ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Δεν κατάφερε να στηρίξει τις αγορές ο Bernanke

19:08 - 15 Οκτ 2010 | Σχόλια Αγοράς
Οι διαβεβαιώσεις του προέδρου της Fed, Ben Bernanke προφανώς και δεν φτάνουν για τη Wall η οποία διαμορφώνεται με μεικτά πρόσημα, παρά τις προσπάθειες του τεχνολογικού κλάδου. Ο φόβος των επενδυτών ότι η Fed μπορεί να μείνει στα «λόγια» και να μην προχωρήσει στην πράξη, έχουν εξανεμίσει το θετικό κλίμα από τη σημαντική ενίσχυση του μεταποιητικού δείκτη Empire State, τα θετικά αποτελέσματα για τις λιανικές πωλήσεις, και τον σχεδόν αμετάβλητο δείκτη τιμών καταναλωτών. Το κλίμα της Wall μεταφέρθηκε και στην Ευρώπη, η οποία έκλεισε με μεικτά πρόσημα, ανατρέποντας το θετικό ενδοσυνεδριακό κλίμα. Μάλιστα, οι επενδυτές της Ευρώπης έχουν αρχίσει να ζυγίζουν τα εταιρικά αποτελέσματα που ανακοινώνονται, καθώς και τα μακροοικονομικά στοιχεία που δημοσιοποιούνται.

Πιο συγκεκριμένα, στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχώρησε 0,42% στις 5.703,37 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο DAX ενισχύθηκε 0,57% στις 6.492,30 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 κατέγραψε κέρδη 0,21% στις 3.827,37 μονάδες. Ο Dow Jones υποχωρεί κατά 0,39% στις 11.051,43 μονάδες, ο Nasdaq καταγράφει κέρδη 1,90% στις 2.457,42 μονάδες και ο S&P 500 κερδίζει 0,01% στις 1.173,94 μονάδες.

Στα 1,4004 δολάρια το ευρώ κι ενώ νωρίτερα σήμερα ξεπέρασε τα επίπεδα του 1,407.

Η Fed θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την τόνωση της ανάπτυξης των ΗΠΑ διαβεβαίωσε για ακόμη μία φορά ο πρόεδρος της Fed, Ben Bernanke στην ομιλία του στη Βοστώνη, εκφράζοντας παράλληλα ανησυχίες για τα υψηλά επίπεδα ανεργίας και το χαμηλό πληθωρισμό. Παρόλα αυτά ο πρόεδρος της Fed εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι τα μέτρα θα αποδόσουν τελικά και η αμερικανική οικονομία θα λάβει την κατάλληλη ώθηση για την ανάκαμψη της.

Παράλληλα, ο Bernanke δεν έκρυψε τους φόβους και τις επιφυλάξεις για την εφαρμογή της χαλαρής νομισματικής πολιτικής, καθώς όπως ανέφερε όλες οι αποφάσεις έχουν το κόστος τους. Ερωτηματικό παραμένει πόσο “επιθετική” θα είναι η πολιτική που θα πρέπει να ακολουθηθεί, καθώς και τα όρια που θα πρέπει να τεθούν.

Η Κεντρική Τράπεζα πιθανόν να επεκτείνει τις αγορές χρεογράφων από το αμερικανικό δημόσιο, ενώ το επιτόκιο θα διατηρηθεί στα χαμηλά ιστορικά επίπεδα. Αναφορικά με την ανεργία, η οποία προβληματίζει πολύ τη διοίκηση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, ο Bernanke αναμένει να διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα για αρκετό χρονικό διάστημα, ενώ και οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό δεν είναι ενθαρρυντικές.

Σημαντική αύξηση παρουσίασε ο μεταποιητικός δείκτης Empire State τον Οκτώβριο στις ΗΠΑ, ο οποίος ενισχύθηκε κατά 12 μονάδες στις 15,7, ενώ οι αναλυτές έκαναν λόγο για αύξηση στις 6,5 μονάδες από 4,1 μονάδες τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της New York Fed.

Παράλληλα, η αύξηση που παρουσίασαν οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο, ήταν της τάξης του 0,6%, ενώ οι αναλυτές εκτιμούσαν ότι θα αυξανόταν κατά 0,4%, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου εμπορίου.Στο μεταξύ, αναθεωρήθηκαν προς τα πάνω οι λιανικές πωλήσεις Αυγούστου στις ΗΠΑ, εκτιμώντας ότι αυξήθηκαν κατά 0,7%, έναντι 0,4% των αρχικών εκτιμήσεων.

Στο μεταξύ, οριακή αύξηση 0,1% παρουσίασε ο δείκτης τιμών καταναλωτών τον Σεπτέμβριο στις ΗΠΑ, επηρεασμένος κατά κύριο λόγο τόσο από την αύξηση στις τιμές των τροφίμων όσο και στης βενζίνης, σύμφωνα με τα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας πριν από λίγη ώρα.

Στο 1,8% διαμορφώθηκε  - σε ετήσια βάση - ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη το Σεπτέμβριο, από 1,6% που ήταν τον Αύγουστο, όπως ανακοινώθηκε σήμερα από τη Eurostat. Τα στοιχεία επιβεβαίωσαν την αρχική εκτίμηση της κοινοτικής στατιστικής υπηρεσίας. Σε μηνιαία βάση, ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 0,2% τον προηγούμενο μήνα.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.