ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Tέταρτη συνεχόμενη μέρα πτώσης - Σε αναζήτηση κατεύθυνσης η Ευρώπη

12:28 - 31 Μαρ 2011 | Σχόλια Αγοράς
Tέταρτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση για την εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά, με τον γενικό δείκτη να υποχωρεί κατά 0,5%, στις 1.550 μονάδες, με την στήριξη να εντοπίζεται στην περιοχή των 1.542 μονάδων. Η αβεβαιότητα για τα στοιχεία του ελλείμματος που, σύμφωνα με τις πληροφορίες, το 2010 διαμορφώθηκε σε διψήφιο ποσοστό, η καθυστέρηση και η ασάφεια που διέπει τις αποκρατικοποιήσεις μέχρι το 2015, τα άσχημα οικονομικά αποτελέσματα και η επιβάρυνση του Δημοσίου από τη συμμετοχή στην αύξηση κεφαλαίου της Αγροτικής δεν αφήνουν καμία χαραμάδα αισιοδοξίας.

Τα αποτελέσματα του 2010 δείχνουν πτώση κερδών τουλάχιστον 55%, δεδομένου ότι σήμερα είναι η τελευταία μέρα ανακοίνωσης από την πλευρά των εισηγμένων. Οι ξένοι γυρίζουν την πλάτη στο Χ.Α., καθώς δεν υπάρχει φως. Δεν υπάρχει φως στην οικονομία, αλλά ούτε και φως από τα deals. Ο τραπεζικός κλάδος κινείται και πάλι σε αρνητικό πεδίο, με την ΑΤΕ να υποχωρεί κατά 2,72%, Κύπρου 1,54% (υποβάθμιση της χώρας από την S&P), Αlpha που υποχωρεί στα 4,64 ευρώ προσεγγίζοντας τα προ deal επίπεδα, Marfin Popular στα 0,86 ευρώ και Εθνική στα 6,29 ευρώ. Αντίδραση που δεν πείθει έχει βγει στην Eurobank και έχει περισσότερο αντανακλαστικά χαρακτηριστικά. Υπτονική είναι η αντίδραση και στις μετοχές του 20άρη που ενισχύονται, όπως η Βιοχάλκο, το Τ.Τ., η Jumbo και η Motor Oil. Από τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση κέρδη παρατηρούνται σε S&B, Βιοχάλκο, Aegean, Ιασώ και ΕΥΑΘ. Oι συναλλαγές είναι υποτονικές και διαμορφώνονται στα 26 εκατ. ευρώ.

Eυρωαγορές

Αναζητούν “πυξίδα” για ακόμη μία συνεδρίαση οι κυριότεροι δείκτες στα ευρωπαικά χρηματιστήρια, οι οποίοι κινούνται σε μεικτό έδαφος. Παρόλο που κατά τη διάρκεια των χθεσινών συναλλαγών οι ευρωαγορές γύρισαν την “πλάτη” στις υποβαθμίσεις του διεθνούς οίκου αξιολόγησης S&P στην Ελλάδα και στην Πορτογαλία, σήμερα η τάση άλλαξε στα ταμπλό, καθώς αγορές και επενδυτές “χώνεψαν” τα “χαστούκια” και τα “καμπανάκια” των οίκων...Η ανησυχία και η αβεβαιότητα είναι διάχυτη στα διεθν'η χρηματιστήρια, την ώρα που η κατάσταση στην Πορτογαλία παραμένει στον “αέρα”, με τα σενάρια περί προσφυγής στο μηχανισμό στήριξης ολοένα και να ενισχύονται.

Πιο αναλυτικά, στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 αυξάνεται κατά 0,16% στις 5.957 μονάδες, στο Παρίσι, ο δείκτης CAC 40 μειώνεται κατά 0,08% στις 4.021% και τέλος στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX σημειώνει άνοδο κατά 0,10% στις 7.064 μονάδες. Πάνω από το 1,41 κινέιται το ευρώ και συγκεκριμένα στα 1,41170 δολάρια.

Με άνοδο οδεύει να κλείσει και το πρώτο τρίμηνο του έτους το αργό πετρέλαιο, καθώς οι συγκρούσεις στη Λιβύη συνεχίζουν να επηρεάζουν την αγορά, υπό τη σκιά της διακοπής των προμηθειών από τη χώρα της Βόρειας Αφρικής.

Σήμερα οι τιμές του πετρελαίου σημείωναν ελαφρά άνοδο. Τα αμερικανικά αποθέματα αργού, σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Ενεργείας των ΗΠΑ, αναρριχήθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ την εβδομάδα που πέρασε.

Το αργό για τα συμβόλαια του Μαρτίου σημείωσε άνοδο έως 50 σεντς στη Νέα Υόρκη, φθάνοντας στα 104,77 δολ. το βαρέλι, ενώ στην Ασία διαπραγματεύθηκε στα 104,67 δολ. το βαρέλι. Χθες, τα συμβόλαια υποχώρησαν 52 σεντς κλείνοντας στα 104,27 δολ. το βαρέλι.

Ανοδο έως 46 σεντς σημείωσε το μπρεντ φθάνοντας στα 115,59 δολ. το βαρέλι.

Στα μάκρο της ημέρας, κατά 0,3% υποχώρησαν σε μηνιαία βάση το Φεβρουάριο οι λιανικές πωλήσεις στη Γερμανία, σε προσαρμοσμένη βάση για τις τιμές, έπειτα από άνοδο 0,4% τον Ιανουάριο με βάση τα ανοδικά αναθεωρημένα στοιχεία, όπως ανακοίνωσε η ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για άνοδο 0,4% των πωλήσεων.

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.