ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τέταρτη συνεχόμενη μέρα πτώσης στο ΧΑ - H "μάχη" με τους οίκους προκαλεί νευρικότητα στην Ευρώπη - Πάνω από το 1,42 το ευρώ - Ανοδικά τα αμερικάνικα παράγωγα

13:21 - 31 Μαρ 2011 | Σχόλια Αγοράς
(upd) Tέταρτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση για την εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά, με τον γενικό δείκτη να υποχωρεί κατά 0,5%, στις 1.550 μονάδες, με την στήριξη να εντοπίζεται στην περιοχή των 1.542 μονάδων. Η αβεβαιότητα για τα στοιχεία του ελλείμματος που, σύμφωνα με τις πληροφορίες, το 2010 διαμορφώθηκε σε διψήφιο ποσοστό, η καθυστέρηση και η ασάφεια που διέπει τις αποκρατικοποιήσεις μέχρι το 2015, τα άσχημα οικονομικά αποτελέσματα και η επιβάρυνση του Δημοσίου από τη συμμετοχή στην αύξηση κεφαλαίου της Αγροτικής δεν αφήνουν καμία χαραμάδα αισιοδοξίας.

Τα αποτελέσματα του 2010 δείχνουν πτώση κερδών τουλάχιστον 55%, δεδομένου ότι σήμερα είναι η τελευταία μέρα ανακοίνωσης από την πλευρά των εισηγμένων. Οι ξένοι γυρίζουν την πλάτη στο Χ.Α., καθώς δεν υπάρχει φως. Δεν υπάρχει φως στην οικονομία, αλλά ούτε και φως από τα deals. Ο τραπεζικός κλάδος κινείται και πάλι σε αρνητικό πεδίο, με την ΑΤΕ να υποχωρεί κατά 2,72%, Κύπρου 1,54% (υποβάθμιση της χώρας από την S&P), Αlpha που υποχωρεί στα 4,64 ευρώ προσεγγίζοντας τα προ deal επίπεδα, Marfin Popular στα 0,86 ευρώ και Εθνική στα 6,29 ευρώ. Αντίδραση που δεν πείθει έχει βγει στην Eurobank και έχει περισσότερο αντανακλαστικά χαρακτηριστικά. Υπτονική είναι η αντίδραση και στις μετοχές του 20άρη που ενισχύονται, όπως η Βιοχάλκο, το Τ.Τ., η Jumbo και η Motor Oil. Από τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση κέρδη παρατηρούνται σε S&B, Βιοχάλκο, Aegean, Ιασώ και ΕΥΑΘ. Oι συναλλαγές είναι υποτονικές και διαμορφώνονται στα 26 εκατ. ευρώ.

Νευρικότητα και οριακές διακυμάνσεις... Αυτή η εικόνα επικρατεί στη σημερινή συνεδρίαση των ευρωπαικών χρηματιστηρίων.

Eυρωαγορές

Στον απόηχο ενός συνεχούς πολέμου μεταξύ των διεθνών οίκων αξιολόγησης και της ευρωπαικής περιοχής, οι αγορές αναζητούν να βρουν “πυξίδα”, καθώς όλα τα μέτωπα παραμένουν “ανοιχτά”, με την Ευρώπη να αναμένει τον Ιούνιο το συνολικό “πακέτο” μέτρων ενάντια στην παγκόσμια κρίση χρέους.

Οι αλλεπάλληλες υποβαθμίσεις από την S&P στην Ελλάδα και την Πορτογαλία, καθώς και τα “καμπανάκια” των Fitch και Moodys για νέες υποβαθμίσεις που αφορούν όλα τα υπερχρεωμένα κράτη – μέλη της περιφέρειας, προκαλούν εκ νέου αβεβαιότητα για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, ενώ αναζοπυρώνουν τα σενάρια εκείνα που θέλουν την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία να προχωρούν σε αναδιάρθρωση των χρεών τους.

Στα ταμπλό, στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 υποχωρεί κατά 0,14% στις 5.939 μονάδες, στο Παρίσι, ο δείκτης CAC 40 μειώνεται κατά 0,43% στις 4.007 μονάδες και τέλος, στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX αυξάνεται κατά 0,02% στις 7.058 μονάδες. Κατά 1,08% υποχωρεί το χρηματιστήριο της Μαδρίτης, κατά 0,61% ενισχύεται της Λισσαβόνας και κατά 0,50% κερδ΄ζιει του Δουβλίνου.Πάνω από το 1,42 κινείται το ευρώ και συγκεκριμένα στα 1,42050 δολάρια.

Στην αντεπίθεση πέρασαν οι οίκοι αξιολόγησης που απειλούν να διακόψουν την κάλυψη υπερχερωμένων κρατών της ΕΕ μετά το σάλο που προκάλεσε η υποβάθμιση της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας, καθώς και οι απειλές υποβάθμισης για άλλες χώρες της ΕΕ.

