ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι τράπεζες ανεβάζουν το Χ.Α. - Τα βλέμματα στον ΟΠΑΠ - Ρευστοποιήσεις στην Ευρώπη - Άνω του 1,39 το ευρώ

13:09 - 16 Μαρ 2011 | Σχόλια Αγοράς
(upd) Πιάνει το νήμα από εκεί που το άφησε η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά, με το γενικό δείκτη να ενισχύεται έως και 2,4%, κοντά στις 1.630 μονάδες. Τον πρώτο λόγο στην αντίδραση έχουν οι τραπεζικές μετοχές. Έπειτα από τη χθεσινή διόρθωση που είχε τη βάση της στις απρόβλεπτες εξελίξεις από την Ιαπωνία και την Μέση Ανατολή, η αγορά “δηλώνει” την ικανοποίησή της από τα συμπεράσματα της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής αναφορικά με τη διαχείριση του ελληνικού χρέους.
Επιστροφή στα 5,14 ευρώ για την Alpha, που ενισχύεται κατά 4,27%, Eurobank 3,92%, στα 5,04 ευρώ, Πειραιώς 3,97%, στο 1,57 και ΕΤΕ 2,49%, κοντά στα 7 ευρώ και με όγκο 1,7 εκατ. τεμαχίων. Σημειωτέον, ότι σιγά – σιγά κλείνει η ψαλίδα στις κεφαλαιοποιήσεις και ειδικά ανάμεσα στην Coca Cola και την Εθνική. Η κεφαλαιοποίηση της Coca Cola διαμορφώνεται στα 7,1 δισ. ευρώ, έναντι 6,7 δισ. ευρώ της Εθνικής. Εντολές αγορών έχουν βγει και σε μια σειρά μετοχές που επλήγησαν από τη χθεσινή πτώση, όπως στον Ελλάκτωρα (3,72%), mig (3,53%), Βιοχάλκο (2,68%), ΕΛΠΕ (3,08%), Motor Oil (2,83%), Μυτιληναίος (2,55%). Σημειωτέον, ότι σήμερα ανακοινώνονται τα αποτελέσματα του ΟΠΑΠ. Με μειωμένα οικονομικά αποτελέσματα εκτιμούν ότι έχει ολολκηρώσει το τέταρτο τρίμηνο χρήσης ο ΟΠΑΠ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του πρακτορείου Reuters, δίνοντας τις προβλέψεις τους για τα μεγέθη του ομίλου, ενόψει της σημερινής τους δημοσίευσης.

Ειδικότερα, τα καθαρά κέρδη του ΟΠΑΠ αναμένεται να μειωθούν κατά 19% στα 154,8 εκατ. ευρώ, στο δ' τρίμηνο, ενώ εάν συνυπολογιστεί η έκτακτη εισφορά, ύψους 98 εκατ. ευρώ, που είχε εγγράψει ο όμιλος στο δ' τρίμηνο του 2009, τα καθαρά κέρδη εκτιμάται ότι θα σημειώσουν σημαντική αύξηση της τάξεως του 68% στο ίδιο τρίμηνο.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις, τα έσοδα θα παρουσιάσουν πτώση κατά 11,7% στα 1,3 δισ. ευρώ, ενώ τα καθαρά κέρδη του ομίλου ως προς το σύνολο της ετήσιας χρήσης του 2010 αναμένεται να μειωθούν κατά 4,4% στα 567,8 εκατ. ευρώ.

Όπως αναφέρουν οι αναλυτές, τα μεγέθη του ΟΠΑΠ αναμένεται να δεχτούν πιέσεις τόσο από την επιδείνωση της κρίσης στην Ελλάδα όσο και από την πενθήμερη απεργία των πρακτόρων.

Οι συναλλαγές στο Χ.Α. ξεπερνούν τα 53 εκατ. ευρώ, με 82 μετοχές σε θετικό πεδίο, έναντι 20 που υποχωρούν.

 

Aγορές

Μεικτές τάσεις καταγράφουν αυτή την ώρα οι κυριότεροι δείκτες των ευρωπαικών χρηματιστηρίων, ενώ στην έναρξη των συναλλαγών οι ευρωαγορές διαπραγματεύονταν σε θετικό έδαφος. Οι ρευστοποιήσεις στα ευρωπαικά ταμπλό είναι αποτέλεσμα του σεισμικού “σοκ” της Ιαπωνίας, το οποίο προσπαθούν να “χωνέψουν” αγορές και επενδυτές. Σημειώνεται ότι στις πρωινές ασιατικές συναλλαγές, ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei έδωσε τέλος στο πτωτικό σερί πέντε ημερών, καθώς έκλεισε με άνοδο κοντά στο 6%, ύστερα από τη χθεσινή “βουτιά” τάξεως 10,55%.

