ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κόντρα στο ευρωπαϊκό ρεύμα το ΧΑ - Αρνητικό κλίμα στην Ευρώπη

10:50 - 18 Αυγ 2010 | Σχόλια Αγοράς
Ανοδικά κινείται εκ νέου του ΧΑ αλλά χωρίς να λαμβάνει βοήθεια από τις ευρωπαϊκές αγορές που κινούνται πτωτικά. Λόγω της αντίθετης κίνησης με τις ευρωπαϊκές αγορές ο γενικός δείκτης έχει μεταβλητότητα, ενώ οι συναλλαγές κινούνται σε χαμηλά επίπεδα.

Τα βλέμματα παραμένουν εστιασμένα στις τραπεζικές μετοχές οι οποίες μετά τα χθεσινά μεγάλα κέρδη κινούνται εκ νέου ανοδικά μετά από μία μικρή υποχώρηση που παρατηρήθηκε στα πρώτα λεπτά της συνεδρίασης.

Ο γενικός δείκτης ενισχύεται κατά 0,40% και βρίσκεται στις 1.685 μονάδες, σημείο που αποτελεί αντίσταση, ενώ 10 μονάδες υψηλότερα εντοπίζεται μία ακόμη αντίσταση. Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 18 εκατ. ευρώ. Ανοδικά αλλά οριακά κινείται η Alpha Bank και η Εθνική Τράπεζα, ενώ πάνω από 1% ενισχύεται η Eurobank. Καλά τα κέρδη για τη Motor Oil ενώ πτωτικά κινούνται Μυτιληναίος, MIG και Marfin. Συνολικά 43 μετοχές υποχωρούν και περίπου τόσες είναι και αυτές που ενισχύονται.

Η αγορά δείχνει πως περιμένει μία μικρή έστω βελτίωση του κλίματος που επικρατεί στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Στην περίπτωση όμως που οι απώλειες διευρυνθούν προς το 1% δεν αποκλείεται να συμπαρασύρουν χαμηλότερα και το ΧΑ. Από το εσωτερικό απουσιάζουν οι σημαντικές ειδήσεις που θα μπορούσαν να ενισχύσουν την αυτόνομη πορεία.

Αρνητικό κλίμα στις ευρωαγορές

Απώλειες καταγράφουν σήμερα τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, στο πλαίσιο κατοχύρωσης κερδών μετά τις χθεσινές εξαιρετικές επιδόσεις. «Βαρίδι» για τις αγορές ο μεταλλευτικός κλάδος, που δέχεται έντονες πιέσεις.

Πτωτικά κατά 0,4% κινείται ο δείκτης Europe Stoxx 600 μετά τη χθεσινή άνοδο κατά 1,1%.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχωρεί κατά 0,76% στις 5.310 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC βρίσκεται στο -0,75% στις 3.636 μονάδες και στη Φρανκφούρτη ο DAX χάνει 0,54% στις 6.173 μονάδες.

Χάνουν τα χθεσινά σημαντικά κέρδη τους οι μεταλλουργίες. Η Eurasian Natural Resources υποχωρεί 1,4%. Η εταιρεία ανακοίνωσε αύξηση κερδών κατά 63% στα 902 εκατ. δολάρια το πρώτο εξάμηνο του έτους, ενώ εμφανίστηκε απαισιόδοξη για την αγορά εμπορευμάτων βραχυπρόθεσμα.

Στο - 1,5% η BHP Billiton, που διευρύνει τις χθεσινες απώλειες μετά την απόρριψη προσφοράς εξαγοράς ύψους 39 δις δολ. από την Potash.

Απώλειες 1,1% για την Antofagasta.

Βουτιά 16,7% για την Vestas Wind Systems. Η δανέζικη εταιρεία γύρισε σε ζημιές ύψους 119 εκατ. ευρώ (153 εκατ. δολ) έναντι κερδών ύψους 43 εκατ. ευρώ ένα χρόνο νωρίτερα. Επιπλέον, προχώρησε σε υποβάθμιση του outlook για το 2010. Ειδικότερα, εκτιμά ότι το περιθώριο Ebit μεταξύ 5% και 6%, με πωλήσεις ύψους 6 δισ. ευρώ, έναντι 10-11% και 7 δισ. ευρώ προηγουμένως.

Στον αντίποδα, κέρδη 2,7% για την Airline SAS Group, που ανακοίνωσε συρρίκνωση ζημιών στις 502 εκατ. σουηδικές κορώνες (68,3 εκατ. δολ.) το δεύτερο τρίμηνο του έτους.

Στο +2,2% ο δανέζικος κολοσσός A.P. Moller-Maersk, που επέστρεψε σε κέρδη το πρώτο εξάμηνο του έτους, ξεπερνώντας μάλιστα τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 13,4 δις. δανέζικες κορώνες.

Στα μακροοικονομικά στοιχεία της ημέρας, μείωση κατά 0,3% εμφάνισαν οι λιανικές πωλήσεις στη Γερμανία, κατά το μήνα Ιούνιο, σύμφωνα με τα αναθεωρημένα  στοιχεία που δημοσιοποίησε η στατιστική υπηρεσία της χώρας. Τα προκαταρκτικά στοχεία έκαναν λόγο για πτώση της τάξεως του 0,9%. Σε ετήσια βάση, οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 4,7%, έναντι 3,1% των αρχικών εκτιμήσεων.

Με οχτώ ψήφους υπέρ και μία κατά αποφάσισε και αυτόν το μήνα η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής (MPC) της Κεντρικής Τράπεζας της Αγγλίας (Bank of England- ΒοΕ) να διατηρήσει αμετάβλητο το βασικό της επιτόκιο στο ιστορικό χαμηλό του 0,5%, όπως προκύπτει από τα πρακτικά της συνεδρίασης που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας. Το μέλος της MPC Άντριου Σέντανς διαφώνησε για τρίτο συνεχή μήνα με τα υπόλοιπα μέλη της Επιτροπής και τάχθηκε υπέρ μιας αύξησης των επιτοκίων κατά 25 μονάδες

 

 

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις 11:46 - 18 Αυγ 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.