ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ιρλανδία και G20 καθορίζουν τις διεθνείς αγορές

20:59 - 12 Νοε 2010 | Σχόλια Αγοράς
Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν οι ευρωπαϊκές αγορές στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, καθώς τα προβλήματα που έχουν αναδυθεί στην ευρωζώνη αντισταθμίστηκαν εν μέρει από την πτώση του ευρώ που προσέλκυσε επενδυτές από το εξωτερικό. Έντονη είναι η φημολογία περί προσφυγής της Ιρλανδίας στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης, ανεβάζοντας παράλληλα το κόστος δανεισμού των κυβερνήσεων στα ύψη. Την ίδια ώρα απώλειες καταγράφουν οι κυριότεροι δείκτες στην αμερικανική αγορά, εν μέσω ανησυχιών για το ενδεχόμενο η Κίνα να προχωρήσει σε σύσφιξη της νομισματικής της πολιτικής, προκειμένου να αντιμετωπίσει τον αυξανόμενο πληθωρισμό.
Στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,32% στις 5.796,87 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο DAX κέρδισε 0,17% στις 6.734,61 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 κατέγραψε απώλειες 0,94% στις 3.831 μονάδες. Ο Dow Jones υποχωρεί κατα 1,09% στις 11.159,89 μονάδες, ο Nasdaq καταγράφει απώλειες 1,91% στις 2.506,62 μονάδες και ο S&P500 χάνει 1,54% στις 1.194,87 μονάδες.

Η εξελισσόμενη κρίση χρέους στην ευρωζώνη οδήγησε τους ευρωπαϊκούς δείκτες να κλείσουν με απώλειες την εβδομάδα. Ο FTSE στο Λονδίνο έχασε 1,33%, ο CAC στο Παρίσι 2,1%, ο DAX στη Φρανκφούρτη 0,3%.

Στα 1,3748 δολάρια το ευρώ, σαφώς αποδυναμωμένο, λόγω των φόβων για τη δημοσιονομική κατάσταση της Ιρλανδίας, που αναζωπυρώνει τις ανησυχίες για την υγεία της ευρωπαϊκής οικονομίας. Νωρίτερα το ευρώ είχε υποχωρήσει κάτω από τα επίπεδα του 1,36.

Την ίδια στιγμή, η γερμανική πλευρά, με τους χειρισμούς της εντείνει περισσότερο τις ανησυχίες. Ο ένας μετά τον άλλον οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης της μεγαλύτερης οικονομίας της ευρωζώνης πιέζουν για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού διαχείρισης ενδεχόμενης αναδιάρθρωσης χρέους χωρών που βρίσκονται σε οικονομικό αδιέξοδο. Βρετανοί και Αμερικανοί αναλυτές έχουν αποδώσει την ευθύνη για την δραματική άνοδο των σπρεντς και των ασφαλίστρων των περιφερειακών χωρών της ευρωζώνης στη Γερμανία και από χθες και στη Γαλλία, επειδή απαιτούν να πληρώσουν την διάσωση των εν λόγω χωρών και ιδιωτικοί επενδυτές. Στο μεταξύ είχε προηγηθεί δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας «Handelsblatt», σύμφωνα με το οποίο η Ευρωπαϊκή Ενωση εξετάζει ήδη πακέτο βοήθειας προς την Ιρλανδία αντίστοιχο με το ελληνικό. Η εφημερίδα επικαλείτο αξιωματούχους της κυβέρνησης του Βερολίνου, ένας εκ των οποίων φέρεται να δήλωσε: «Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε την Ιρλανδία σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα». Ο εκπρόσωπος ωστόσο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών διέψευσε τις πληροφορίες, χαρακτηρίζοντας το δημοσίευμα απολύτως αβάσιμο.

Κοινή ανακοίνωση που επιδιώκει την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των ανήσυχων για την οικονομική και πολιτική κατάσταση της Ιρλανδίας αγορών έδωσαν σήμερα στη δημοσιότητα στη Σεούλ οι υπουργοί Οικονομικών των πέντε ευρωπαϊκών χωρών της Ομάδας των 20. Στο κείμενο που δόθηκε στη δημοσιότητα στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της Σεούλ, δεν κατονομάζεται η Ιρλανδία, ούτε καμία άλλη χώρα.

Οι υπουργοί Οικονομικών υπενθυμίζουν το σημείο στο οποίο βρίσκονται οι συνομιλίες που ξεκίνησαν στο πλαίσιο της ζώνης του ευρώ ως προς τους μηχανισμούς αντιμετώπισης μελλοντικών κρίσεων, διευκρινίζοντας ότι αυτές δεν αφορούν σε καμία περίπτωση τη σημερινή κατάσταση ορισμένων υπερχρεωμένων χωρών. "Κάθε νέος μηχανισμός δεν θα εφαρμοσθεί παρά μετά τα μέσα του 2013, χωρίς καμία συνέπεια για τη σημερινή κατάσταση", αναφέρουν οι υπουργοί Οικονομικών της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Βρετανίας, την Ιταλίας και της Ισπανίας.

Σε συμφωνία για την αντιμετώπιση των παγκόσμιων προβλημάτων τα οποία ενέτειναν το κλίμα του «συναλλαγματικού πολέμου» και του «κρατικού προστατευτισμού», κατέληξαν σήμερα, μετά από μαραθώνιες διαβουλεύσεις οι ηγέτες του G20. Στο κοινό ανακοινωθέν το οποίο υπεγράφη μετά το πέρας των διήμερων εργασιών, οι ηγέτες των αναπτυγμένων και αναδυόμενων οικονομιών δεσμεύτηκαν να ακολουθήσουν μία συναλλαγματική πολιτική υπαγορευμένη από τους κανόνες της αγοράς και να αποφύγουν τις ανταγωνιστικές υποτιμήσεις.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.