Πιο αναλυτικά, στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 υποχωρεί κατά 0,39% στις 5.672 μονάδες, στο Παρίσι, ο δείκτης CAC 40 μειώνεται κατά 0,40% στις 3.765 μονάδες και τέλος, στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX ενισχύεται κατά 0,23% στις 6.663 μονάδες. Άνω του 1,39 το ευρώ.

Η νέα σεισμική δόνηση στο Τόκιο, την ώρα που ο πυρηνικός “εφιάλτης” συνεχίζεται στην Ιαπωνία, εντείνει τις ανησυχίες για τον αντίκτυπο που θα έχει το “θρίλερ” αυτό στην παγκόσμια οικονομία.

Την ίδια ώρα, κλιμακώνονται οι εντάσεις στο Μπαχρέϊν, με τις συγκρούσεις διαδηλωτών και δυνάμεων ασφαλείας να εξελίσσονται σε δραματική κατάσταση. Στο μεταξύ, αυστηρόετες κυρώσεις ενάντια των “απείθαρχων” χωρών της Ευρωζώνης συμφώνησαν οι αρχηγοί της ευρωπαικής περιοχής στο χθεσινό συμβούλιο Eurogroup.

Ανακάμπει αυτή την ώρα η τιμή του αργού πετρελαίου και του τύπου brent στις χρηματιστηριακές συναλλαγές των ξένων αγορών, ενώ νωρίτερα το πρωί της Τετάρτης το πετρέλαιο υποχωρούσε σε χαμηλό δύο εβδομάδων, εν μέσω έντονων ανησυχιών ότι το σεισμικό "σοκ" στην Ιαπωνία θα μειώσει τη ζήτησή του.

Ειδικότερα, το πετρέλαιο τύπου Brent παράδοσης Απριλίου σημειώνει  άνοδο της τάξεως του 0,66% στα 109,24 δολάρια, ενώ το αμερικανικό αργό ενισχύεται κατά 0,6% στα 97,77 δολάρια, με την προσοχή στραμμένη στο Μπαχρέιν όπου οι δυνάμεις ασφάλειας προσπαθούσαν να ανοίξουν δρόμους  που είχαν αποκλείσει οι διαδηλωτές.

Η κούρσα του πετρελαίου οδήγησε σε αύξηση τον  πληθωρισμό της ευρωζώνης τον Φεβρούαριο σε ετήσια βάση, όπως ανέμενε η αγορά, με  αποτέλεσμα ο δείκτης τιμών καταναλωτή να διαμορφωθεί αρκετά υψηλότερα από τον στόχο  της ΕΚΤ, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η Εurostat.
Ο δείκτης τιμών καταναλωτή σημείωσε άνοδο 0,4% σε μηνιαία βάση τον Φεβρουάριο και  2,4% σε ετήσια βάση, συμβαδίζοντας με τις προβλέψεις των οικονομολόγων.
Στόχος της ΕΚΤ είναι η διατήρηση του πληθωρισμού κάτω, αλλά κοντά στο 2%, και για  για αυτό νωρίτερα αυτό το μήνα άφησε να εννοηθεί ότι ίσως αυξήσει τα επιτόκια τον Απρίλιο,  λέγοντας ότι πρέπει να εμποδίσει τις δευτερογενείς επιπτώσεις από την αύξηση των τιμών  πετρελαίου.
Σύμφωνα με την Eurostat, οι τιμές ενέργειας αυξήθηκαν κατά 0,9% σε μηνιαία βάση και  κατά 13,1% σε ετήσια βάση τον Φεβρουάριο. 
Σε ξεχωριστή ανακοίνωσή της, η Εurostat σημείωσε ότι το ονομαστικό ωριαίο κόστος εργασίας  αυξήθηκε 1,6% σε ετήσια βάση το τελευταίο τρίμηνο του 2010 έναντι αύξησης 0,9% στο τρίτο  τρίμηνο και 1,5% στο δεύτερο τρίμηνο.
Τελευταία τροποποίηση στις 14:28 - 16 Μαρ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.