ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πτώση με μικρό τζίρο στο ΧΑ - Απαισιοδοξία στην Ευρώπη - Οριακή άνοδος στα αμερικανικά παράγωγα

13:12 - 10 Σεπ 2010 | Σχόλια Αγοράς
Υποχωρεί το ΧΑ μετά τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν για την πορεία του ελλείμματος στο οκτάμηνο. Παράλληλα δίνουν και παίρνουν τα δημοσιεύματα για το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδος. Το κλίμα στις διεθνείς αγορές είναι ελαφρά πτωτικό μετά και την ανακοίνωση της αύξησης κεφαλαίου από τη Deutsche Bank.

Ο γενικός δείκτης υποχωρεί άνω του 1%, αλλά η θετική εξέλιξη έρχεται από την αξία των συναλλαγών που στην πτωτική κίνηση έχει περιοριστεί. Οι πιέσεις στις τράπεζες έχουν μειωθεί καθώς δραστηριοποιήθηκαν αγοραστές και απορρόφησαν μέρος των αρχικών πιέσεων. Φαίνεται όμως πως και οι πωλητές δεν έχουν διάθεση για πωλήσεις σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Ο γενικός δείκτης βρίσκεται 10 μονάδες κάτω από τις 1.600 μονάδες με τον τζίρο να είναι στα 50 εκατ. ευρώ. Η στήριξη των 768 μονάδων στον 20άρη κρατάει γερά μέχρι στιγμής και ενισχύει την ψυχολογία των αγοραστών αφού συμβάλει στη διατήρηση του θετικού σεναρίου.

Πιέζεται σημαντικά η MIG και μάλιστα με αξιόλογες συναλλαγές. Χάνει άνω του 2% η Eurobank και η Coca Cola, ενώ στήριξη δίνει ο ΟΤΕ στην αγορά. Καλή συμπεριφορά έχει και σήμερα η μετοχή της Μυτιληναίος. Μικρή είναι η πτώση για το Τ.Ταμιευτήριο και οριακά τα κέρδη για ΑΤΕ Bank και Motor Oil.

Από τις μετοχές χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων ξεχωρίζει λόγω της μεγάλης πτώσης η Avenir. Πτωτικά η ΑΛΚΟ και η Ελμπίσκο. Ανοδικά αλλά με μικρό όγκο η Μάρακ, η Μύλοι Λούλη και η Πετζετάκις.

Απαισιοδοξία στις ευρωαγορές - Οριακή άνοδος στα futures στη Wall

Σε αρνητικό έδαφος κινούνται στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας οι κυριότεροι δείκτες στις ευρωπαϊκές αγορές, αντανακλώντας τις έντονες ανησυχίες των επενδυτών για την υγεία του ευρωπαϊκού τραπεζικού κλάδου. Ωστόσο, η Nokia αντιστρέφει κάπως το κλίμα. Οριακή άνοδο σημειώνουν τα futures στη Wall. Η προσοχή είναι στραμμένη στη σημερινή συνέντευξη Τύπου που θα δώσει ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, για τυχόν σχόλια για την οικονομία.

Κατά 0,45% υποχωρεί ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600.

Στο Λονδίνο o FTSE 100 υποχωρεί κατά 0,08% στις 5.490 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο DAX χάνει στις 0,34% στις 6.200 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 καταγράφει πτώση 0,18% στις 3.716 μονάδες.

Πληροφορίες που διαχέονται στα ξένα μέσα ενημέρωσης θέλουν τη Deutsche Bank να εξετάζει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους έως και 9 δισ. ευρώ. Τα δημοσιεύματα θέλουν τη μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας να έχει ήδη προσεγγίσει επενδυτικές τράπεζες, προκειμένου να αποτιμήσει το ενδιαφέρον τους.

Η Deutsche Bank έχει κατά το παρελθόν εκφράσει το ενδιαφέρον της να αυξήσει το μερίδιό της στη Deutsche Postbank αλλά και να συμμορφωθεί με τις κεφαλαιακές απαιτήσεις που προστάζει η νομοθεσία, με τους αναλυτές να προσανατολίζουν προς αυτήν την κατεύθυνση την κίνηση αυτή.

