ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Xλιαρά υποδέχτηκε το Χ.Α. τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής - Εναλλαγές προσήμων στην Ευρώπη - Πάνω από το 1,40 το ευρώ

12:15 - 28 Μαρ 2011 | Σχόλια Αγοράς
To μήνυμα από τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής το πήραν, όπως φαίνεται από την εξέλιξη των δεικτών στις αγορές μόνο οι πολιτικοί αρχηγοί που συμμετείχαν και όχι οι αγορές. Το ζήτημα της Ελλάδος είχε αντιμετωπιστεί από την Σύνοδο Κορυφής της 11ης Μαρτίου, σχολιάζουν οι αναλυτές και πλέον το ενδιαφέρον στρέφεται στις πολιτικές εξελίξεις στην Πορτογαλία, στις διαπραγματεύσεις της Ιρλανδίας για νέο δάνειο και βεβαίως στους κυβερνητικούς χειρισμούς στην Ελλάδα, προκειμένου να προωθηθεί άμεσα και χωρίς περιστροφές το κυβερνητικό έργο.
Ο γενικός δείκτης του Χ.Α. αντιδρά υποτονικά, στις 1.625 μονάδες, σημειώνοντας οριακές διακυμάνσεις, με την Alpha και την Eurobank να ενισχύονται περίπου κατά μία ποσοστιαία μονάδα και τη μετοχή της Εθνικής να υποχωρεί κατά 1,73%, στα 6,82 ευρώ, που σημαίνει ότι τα 7 ευρώ, μάλλον μοιάζουν για την ώρα εμπόδιο ανυπέρβλητο. Αντίδραση – νέα- στα 5,84 ευρώ για τον Μυτιληναίο, λόγω της διανομής δωρεάν μετοχών και των προοπτικών του ομίλου, παρά την κρίση στην Ελλάδα, περίπου κατά 2% ενισχύεται η Coca Cola, 2,91% ο ΟΤΕ, στα 8,49 ευρώ (κίνηση βελτίωσης αποτιμήσεων ενόψει πώλησης;) 1,20% η Motor Oil, στα 9,24 ευρώ. Οι συναλλαγές παραμένουν υποτονικές στα 33 εκατ. ευρώ.
Ευρωαγορές

 

Επηρεασμένες από αντίρροπες δυνάμεις, νευρικότητα παρουσιάζουν οι ευρωαγορές. Η πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας βρίσκει τους κυριότερους δείκτες των ευρωπαικών χρηματιστηρίων να εναλλάσσουν πρόσημα και να καταγράφουν “σκαμπανεβάσματα” στον απόηχο ενός συνδυασμού θετικών και αρνητικών εξελίξεων από όλα τα διεθνή μέτωπα. Στην έναρξη των συναλλαγών επικρατούσαν μεικτές τάσεις στα ταμπλό, ενώ αυτή την ώρα οι δείκτες γύρισαν όλοι στο “πράσινο”

Πιο αναλυτικά, στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 κινείται ανοδικά κατά 0,17% στις 5.916 μονάδες, στο Παρίσι, ο δείκτης CAC 40 αυξάνεται κατά 0,28% στις 3.983 μονάδες και τέλος, στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX ενισχύεται κατά 0,18% στις 6.958 μονάδες. Πάνω από το 1,40 το ευρώ.

Λίγες μέρες, έπειτα από τη λήξη της Συνόδου Κορυφής στις 24 και 25 Μαρτίου στις Βρυξέλλες, αγορές και επενδυτές “χωνεύουν” τις αποφάσεις των Ευρωπάιων ηγετών περί του μόνιμου μηχανισμού στήριξης, ESM, καθώς και περί του Συμφώνου επί του Ευρώ.

Την ίδια ώρα, η νέα σεισμική δόνηση 6,5 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ στην επαρχία Μιγιάκι στις βορειανατολικές ακτές της Ιαπωνίας και το συνεχές σφυροκόπημα στη Λιβύη υπό την “ομπρέλα” του ΝΑΤΟ επισκιάζουν εν μέρει τα καλά “μαντάτα” από τη Σύνοδο της Πέμπτης και της Παρασκευής.

Στο μεταξύ, κάτω από τα 106 δολ. το βαρέλι διαπραγματεύθηκε το αργό πετρέλαιο στη Νέα Υόρκη μετά την αποτυχία του να αγγίξει την τεχνική αντίσταση στα υψηλότερα επίπεδα 30 μηνών, εν μέσω ανησυχιών, ότι, η κρίση χρέους στα κράτη της Ευρώπης, ενδέχεται να επηρεάσει αρνητικά τη ζήτηση, που επισκιάστηκε από την κρίση στη Λιβύη και τη Μέση Ανατολή.

Στις 25 Μαρτίου τα συμβόλαια του καυσίμου υποχώρησαν 0,2% καθώς η Ευρωπαϊκή Ενωση μείωσε το ποσόν έκτακτης οικονομικής βοήθειας για την Ευρωζώνη. Οι Λίβυοι εξεγερμένοι κατέλαβαν πάλι το λιμάνι μεταφοράς πετρελαίου Ρας Λανούφ, ενώ 12 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε συγκρούσεις στη Συρία. Οι τιμές υποχώρησαν από τα 106,95 δολ. στα οποία αναρριχήθηκαν στις 7 Μαρτίου, τα υψηλότερα επίπεδα από τον Σεπτέμβριο του 2008.

Το αργό πετρέλαιο για παράδοση Μαΐου διαπραγματεύθηκε στα 105,43 δολ. το βαρέλι, τρία σεντς υψηλότερα, κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης (Nymex) στις 12:27 μ.μ. ώρα Σύδνεϋ. Τα συμβόλαια υποχώρησαν 10 σεντς φθάνοντας στα 105,40 δολ. στις 25 Μαρτίου. Για το τρίμηνο, οι τιμές του πετρελαίου βρίσκονται 15% υψηλότερα και σε ετήσια βάση έχουν σημειώσει αύξηση 28%.

Το μπρεντ για παράδοση Μαΐου διαπραγματεύθηκε στα 115,81 δολ. το βαρέλι, 22 σεντς υψηλότερα, στο ICE Futures Europe του Λονδίνου. Τα συμβόλαια υποχώρησαν 13 σεντς φθάνοντας στα 115,59 δολ. το βαρέλι στις 25 Μαρτίου.

Το πετρέλαιο στη Νέα Υόρκη έκανε ράλι 24% από την έναρξη των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στις 15 Φεβρουαρίου στη Λιβύη, χώρα-μέλος του ΟΠΕΚ Οι συγκρούσεις ήταν οι πιο αιματηρές από τις αντίστοιχες στην Τυνησία και την Αίγυπτο που ανέτρεψαν τους προέδρους των δύο χωρών και επεκτάθηκαν στην Αλγερία, το Μπαχρέϊν, το Ιράν, την Υεμένη και το Ομάν.

Τελευταία τροποποίηση στις 13:02 - 28 Μαρ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.