ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Aντίδραση πάνω από τις 1.600 μονάδες, έδωσαν οι Βρυξέλλες στο Χ.Α. - Στη "σκιά" της Ιαπωνίας οι ευρωαγορές

12:06 - 14 Μαρ 2011 | Σχόλια Αγοράς
(upd) Η ιστορική απόφαση της Ε.Ε. Παρέχοντας την πολυπόθητη βοήθεια στην Ελλάδα και με χαμηλότερο επιτόκιο και με επιμήκυνση και με δυνατότητα επαναγοράς ομολόγων, αλλάζει το κλίμα στη χρηματιστηριακή αγορά, που πλέον ενισχύεται με κέρδη πάνω από 3,5% και ο γενικός δείκτης σκαρφαλώνει ψηλότερα πάνω από τις 1.635 μονάδες. Οι χρηματιστές θεωρούν ότι επήλθε επανασύνδεση με το ανοδικό σενάριο, αφού οι προοπτικές ως προς τη διαχείριση του χρέους είναι ξεκάθαρες.

Όπως ξεκάθαρη είναι και η πολιτική που καλείται να εφαρμόσει η κυβέρνηση με τις αποκρατικοποιήσεις και την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, στοχεύοντας στα 50 δισ. ευρώ. Ήδη, την 'σκυτάλη” της ανόδου στο ταμπλό έχουν πάρει τα “κρατικόχαρτα”, με το Τ.Τ. να ενισχύεται κατά 9,38%, στα 3,72 ευρώ, η ΑΤΕ 7,69%, στα 0,84 ευρώ, η ΔΕΗ 3,87%, στα 12,34 ευρώ και ο ΟΤΕ 2,31%, στα 7,96 ευρώ. Κέρδη 5 – 6% για την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ, κέρδη πάνω από 6% για τον ΟΛΘ και λιγότερο, περίπου 1,5% για τον ΟΛΠ. Επίσης, τα spreads έχουν αρχίσει να αποκλιμακώνονται, περίπου κατά 20 μονάδες βάσης, κοντά στις 940 μονάδες βάσης. Το κλίμα όμως, δεν είναι ίδιο στις ευρωπαϊκές αγορές που έχουν επηρεαστεί εμφανώς από το... τσουνάμι που έπληξε την Ιαπωνία, καταστρέφοντας το 8% του ΑΕΠ της χώρας του Ανατέλλοντος Ηλίου. Οι συναλλαγές στο Χ.Α. στο πρώτο ημίωρο της συνεδρίασης ξεπέρασαν τα 53 εκατ. ευρώ.

 

Αγορές

 

Iαπωνία, Λιβύη και Eurogroup... Οι τρεις παράγοντες με τους οποίους “παλεύουν” στις σημερινές χρηματιστηριακές συναλλαγές οι ευρωαγορές. Από τη μία, οι σοβαρές συνέπειες από τον καταστροφικό σεισμό και το τσουνάμι που σημειώθηκαν την περασμένη Παρασκευή στις βορειανατολικές ακτές της Ιαπωνίας, καθώς και οι εκρήξεις πυρηνικών αντιδραστήρων “βαραίνουν” όλα τα διεθνή ταμπλό, ενώ σε συνδυασμό με την ακόμα εκτός ελέγχου κατάσταση στη Λιβύη αποτελούν “τροχοπέδη” για τα ευρωπαικά χρηματιστήρια. Από την άλλη, αγορές και επενδυτές προσπαθούν να “χωνέψουν” τις αποφάσεις που ελήφθησαν στη Σύνοδο Κορυφής την περασμένη Παρασκευή για τις χώρες της ευρωπαικής περιοχής, ενώ σήμερα και αύριο τα “βλέμματα” όλων είναι στραμμένα στα συμβούλια Eurogroup και Ecofin, κατά τη διάρκεια των οποίων οι “17” της Ευρωζώνης θα “αποδικωποιήσουν” το “Σύμφωνο για το ευρώ”, καθώς και την πολιτική συμφωνία επί της αρχής για την Ελλάδα.

 

Πιο αναλυτικά, στα ταμπλό, στο Λονδίνο ο FTSE υποχωρεί κατά 0,32% στις 5.810 μονάδες, ο DAX πέφτει κατά 1,65% στις 6.865 μονάδες και τέλος, και ο CAC υποχωρεί κατά 0,55% στις 3.907 μονάδες.

 

Στο μεταξύ, στον απόηχο των ισχυρών ανησυχιών για τις σιβαρές επιπτώσεις που θα έχει στην παγκόσμια οικονομία ο καταστροφικός σεισμός που σημειώθηκε την περασμένη Παρασκευή στις βορειανατολικές ακτές της Ιαπωνίας, σημαντική αποκλιμάκωση των τιμών του αργού πετρελαίου και του τύπου brent παρατηρείται στις σημερινές χρηματιστηριακές συναλλαγές των ξένων αγορών.

 

Ειδικότερα, το πετρέλαιο τύπου Brent σημειώνει πτώση της τάξεως του 2,4% στα 111,16 δολάρια. Το αμερικανικό αργό υποχωρεί κατά 1,37 δολάρια στα 99,79 δολάρια το βαρέλι. "Τα γεγονότα στην Ιαπωνία είναι αρνητικά για την ανάπτυξη", είπε ο Jonathan Barratt, διευθύνων σύμβουλος της Commodity Broking Services στο Σίδνεϋ.

Τελευταία τροποποίηση στις 14:18 - 14 Μαρ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.