ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τραπεζική άνοδος στο ΧΑ - Σταθεροποιητικά η Ευρώπη και τα αμερικανικά παράγωγα

14:15 - 02 Σεπ 2010 | Σχόλια Αγοράς
Απόδοση καλύτερη από αυτή την ευρωπαϊκών αγορών καταγράφει η εγχώρια αγορά μετά το αγοραστικό ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε στις τραπεζικές μετοχές. Στο προσκήνιο έχουν επιστρέψει σενάρια συγχωνεύσεων και εξαγορών στον τραπεζικό κλάδο, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν ανακοινώσεις. Στην Ευρώπη επικρατούν σταθεροποιητικές τάσεις ενώ στην Αθήνα ο γενικός δείκτης ενισχύεται κατά 2,24% και βρίσκεται στις 2.606 μονάδες με την αξία των συναλλαγών να ξεπερνά τα 60 εκατ. ευρώ. Η Εθνική Τράπεζα οδηγεί την κούρσα ανόδου, ενώ οι τεχνικοί αναλυτές έχουν εστιάσει στις 1.620 μονάδες.

Διάσπαση του εν λόγω σημείου ξαναφέρνει στο προσκήνιο το ανοδικό σενάριο και η προσέγγιση των 1.800 μονάδων αποκτά ξανά αυξημένες πιθανότητες επίτευξης. Πλην της ΕΤΕ σημαντική είναι η άνοδος και των Alpha Bank και Eurobank, ενώ υστερεί το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Κατά 3% ενισχύεται ο τραπεζικός δείκτης.

Η πλειονότητα των μετοχών καταγράφει άνοδο με αρκετές περιφερειακές δυνάμεις να βρίσκονται σε υψηλότερα επίπεδα τιμών. Ωστόσο ο όγκος στη συγκεκριμένη κατηγορία παραμένει χαμηλός. Χαμηλός άλλωστε είναι ο όγκος για την πλειονότητα των μετοχών αφού το μεγαλύτερο μέρος της ρευστότητας κατευθύνεται στις τράπεζες. 

Εκτός τραπεζών ενδιαφέρον υπάρχει στην Coca Cola, ενώ ο ΟΠΑΠ καλύπτει μέρος των χθεσινών απωλειών.

Σταθεροποιητικά η Ευρώπη και τα αμερικανικά παράγωγα

Οριακή υποχώρηση καταγράφουν οι κυριότεροι δείκτες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, που σήμερα κατοχυρώνουν μέρος των ισχυρών κερδών που σημείωσαν στην αρχή του μήνα. Τα βλέμματα είναι στραμμένα στην σημερινή συνεδρίαση της ΕΚΤ. Σταθεροποιητικά κινούνται τα futures στη Wall, εν αναμονή των στοιχείων για απασχόληση αλλά και τις πωλήσεις των πολυκαταστημάτων τον Αύγουστο.

Η χθεσινή αισιοδοξία των επενδυτών δίνει τη θέση της σε μια πιο διστακτική διάθεση σήμερα, εν αναμονή της συνεδρίασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αλλά και περισσότερων οικονομικών στοιχείων από τις ΗΠΑ. Απώλειες 0,25% για τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx Europe 600, που χθες πραγματοποίησε άλμα 2,7%.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχωρεί κατά 0,09% στις 5.362 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο DAX χάνει 0,21% στις 6.071 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 καταγράφει πτώση 0,07% στις 3,621 μονάδες.

Την παράταση της δανειοδότησης προς τις τράπεζες της Ευρωζώνης αναμένεται να αποφασίσει στη σημερινή συνεδρίασή της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, παρότι έχει αναθεωρήσει ανοδικά τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη της ευρωπαϊκής οικονομίας, καθώς οι φόβοι για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας προκαλούν ισχυρούς κλυδωνισμούς στις εκτιμήσεις για την παγκόσμια ανάκαμψη.

Η ΕΚΤ ενδέχεται ακόμη να επαναφέρει το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων, που ξεκίνησε τον Μάιο και έχει περιοριστεί κατά πολύ τις τελευταίες εβδομάδες. Όπως συναινεί η πλειονότητα των αναλυτών, η ΕΚΤ αναμένεται επίσης να ανακοινώσει ότι θα διατηρήσει το βασικό επιτόκιό της στο 1%. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι αγορές αναμένουν τις προβλέψεις της ΕΚΤ για τους ρυθμούς ανάπτυξης της Ευρωζώνης

Μεταλλουργικός κλάδος και τράπεζες, καταγράφουν απώλειες, μετά τις ισχυρές επιδόσεις της αμέσως προηγουμένης συνεδρίασης. Πιέσεις, επίσης, στις φαρμακοβιομηχανίες και στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών.

Απώλειες 1% για τη Pernod Ricard. Η γαλλική εταιρεία ανακοίνωσε αύξηση 1,2% στην κερδοφορία της, που όμως απεδείχθη μικρότερη των εκτιμήσεων, αλλά και υποχώρηση κατά 1,7% των πωλήσεων.

Στο -1,30% η Deutsche Bank και στο -0,68% η Siemens.

Μείωση της τάξης του 0,9% κατέγραψαν οι τιμές κατοικίας στη Βρετανία κατά το μήνα Αύγουστο, έναντι των επιπέδων του Ιουλίου, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η υπηρεσία Nationwide Building Society. Να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά από το Φεβρουάριο του 2009 όπου οι τιμές κατοικίας στη Βρετανία σημειώνουν υποχώρηση για δύο διαδοχικούς μήνες.

Απρόσμενη πτώση για πρώτη φορά σε διάστημα δύο ετών κατέγραψε η ανεργία στη Γαλλία, κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2010, με τις εταιρείες να εμφανίζουν διάθεση για προσλήψεις προσωπικού, μετά από τη χειρότερη ύφεση στη μεταπολεμική περίοδο. Το ποσοστό της ανεργίας υποχώρησε στο 9,7% στο δεύτερο τρίμηνο, έναντι 9,9% στο πρώτο τρίμηνο. Να σημειωθεί ότι οι εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για αύξηση της ανεργίας στο 10%.

Κατά 1,5% αυξήθηκε η ανεργία στην Ισπανία τον Αύγουστο, μετά την πτώση που είχε καταγράψει τους τέσσερις προηγούμενους μήνες, όπως ανακοίνωσε το ισπανικό υπουργείο Εργασίας. Συνολικά ο αριθμός των ανέργων στην Ισπανία στο τέλος Αυγούστου έφτασε τα 3,97 εκατομμύρια. Μέσα σε ένα χρόνο ο αριθμός αυτός αυξήθηκε κατά 9,3% (επιπλέον 340.581 άνεργοι).

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις 14:24 - 02 Σεπ 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.