ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αντιδρά το ΧΑ μετά το χθεσινό sell off - Σταθεροποιητικά η Ευρώπη

11:32 - 25 Αυγ 2010 | Σχόλια Αγοράς
Ανοδικά κινείται από το άνοιγμα της συνεδρίασης το ελληνικό χρηματιστήριο μετά τη χθεσινή …κατάρρευση, χωρίς όμως να δίνει την αίσθηση ότι η αντίδραση είναι στηριγμένη σε γερά θεμέλια. Μικρά κέρδη καταγράφουν και οι ευρωπαϊκοί δείκτες. Ο γενικός δείκτης ενισχύεται κατά 0,83% και βρίσκεται στις 1.555 μονάδες. Νωρίτερα κατέγραφε ακόμα μεγαλύτερα κέρδη και ήταν κοντά στο σημείο που πρέπει να κατακτήσει ώστε να αποκτήσει ξανά πιθανότητες το θετικό σενάριο. Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 15 εκατ. ευρώ.

Στον ορίζοντα δεν υπάρχουν θετικά νέα. Στις διεθνείς αγορές ο φόβος για διπλή ύφεση κάνει τους επενδυτές δύσπιστους και οι ανησυχίες τους κλυδωνίζουν το ΧΑ. Κάθε ανοδική αντίδραση αποτελεί ευκαιρία για μείωση θέσεων για κάποιους επενδυτές και αυτό είναι ολοφάνερο σε επιμέρους μετοχές και κυρίως εκτός του τραπεζικού κλάδου, όπου οι ανησυχίες υπάρχουν εδώ και καιρό.

Συγκεκριμένες μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης αδυνατούν να βρουν αγοραστές που θα τις οδηγήσουν υψηλότερα. Και σήμερα τα βλέμματα είναι συγκεντρωμένα στις τράπεζες και κυρίως στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και την ΑΤΕ που ενισχύονται. Σημειώνεται πως η Deutsche Bank μείωσε τις τιμές στόχους των ελληνικών τραπεζών. Προκάλεσε αίσθηση  η τιμή στόχος των 0,35 ευρώ που δίνει για την ΑΤΕ. Η Εθνική Τράπεζα εμφανίζεται και σήμερα αδύναμη και αδυνατεί να ακολουθήσει το θετικό κλίμα και να βοηθήσει το ΧΑ. Σημαντικά κέρδη καταγράφει η Eurobank και η ΔΕΗ, ενώ μικρότερη είναι η άνοδος του ΟΠΑΠ.

Για τις εταιρείες της περιφέρειας δεν μπορεί να γίνει λόγος. Η απαξίωση είναι το κύριο χαρακτηριστικό, ακόμα και για εταιρείες που τα αποτελέσματά τους δείχνουν αντοχές. Συνολικά από τις μετοχές που έχουν κάνει πράξη 58 ενισχύονται και 31 υποχωρούν. Ξεχωρίζει λόγω ανόδου με καλές συναλλαγές η ΕΒΖ και η Παρνασσός.

Σταθεροποιητικά η Ευρώπη

Σταθεροποιητικά κινούνται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με την πτώση της ενεργειακής Tullow Oil να αντισταθμίζεται από τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα της Ageas.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 χάνει 0,10% στις 5.151 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο DAX βρίσκεται οριακά στο +0,02% στις 5.936 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC σημειώνει πτώση 0,05% στις 3.489 μονάδες.

Στο -0,04% ο δείκτης Stoxx Europe 600, ο οποίος διαμορφώνεται στις 249 μονάδες.

Νέος πονοκέφαλος για την ιρλανδική κυβέρνηση, η υποβάθμιση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας κατά μία βαθμίδα στο «ΑΑ-» από τη Standard & Poor’s. Ο διεθνής οίκος απέδωσε την υποβάθμιση στις ανησυχίες ότι το υψηλό κόστος στήριξης του τραπεζικού συστήματος της χώρας θα έχει αντίκτυπο στο δημοσιονομικό έλλειμμα. Επιπλέον, η S&P αναθεώρησε προς τα πάνω την εκτίμησή της για την ανακεφαλαιοποίηση των ιρλανδικών τραπεζών σε 50 δισ. ευρώ από 35 δισ. ευρώ.

Ο διεθνής οίκος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας υποβάθμισης, σε περίπτωση που το κόστος στήριξης των τραπεζών αυξηθεί περαιτέρω ή η κυβέρνηση δεν καταφέρει να επιτύχει τους μεσοπρόθεσμους δημοσιονομικούς της στόχους.

Άνοδο 2,1% σημειώνει ο τίτλος της Heineken η οποία ανακοίνωσε σήμερα μεγαλύτερη της αναμενόμενης αύξηση της κερδών της στο πρώτο εξάμηνο.

Κατά 4,68% ενισχύεται η Ageas, η οποία εμφάνισε αυξημένες κατά 22% εισροές στο α΄εξάμηνο.

Αύξηση 6,54% εμφανίζει η Paddy Power,  μετά τα κέρδη ύψους 46% στο α΄εξάμηνο, ενώ στο +1,1% βρίσκεται η BHP Billiton, η οποία υπερδιπλασίασε τα κέρδη της.

Πτωτικά κατά 4,63% κινείται η Tullow Oil, η οποία, αν και εμφάνισε υπερδιπλάσια κέρδη, ανακοίνωσε πως τα έργα της στην Ουγκάντα πρόκειται να καθυστερήσουν, λόγω της φορολογικής διαμάχης μεταξύ της Heritage Oil και της χώρας. Στο -1,2% η Heritage Oil.

Με απώλειες 2% κινείται η Bank of Ireland, μετά την υποβάθμιση τηςπιστοληπτικής ικανότητας της Ιρλανδίας από τη S&P. Πτώση 2,38% για την Allied Irish Banks.

Ξεπέρασε τις εκτιμήσεις ο δείκτης επιχειρηματικού κλιμάτος Ifo στη Γερμανία κατά το μήνα Αύγουστο. Ειδικότερα, ο δείκτης διαμορφωθήκε στις 106,7 μονάδες από 106,2 μονάδες κατά τον προηγούμενο μήνα. Σημειώνεται ότι οι αναλυτές ανέμεναν να διαμορφωθεί στις 106 μονάδες.

Τελευταία τροποποίηση στις 12:09 - 25 Αυγ 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.