ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΧΑ: Αναμένεται πτωτική εκκίνηση - "Διχασμένες" οι ασιατικές αγορές

09:23 - 07 Απρ 2011 | Σχόλια Αγοράς
(upd) Έπειτα και από την προσφυγή της Πορτογαλίας στο μηχανισμό διάσωσης η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά ανησυχεί... την ώρα που οι πίεσεις που δέχεται από παντού δεν την αφήνουν να "ανασάνει".
Τώρα τα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για "τρίπτυχο" χρεοκοπίας αναφερόμενα σε Ελλάδα, Ιρλανδία και Πορτογαλία είναι πιο επίκαιρα από ποτέ, καθώς αν και ντόρος γίνεται για αναδιάρθρωση, ωστόσο το μόνο σίγουρο είναι ότι και οι τρεις χώρες της ευρωπαικής περιοχής βρέθηκαν η μία μετά την άλλη υπό την "ομπρέλα" του ΔΝΤ! Την ίδια στιγμή, ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο για εκ νέου υποβαθμίσεις προς την Ελλάδα, όπως ακριβώς είχε προειδοποιήσει ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Moodys. Και όλα αυτά, ενώ στην Αθήνα τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας πραγματοποιεί ελέγχους και συναντήσεις με πολιτικούς και κοινωνικούς φορείς, ζητώντας από την ελληνική κυβέρνηση την πλήρη υπακοή και εφαρμογή στις δεμεύσεις που έχει δώσει.  Υπενθυμίζεται ότι μόλις χθες ο γενικός δείκτης του ΧΑ έκλεισε με άνοδο της τάξεως του 2,6% στις 1.529 μονάδες, έπειτα από επτά διαδοχικές πτωτικές συνεδριάσεις και με τον τζίρο να διαμορφώνεται στα 110 εκατ. ευρώ.
Marfin
Για την ώρα το ενδεχόμενο πτωτικής εκκίνησης παραμένει ανοιχτό. Οι επενδυτές διακατέχονται από έντονη αβεβαιότητα. Το κλίμα στο ταμπλό πιθανολογείται ότι θα αλλάξει, μετά τις 15 Απριλίου, από τη στιγμή δηλαδή που η ελληνική κυβέρνηση θα "ξεδιπλώσει" τα χαρτιά της σχετικά με το γενικότερο πλαίσιο του προγράμματος των αποκρατικοποιήσεων και των νέων μέτρων.
Eurobank
Η αγορά αναμένει την ανακοίνωση της ΕΚΤ για τα επιτόκια, ενώ παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην Πορτογαλία.
Ασιατικές αγορές

"Διχασμένοι” για ακόμη μία συνεδρίαση οι κυριότεροι δείκτες στα ασιατικά χρηματιστήρια, καθώς τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Bank of Japan υποβάθμισαν την οικονομική αξιολόγησή τους. Οι εκτιμήσεις τους για την πορεία της ιαπωνικής οικονομίας, ύστερα από τον καταστροφικό σεισμό και το ισχυρό τσουνάμι της 11ης Μαρτίου, φαντάζουν “δυσοίωνες”, τοποθετώντας την ανάκαμψη της χώρας πολύ μακροπρόθεσμα, την ώρα που νέο πρόβλημα παρουσιάστηκε στον αντιδραστήρα 1 στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, όπου τα επίπεδα ραδιενέργειας εξαπλώνονται με ραγδαίο ρυθμό.

Στα ταμπλό, στο +0,11% ο Shanghai Composite στην Κίνα στις 3.146 μονάδες. Απώλειες της τάξεως του 0,04% για τον δείκτη Hang Seng στις 24.275 μονάδες. Κέρδη κατά 0,15% για τον δείκτη Nikkei στο Τόκιο στις 9.599 μονάδες.Πτώση κατά 0,21% για τον αυστραλιανό δείκτη S&P ASX στις 5.001 μονάδες. Υποχωρεί κατά 0,27% ο ινδικός δείκτης Sensex στις 19.560 μονάδες.

Άνοδο της τάξεως του 0,3% σημειώνει αυτή την ώρα το γιεν, ενώ με το υψηλό 14 μηνών “φλερτάρει” το ευρώ. Το πετρέλαιο υποχώρησε από το υψηλό 30 μηνών. Στα 108 δολάρια το βαρέλι το αργό, στα 121 δολάρια το βαρέλι το brent.

Στο μεταξύ όλα τα “βλέμματα” σήμερα στραμμένα στην Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα και στην απόφαση που θα λάβει σχετικά με την αύξηση ή μη των επιτοκίων.

Το συνολικό ποσό ύψους 1 τρισ. γιεν (12 δισ. δολάρια) ανακοίνωσε η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας ότι θα προσφέρει στις επιχειρήσεις που επλήγεισαν ανεπανόρθωτα από τον καταστροφικό σεισμό και το ισχυρό τσουνάμι της 11ης Μαρτίου, διατηρώντας το επιτόκιο στα ίδια επίπεδα.

Ωστόσο, τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Bank of Japan υποβάθμισαν την οικονομική αξιολόγησή τους, για πρώτη φορά από τον Οκτώβριο, αναφέροντας σε ανακοίνωσή τους ότι «η οικονομία της Ιαπωνίας βρίσκεται υπό ισχυρή πίεση, κυρίως σε ότι αφορά την ανάπτυξη της παραγωγής». Η τράπεζα διατήρησε αμετάβλητο το επιτόκιο από 0 έως 0,1%, αλλά διατήρησε και αμετάβλητο το πρόγραμμα της πιστοληπτικής ικανότητας της τράπεζας.

Τελευταία τροποποίηση στις 09:49 - 07 Απρ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.