Η Deutsche Bank έχει την επιλογή να αυξήσει το μερίδιο που κατέχει στην Deutsche Postbank (σχεδόν 30%), η χρηματιστηριακή αξία του οποίου εκτιμάται στα 5,6 δις. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Ιούνιο ανώτατο στέλεχος της Deutsche Bank είχε δηλώσει στη διάρκεια παρουσίασης σε επενδυτές ότι η τράπεζα θα προχωρούσε σε αύξηση κεφαλαίου στη μοναδική περίπτωση που θα ήθελε να πραγματοποιήσει εξαγορές.

Απώλειες 3,18% για τη Deutsche Bank, που ξεκίνησε τη σημερινή συνεδρίαση στο -5%. Άνοδος 2,5%, στον αντίποδα, για τη Deutsche Postbank.

Σημαντικός ο αντίκτυπος και στις άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες. Στο -2,68% η Commerzbank, στο -1,3%  η Societe Generale.

Κατά 2% έκαστη ενισχύονται Peugeot Citroen και Renault. Οι δύο γαλλικές αυτοκινητοβιομηχανίες πρόκειται να προεξοφλήσουν στο γαλλικό κράτος το ένα τρίτο των κρατικών δανείων που τους χορηγήθηκαν κατά τη χρηματοπιστωτική κρίση στο πλαίσιο του κυβερνητικού πακέτου στήριξης. Όπως ανακοίνωσαν οι δύο εταιρείες, με ξεχωριστές ανακοινώσεις, οι δύο όμιλοι θα καταβάλουν από 1 δισεκατομμύριο ευρώ έκαστος και εκτιμούν ότι η απόφαση αυτή θα τους επιτρέψει να μειώσουν τις οικονομικές επιβαρύνσεις.

‘Αλμα’ 6,2% για τη Nokia. Ο φιλανδικός κολοσσός προσλαμβάνει τον Καναδό Stephen Elop, πρώην στέλεχος της Microsoft, για τη θέση του - παραδοσιακά Φιλανδού - προέδρου και CEO της εταιρείας, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει την Apple. Το iPhone της Apple έχει ‘βυθίσει’ τη μετοχή της Nokia τα τελευταία τρία χρόνια, με τη χρηματιστηριακή της αξία να έχει μειωθεί κατά 48 δις. ευρώ (60 δισ. δολ).

Στα μακροοικονομικά στοιχεία της ημέρας, στα ίδια επίπεδα με ένα μήνα νωρίτερα παρέμειναν οι τιμές παραγωγού στη Βρετανία κατά το μήνα Αύγουστο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η στατιστική υπηρεσία της χώρας. Σε ετήσια βάση, οι τιμές παραγωγού ενισχύθηκαν κατά 4,7% . Οι εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για μηνιαία άνοδο κατά 0,2% και ετήσια κατά 4,9%. Τον Ιούλιο οι τιμές παραγωγού είχαν ενισχυθεί κατά 0,1%, σε μηνιαία βάση και κατά 5% σε ετήσια.

Επιπλέον, στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων έξι μηνών αναρριχήθηκαν οι τιμές κατοικίας τον Αύγουστο στη Βρετανία, όπως μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, επικαλούμενο στοιχεία της Acadametrics. Ειδικότερα, το μέσο κόστος μιας κατοικίας τον Αύγουστο σε Αγγλία και Ουαλία διαμορφώθηκε στις 222,454 στερλίνες (344,000 δολάρια), ήτοι άνοδος 0,2% σε σχέση με τον Ιούλιο. Σε ετήσια βάση οι τιμές ενισχύθηκαν κα΄τα 7,7%.

Ξεπέρασε τις εκτιμήσεις η αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής στην Γαλλία κατά το μήνα Ιούλιο, χάρη κυρίως στην ανάκαμψη στις αυτοκινητοβιομηχανίες, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η στατιστική υπηρεσία της χώρας. Ειδικότερα, η βιομηχανική παραγωγή σημείωσε αύξηση κατά 0,9% από μείωση κατά 1,7% τον προηγούμενο μήνα. Οι εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής κατά 0,7%. Η παραγωγή στις αυτοκινητοβιομηχανίες αυξήθηκε κατά 6,7% τον Ιούλιο, από 'βουτιά' κατά 6,5% τον Ιούνιο.

Τελευταία τροποποίηση στις 13:31 - 10 Σεπ 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.