ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Νευρικότητα στο ΧΑ - Συνεχίζουν ανοδικά οι ευρωαγορές μετά την παρέμβαση της G7 - Στο 1,41 το ευρώ - Πάνω τα αμερικάνικα παράγωγα

14:54 - 18 Μαρ 2011 | Σχόλια Αγοράς
(upd) Νέος γύρος ανόδου για τις ευρωπαϊκές αγορές και νευρικότητα – για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση – στο Χ.Α. Οι 1.620 μονάδες που ήταν βραχυχρόνια στήριξη, διασπάστηκαν πτωτικά και πλέον οι 1.600 μονάδες είναι τα νέα επίπεδα που θα δοκιμαστούν, εκτιμούν οι παράγοντες της αγοράς. Τα οικονομικά αποτελέσματα του 2010, οι αντιδράσεις της Γερμανικής Βουλής σε οποιαδήποτε έγκριση της καγκελαρίου Μέρκελ για ενίσχυση κεφαλαίων του EFSF, η επικείμενη σύνοδος κορυφής της ερχόμενης Παρασκευής και η λήξη των τριπλών σειρών στα παράγωγα σήμερα ενισχύουν την επιφυλακτικότητα των επενδυτών.

Ο γενικός δείκτης του Χ.Α. υποχωρεί οριακά, δηλαδή ελεγχόμενα, στα επίπεδα των 1.615 μονάδων. “Όαση” αποτελούν οι μετοχές εκείνες που επιφυλάσσουν δώρα για τους κατόχους τους, όπως η Motor Oil, που πρόκειται να διανείμει προμέρισμα, το οποίο υπολογίζεται μεταξύ των 0,20 – 0,30 ευρώ. Η μετοχή ενισχύεται στα 8,80 ευρώ. Από εκεί και πέρα, οι μετοχές του 20άρη που ενισχύονται δεν καταφέρνουν καν να πιάσουν σε άνοδο τη μία ποσοστιαία μονάδα. Eurobank, ΟΤΕ, Τ.Τ., Μυτιληναίος και Βιοχάλκο, εντάσσονται στην κατηγορία αυτή. Στον αντίποδα, βαρίδι για τον 20άρη, αποτελούν οι μετοχές του Ελλάκτωρα, που καταγράφει απώλειες άνω του 2%, Τιτάνας 1,67% (δεν ικανοποίησαν τα αποτελέσματα του 2010), Jumbo, Πειραιώς, ATE, ETE (στα 6,92 ευρώ), ΕΛΠΕ, Κύπρου και ΟΠΑΠ. Οι απώλειες του 20πάρη διαμορφώνονται σε 0,49%, στις 754 μονάδες. Οι συναλλαγές παραμένουν υποτονικές, μόλις στα 25 εκατ. ευρώ, ενδεικτικές της επιφυλακτικότητας των επενδυτών.

 

Aγορές

Εξακολουθούν να κινούνται ανοδικά οι ευρωαγορές αυτή την ώρα, καθώς η παρέμβαση της ομάδας G7 στην αγορά συναλλάγματος αποτέλεσε “ανάσα” για τα διεθνή χρηματιστήρια, την ώρα που ο ιαπωνικός στρατός συνεχίζει πυρετωδώς τις προσπάθειες για την ψύξη των πυρηνικών αντιδραστήρων.

Πιο αναλυτικά, στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 αυξάνεται κατά 0,40% στις 5.718 μονάδες, στο Παρίσι, ο δείκτης CAC 40 ενισχύεται κατά 0,91% στις 3.820 μονάδες και τέλος, στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX σημειώνει άνοδο της τάξεως του 0,54% στις 6.629 μονάδες. Στο 1,41 το ευρώ.

 

Ύστερα από 10 χρόνια, νέα παρέμβαση από την ομάδα G7 στην αγορά συναλλάγματος. Τότε ήταν για το ευρώ, τώρα αφορά την αποκλιμάκωση του γεν, σε μία προσπάθεια να ηρεμήσουν οι διεθνείς αγορές από τις ισχυρές απώλειες άνω του 2,5% που καταγράφουν την τελευταία εβδομάδα, έπειτα από τον πυρηνικό εφιάλτη που ξεκίνησε την περασμένη Παρασκευή στην Ιαπωνία και συνεχίζεται μέχρι και σήμερα.

