ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

X.A.:Ξεφεύγουν οι απώλειες - Πτώση στη Wall λόγω ανεργίας και νευρικότητα στην Ευρώπη

16:31 - 05 Αυγ 2010 | Σχόλια Αγοράς
Η διόρθωση, που μάλλον άργησε, θεωρείται καλοδεχούμενη από την αγορά, αφού δίνει την ευκαιρία επανατοποθετήσεων, σχολιάζουν οι χρημαατιστές, που βλέπουν τον γενικό δείκτη να υποχωρεί πάνω από μία ποσοστιαία μονάδα, στις 1.753. Μόνο δύο μετοχές του 20άρη κινούνται σε θετικό πεδίο, Coca Cola και Ελλάκτωρ. Πωλητές έχουν βγει στο Μυτιληναίο, τη Βιοχάλκο, τη ΔΕΗ, τρεις μετοχές που υπεραπέδωσαν στις προηγούμενες συνεδριάσεις.
Πτώση 2,7% για τον ΟΤΕ, καθώς τ’ αποτελέσματα 6μήνου απογοήτευσαν την αγορά. Στο «κόκκινο» πέρασαν ακόμα, οι μετοχές της Εθνικής, Alpha, Πειραιώς και Eurobank. Το κλίμα στις αγορές και το Χ.Α. άλλαξε, μετά τις δηλώσεις του διοικητή της ΕΚΤ κ. Ζαν Κλοντ Τρισέ ότι η ανάκαμψη στην Ευρώπη θα είναι μετριοπαθής. Οι συναλλαγές στο Χ.Α. ξεπερνούν τα 82 εκατ. ευρώ.

Απώλειες στη Wall - Νευρικότητα στην Ευρώπη

Πτωτικά κινούνται στο άνοιγμα οι δείκτες στην αμερικανική κεφαλαιαγορά, καθώς η απρόσμενη αύξηση των νέων αιτήσεων για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ, αλλά και η στασιμότητα στις πωλήσεις των καταστημάτων τον Ιούλιο απογοητεύουν τους επενδυτές. Ειδικότερα, ο Dow Jones σημειώνει πτώση 0,56% στις 10.621 μονάδες, ο Nasdaq βρίσκεται στο -0,55% στις 2.291 μονάδες και ο S&P καταγράφει απώλειες κατά 0,61% στις 1.120 μονάδες.

Πτώση σημειώνουν στο άνοιγμα η Alcoa (-0,09%), η General Electric (-0.24%) , η Home Depot (-0.38%) , η 3M (-0.90%)  και η Merck (-0,37%).

Αύξηση κατά 19.000 παρουσίασαν οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ την προηγούμενη εβδομάδα, σκαρφαλώνοντας στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών μηνών, προς έκπληξη των αναλυτών.Αύξηση κατά 19.000 παρουσίασαν οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ την προηγούμενη εβδομάδα, εκπλήσσοντας τους αναλυτές. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το υπουργείο Εργασίας, οι νέες αιτήσεις ανήλθαν στα 479.000, ενώ οι εκτιμήσεις των οικονομολόγων έκαναν λόγο για πτώση στις 453.000 την εβδομάδα που έληξε στις 31 Ιουλίου.

Ο μέσος όρος των τελευταίων τεσσάρων εβδομάδων, που δίνει πιο ακριβή μέτρηση της πορείας της απασχόλησης, αυξήθηκε κατά 5.250, στις 453.250 αιτήσεις.


Παράλληλα, έντονη νευρικότητα παρατηρείται στις ευρωαγορές, μετά τη συνέντευξη Τύπου του επικεφαλής της ΕΚΤ, Ζαν - Κλοντ Τρισέ. Στο Λονδίνο, ο FTSE 100 υποχωρεί κατά 0,16% στις 5.377 μονάδες, ο DAX στη Φρανκφούρτη βρίσκεται στο +0,09% στις 6.337 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC ενισχύεται κατά 0,30% στις 3.772 μονάδες.

Οπως αναμενόταν, η  ΕΚΤ διατήρησε αμετάβλητο στο 1% το βασικό επιτόκιο δανεισμού για 16ο διαδοχικό μήνα. Εν τω μεταξύ, και η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE) διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια, στο 0,5%.

Η ΕΚΤ χαιρετίζει τα αποτελέσματα των stress tests και είναι ''πολύ χαρούμενη'' καθώς σημείωσαν ''εντυπωσιακή'' επιτυχία, σύμφωνα με τον Ζαν - Κλοντ Τρισέ. Ωστόσο, η ανάκαμψη στην ευρωζώνη παραμένει ''αβέβαιη'' και ΄΄άνιση'', αν και παρατηρείται βελτίωση στις δημοσιονομικές εξελίξεις και στην αγορά χρήματος.

Επιπλέον, χαρακτήρισε για ακόμη μία φορά ''κατάλληλα'' τα επιτόκια δανεισμού, σχολιάζοντας την -ομόφωνη - απόφαση της ΕΚΤ να διατηρήσει αμετάβλητο το βασικό επιτόκιο στο 1%.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ΕΚΤ, αν και η οικονομική δραστηριότητα στην ευρωζώνη ενισχύθηκε στο δεύτερο τρίμηνο και οι ενδείξεις για το γ' τρίμηνο είναι καλύτερες του αναμενομένου, η οικονομία συνεχίζει να βρίσκεται σε κλίμα αβεβαιότητας, ενώ αναμένεται μετριοπαθής και άνιση ανάπτυξη στο σύνολο του έτους.

"Είναι πολύ νωρίς για να πούμε ότι νικήσαμε" είπε αναφορικά με την ανάκαμψη, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, τονίζοντας πως η ΕΚΤ έχει ακόμη πολλές προκλήσεις να αντιμετωπίσει.






Τελευταία τροποποίηση στις 16:54 - 05 Αυγ 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.