμηνο οι ζημιές διευρύνθηκαν στα 1,7 δισ. ευρώ (2,25 δισ. δολάρια).

Απώλειες ύψους 6,23% καταγράφει η Standard Chartered, η οποία, παρά τα καλά της αποτελέσματα, ανακοίνωσε πως παραμένει «προσεκτική».

Στο -3,2% βρίσκεται η Unicredit, καθώς ανακοίνωσε πως τα κέρδη της μειώθηκαν κατά 70% στα 148 εκατ. ευρώ.

Κατά 1,35% υποχωρεί η Santander. Σε συμφωνία για την πώληση 318 καταστημάτων της έναντι 1,65 δισ. στερλινών (2,63 δισ. δολ) στην ισπανική τράπεζα Banco Santander κατέληξε η βρετανική Royal Bank of Scotland, όπως μεταδίδουν διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, ο διαχωρισμός των υποκαταστημάτων θα διαρκέσει από 12 έως 18 μήνες.

Άνοδος 2,67% για τη βρετανική Lloyds. Κέρδη για πρώτη φορά μετά την απόκτηση της HBOS πριν από 19 μήνες ανακοίνωσε η βρετανική τράπεζα. Στο πρώτο εξάμηνο του 2010, τα προ φόρων κέρδη ανήλθαν στα 1,6 δισ. στερλίνες (2,6 δισ. δολάρια), έναντι ζημιών ύψους 3,96 δισ. στερλινών το αντίστοιχο διάστημα του περασμένου έτους. Οι τελευταίες εκτιμήσεις των αναλυτών τοποθετούσαν τα κέρδη στα 694,5 εκατ. στερλίνες.

Στο +1,47% και η Societe Generale. Υπερτριπλασιάστηκαν στο δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους τα κέρδη της δεύτερης μεγαλύτερης τράπεζας της Γαλλίας. Τα καθαρά κέρδη ανήλθαν στα 1,08 δισ. ευρώ (1,43 δισ. δολάρια), έναντι κερδών μόλις 309 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο τρίμηνο του περασμένου έτους. Σημειώνεται ότι οι εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για κέρδη ύψους 690 εκατ. ευρώ. «Τα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν την ανάκαμψη της τράπεζας» δήλωσε ο CEO της Societe Generale, Frederic Oudea.

Στις 56,7 μονάδες ανήλθε τον Ιούλιο ο σύνθετος δείκτης PMI στην Ευρωζώνη, από 56 μονάδες τον Ιούνιο, σύμφωνα με στοιχεία της Markit που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα. Ο δείκτης PMI υπηρεσιών αυξήθηκε, τον ίδιο μήνα, στις 55,8 μονάδες, από 55,5 μονάδες τον Ιούνιο. Ωστόσο διέψευσε τις εκτιμήσεις των αναλυτών που τον ήθελαν στις 56 μονάδες.

Απρόσμενη άνοδο κατέγραψε ο δείκτης τιμών κατοικιών Halifax στη Βρετανία κατά το μήνα Ιούλιο, ο οποίος ανήλθε κατά 0,6%, σε σχέση με τον Ιούνιο, στη μέση τιμή των 167.425 στερλίνων. Σημειώνεται ότι οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση 0,3%. Σε ετήσια βάση, οι τιμές κατοικιών σημείωσαν άνοδο 4,9%, έναντι αυξήσεως 4,6% που έκαναν λόγο οι αναλυτές. Όπως εκτιμά ο οικονομολόγος Martin Ellis, η μεταβλητότητα στις τοπικές τιμές κατοικιών αναμένεται να σταματήσει στα τέλη του έτους.

Απρόσμενη πτώση κατέγραψε ο δείκτης PMI υπηρεσιών στη Βρετανία κατά το μήνα Ιούλιο. Αναλυτικά, ο δείκτης Markit/CIPS υποχώρησε στις 53,1 μονάδες, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2009, έναντι 54,5 μονάδες που ανέμεναν οι αναλυτές. Σημειώνεται ότι τον προηγούμενο μήνα, ο δείκτης είχε διαμορφωθεί στις 54,4 μονάδες. "Τα στοιχεία, αμαφίβολα, θα δημιουργήσουν ερωτήματα σχετικά με την οικονομική ανάκαμψη", δήλωσε ο David Noble, CEO του Chartered Institute of Purchasing and Supply, ενώ πρόσθεσε πως η πτώση μπορεί να λειτουργεί μέτρα της λίτοτητας που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση.

 

Στ.Κ.Χαρίτος
[email protected]


Τελευταία τροποποίηση στις 14:22 - 04 Αυγ 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.