 

Την ώρα που ο ιαπωνικός στρατός εντείνει τη μάχη για την ψύξη των πυρηνικών αντιδραστήρων, η G7 αποφάσισε να παρέμβει στην αγορά συναλλάγματος πουλώντας γιεν, καθώς το ιαπωνικό νόμισμα εκτινάχθηκε, απειλώντας την ανάκαμψη. Αποτέλεσμα το νόμισμα να υποχωρήσει κατά 3,4% έναντι του δολαρίου στις σημερινές πρωινές ασιατικές συναλλαγές. "Κάθε ένα από τα επτά μέλη της G7 θα πουλήσουν γιεν όταν ανοίξουν οι αγορές τους. Η Τράπεζα της Ιαπωνίας είχε αρχίσει να πουλά γεν από τις 12 GMT", δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Ιαπωνίας, Yoshihiko Noda.

 

“Συναγερμός” έχει χτυπήσει στην Πορτογαλία. Η χώρα που τα ξένα δημοσιεύματα τη συμπεριλαμβάνουν μεταξύ άλλων και εντός των χωρών εκείνων της ευρωπαικής περιοχής που δεν θα αποφύγουν τη διάσωση, βρίσκεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, όπως ακριβώς επεσήμανε και ο πρόεδρος της χώρας Άνιμπαλ Καβάκο ντα Σίλβα, προειδοποιώντας ότι η Πορτογαλία δεν είναι δυνατόν να αντέξει για πολύ την επιβάρυνση από την εκτίναξη-ρεκόρ στα επιτόκια. Την ίδια στιγμή, ο επικεφαλής της σοσιαλιστικής κυβέρνησης μειοψηφίας Ζοζέ Σόκρατες ανακοίνωσε ότι εάν απορριφθεί στη Βουλή την Παρασκευή το πακέτο εξυγίανσης για το 2012-13 η κήρυξη πρόωρων εκλογών είναι αναπόφευκτη. Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα η Πορτογαλία δανείστηκε με “τσιμπημένο” επιτόκιο, την ίδια μέρα που ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Moodys την υποβάθμισε.


Στα μάκρο της ημέρας, σε χαμηλό επτά ετών “κατρακύλησε” το Φεβρουάριο ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης στη Μεγάλη Βρετανία, καθώς μειώθηκε κατά 10 μονάδες αγγίζοντας τις 38 μονάδες, φτάνοντας δηλαδή το χαμηλότερο ποσοστό από το 2004.

Σημειώνεται ότι η βρετανική οικονομία συρρικνώθηκε το δ’ τρίμηνο του 2010, ενώ ο πληθωρισμός έχει σκαρφαλώσει στα ύψη πάνω από 2% που έχει θέσει ως στόχο η Bank of England.

 

Κατά 0,6% ενισχύθηκε ο δείκτης τιμών παραγωγού το Φεβρουάριο στη Γερμανία έναντι αύξησης κατά 1,2% τον προηγούμενο μήνα. Σε ετήσια βάση, ο πληθωρισμός παραγωγού άγγιξε το 4,5% το Φεβρουάριο από 5,7% τον Ιανουάριο.

 

Ξεπέρασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών η άνοδος του εμπορικού ελλείμματος της Ευρωζώνης τον Ιανουάριο. Ειδκότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, τα οποία είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας το εμπορικό έλλειμμα ανήλθε στα 14,8 δισ. ευρώ, ενώ οι αναλυτές το τοποθετούσαν στα 11,5 δισ. ευρώ. Τον Δεκέμβριο, το εμπορικό έλλειμμα της ευρωζώνης περιοριζόταν στα 0,5 δισ. δολ.

Τελευταία τροποποίηση στις 15:16 - 18 Μαρ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.