Οι οίκοι αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας  προειδοποίησαν την Κομισιόν ότι ενδέχεται να διακόψουν την κάλυψη υπερχρεωμένων  ευρωπαϊκών κρατών, εάν η ΕΕ επιμείνει σε σχέδιο να τους καταστήσει νομικά υπεύθυνους για  λανθασμένες κρίσεις τους, μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο πηγές προσκείμενες στο ζήτημα.
Οι τριβές μεταξύ των Βρυξελλών και των τριών μεγάλων οίκων έχουν αυξηθεί μετά την  απόφαση της Standard & Poor's να υποβαθμίσει την Πορτογαλία και να βάλει στην Ελλάδα  χαμηλότερη αξιολόγηση και από την Αίγυπτο. Η Moody's και η Fitch έχουν υποβαθμίσει και αυτές ορισμένες χώρες της ευρωζώνης τους  τελευταίους μήνες, εντείνοντας τις ανησυχίες των επενδυτών.
Προκειμένου να υπάρχει έλεγχος στους οίκους αξιολόγησης, οι αποφάσεις των οποίων  έχουν σημαντικό αντίκτυπο στις χρηματαγορές και το κόστος δανεισμού των κρατών, η Κομισιόν  εξετάζει το ενδεχόμενο να τους καταστήσει νομικά υπεύθυνους σε περίπτωση που μία  υποβάθμιση αποδειχθεί λανθασμένη. Δεν έχει ξεκαθαριστεί, ωστόσο, ο τρόπος που κάτι τέτοιο  θα αποδεικνύεται.
Οι οίκοι αξιολόγησης αντιδρούν στην εν λόγω πρόταση καθώς ανησυχούν ότι ίσως εγερθούν  αξιώσεις από χιλιάδες ομολογιούχους, απειλώντας ότι ίσως αναγκαστούν να διακόψουν  εντελώς την αξιολόγηση ορισμένων κρατών. 
Σε έγγραφο στο οποίο είχε πρόσβαση το Reuters, η Standard & Poor's εκφράζει τις  ανησυχίες της, λέγοντας ότι μία "νέα νομική ευθύνη θα μπορούσε να οδηγήσει σε περιορισμό  των αξιολογήσεων για υπερχρεωμένα κράτη".
"Οι οίκοι αξιολόγησης δεν είναι φτιαγμένες για να αναλάβουν μια τέτοια ευθύνη", είπε  μάνατζερ της αγοράς αργά την Τετάρτη. "Τους κινδύνους πρέπει να τους αναλαμβάνουν οι  επενδυτές", συμπλήρωσε.

Και νέο "καμπανάκι"... Ανοιχτό αφήνει το ενδεχόμενο η Moodys υποβάθμισης των υπερχρεωμένων χωρών της ευρωζώνης, μετά τις αποφάσεις της συνόδου  κορυφής των ευρωπαίων ηγετών.
"Με δεδομένες αυτές τις εξελίξεις, οι αξιολογήσεις μας για τις χώρες της ευρωζώνης θα  καθορίζονται από τρεις υποθέσεις που επιβεβαιώθηκαν από τις ανακοινώσεις της Παρασκευής:  έλλειψη στήριξης φερεγγυότητας, διακριτή πιθανότητα αναδιάρθρωσης χρεών και άλλων  μορφών κρατικής χρεωκοπίας, και η εκτίμησή μας πως οι συνθήκες χρηματοδότησης θα  παραμείνουν δύσκολες", είπε ο οίκος σε ανακοίνωσή του.
Τόσο η Fitch όσο και η Standard & Poor's είπαν νωρίτερα στην εβδομάδα ότι οι αποφάσεις  των Ευρωπαίων ηγετών για το μόνιμο ταμείο διάσωσης (ESM) είναι αρνητικές για τους ιδιώτες  ομολογιούχους γιατί προβλέπουν αναδιάρθρωση κρατικών χρεών.

Στο μεταξύ, με άνοδο οδεύει να κλείσει και το πρώτο τρίμηνο του έτους το αργό πετρέλαιο, καθώς οι συγκρούσεις στη Λιβύη συνεχίζουν να επηρεάζουν την αγορά, υπό τη σκιά της διακοπής των προμηθειών από τη χώρα της Βόρειας Αφρικής.

Σήμερα οι τιμές του πετρελαίου σημείωναν ελαφρά άνοδο. Τα αμερικανικά αποθέματα αργού, σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Ενεργείας των ΗΠΑ, αναρριχήθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ την εβδομάδα που πέρασε.

Το αργό για τα συμβόλαια του Μαρτίου σημείωσε άνοδο έως 50 σεντς στη Νέα Υόρκη, φθάνοντας στα 104,77 δολ. το βαρέλι, ενώ στην Ασία διαπραγματεύθηκε στα 104,67 δολ. το βαρέλι. Χθες, τα συμβόλαια υποχώρησαν 52 σεντς κλείνοντας στα 104,27 δολ. το βαρέλι.

Ανοδο έως 46 σεντς σημείωσε το μπρεντ φθάνοντας στα 115,59 δολ. το βαρέλι.

Στα μάκρο της ημέρας, κατά 0,3% υποχώρησαν σε μηνιαία βάση το Φεβρουάριο οι λιανικές πωλήσεις στη Γερμανία, σε προσαρμοσμένη βάση για τις τιμές, έπειτα από άνοδο 0,4% τον Ιανουάριο με βάση τα ανοδικά αναθεωρημένα στοιχεία, όπως ανακοίνωσε η ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για άνοδο 0,4% των πωλήσεων.



Τελευταία τροποποίηση στις 13:26 - 31 Μαρ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.