ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι τράπεζες ανεβάζουν το Χ.Α. - Σκαμπανεβάσματα στην Ευρώπη - Μικρή άνοδο δείχνουν τα futures

16:03 - 07 Απρ 2011 | Σχόλια Αγοράς
(upd) Θετικά εξέλαβαν οι αγορές την ένταξη της Πορτογαλίας στον Μηχανισμό Στήριξης, θεωρώντας ότι πρόκειται για την αρχή του τέλους της κρίσης χρέους που μαστίζει την ευρωζώνη. Ο τοπικός δείκτης στη Λισαβόνα καταγράφει κέρδη πάνω από μία ποσοστιαία μονάδα και ο γενικός δείκτης του Χ.Α., περίπου κατά 2%, στις 1.558 μονάδες, με τις συναλλαγές να πλησιάζουν τα 100 εκατ. ευρώ. “Η ένταξη της Πορτογαλίας στον Μηχανισμό σημαίνει ότι δεν είμαστε μόνο εμείς το πρόβλημα”, σχολιάζουν παράγοντες της αγοράς.
Το spread παραμένει όμως, στα υψηλά των 940 μονάδων βάσης, ενώ στην Ελλάδα αναπτύσσονται φωνές υπέρ της ήπιας αναδιάρθρωσης χρέους (π.χ. Του πρώην πρωθυπουργού κ. Κ. Σημίτη). Στο πλαίσιο αυτό, η αγορά φαίνεται να προεξοφλεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Από την άλλη, η αύξηση των επιτοκίων που βάζει τέλος στο φθηνό χρήμα στην ευρωζώνη, δεν έχει αξιολογηθεί ακόμα από την αγορά. Χρηματιστές αναμένουν να δουν αν οι αυξήσεις από την ΕΚΤ θα είναι διαδοχικές, καθώς δεν είναι και λίγοι εκείνοι που κάνουν λόγο για συνολική αύξηση κατά μία ποσοστιαία μονάδα μέχρι τέλος του χρόνου.

Να σημειωθεί, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς ότι η αύξηση του επιτοκίου κατά 0,25%, επιπρόσθετα περνάει και στο επιτόκιο που έχει δανειστεί η Ελλάδα από την τρόικα. Πάντως, οι τραπεζικές μετοχές ενισχύονται θεαματικά. Κέρδη 5,20% για τη Eurobank, 4,72% για την Εθνική στα 6,44 ευρώ και 4,14% για την Alpha. Ώθηση 2,19% γι;α την Πειραιώς, ενώ το ενδιαφέρον έεχει περάσει και σστις υπόλοιπες μετοχές του 20άρη. Εντολές αγορών έχουν βγει στη MIG, την Marfin Popular με κέρδη που πλησιάζουν το 4%, Motor Oil, που διαπραγματεύεται πάνω από τα 9 ευρώ, OΠΑΠ, Mυτιληναίο και Κύπρου. Απώλειες για τον ΟΤΕ και την Jumbo. Aπό τις μετοχές που διαπραγματεύονται 102 ενισχύονται και 49 υποχωρούν.

Ευρωαγορές

“Χωνεύοντας” την προσφυγή της Πορτογαλίας στο μηχανισμό στήριξης και αναμένοντας αφενός τις εξελίξεις γύρω από τη χώρα και αφετέρου τη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και την απόφαση για πιθανή αύξηση του βασικού επιτοκίου δανεισμού, πού παραμένει στο 1% για δύο σχεδόν χρόνια, οι κυριότεροι δείκτες στα ευρωπαικά χρηματιστήρια παρουσιάζουν “σκαμπανεβάσματα”. Νευρικότητα, εναλλαγές προσήμων και οριακές διακυμάνσεις διαμορφώνουν την εικόνα και της σημερινής συνεδρίασης στα ταμπλό.

 

Πιο αναλυτικά, στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 σημειώνει πτώση της τάξεως του 0,21% στις 6.028 μονάδες, στο Παρίσι, ο δείκτης CAC 40 υποχωρεί κατά 0,08% στις 4.044 μονάδες και τέλος, στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX μειώνεται κατά 0,29% στις 7.194 μονάδες. Κατά 0,07% κερδίζει το χρηματιστήριο της Μαδρίτης, κατά 0,29% ανεβαίνει της Λισσαβόνας και κατά 0,13% χάνει της Ιρλανδίας. Πάνω από το 1,42 το ευρώ.

 

Στο μεταξύ, ότι τα χρήματα του πακέτου διάσωσης της Πορτογαλίας, θα προκύψουν τόσο από το Μηχανισμό Στήριξης της ΕΕ, όσο και από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (IMF), στην προβλεπόμενη αναλογία, των δύο τρίτων από το ευρωπαϊκό ταμείο και του ενός τρίτου από το ΔΝΤ, δήλώσε πηγή από την ΕΕ. Το επιτόκιο δανεισμού της Πορτογαλίας από την ΕΕ, θα εξαρτηθεί από το πότε ο Μηχανισμός Στήριξης της ευρωζώνης, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), θα προχωρήσει στη έκδοση του δανείου, δήλωσε αργά το βράδυ της Τετάρτης πηγή από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ωστόσο δημοσίευμα της πορτογαλικής Diario Economico αναφέρει ότι το ποσό του “πακέτου” διάσωσης της Πορτογαλίας από την ΕΕ ενδέχεται να φτάσει έως το ύψος των 90 δισ. ευρώ και ότι η πρώτη δόση αναμένεται να έχει εκταμιευθεί στις αρχές Μαΐου, η οποία πιθανότατα θα κυμαίνεται μεταξύ 22 και 25 δισεκατομμυρίων ευρώ. Σημειώνεται ωστόσο ότι τον κύκλο των ξένων μέσων ενημέρωσης έχουν κάνει και άλλα σενάρια, τα οποία το ποθετούν το ύψος της στήριξης στα 75 δισ. ευρώ. Την ίδια στιγμή, άλμα σημειώνουν οι μετοχές των πορτογαλικών τραπεζών, μετά το αίτημα της κυβέρνησης Σόκρατες προς την Ε.Ε. για οικονομική στήριξη της χώρας. Ειδικότερα, η μετοχή της Banco Espirito Santo ενισχύεται κατά 5,30% (έως 9,3% νωρίτερα), η Banco Comercial Portugues σημειώνει άνοδο της τάξεως του 4,24%, ενώ με κέρδη 4,88% διαπραγματεύεται η μετοχή της Banco BPI.

 

Στα μάκρο της ημέρας, άνω των εκτιμήσεων διαμορφώθηκε η βιομηχανική παραγωγή στη Γερμανία το Φεβρουάριο. Ειδικότερα, όπως αναφέρουν ξένα μέσα ενημέρωσης, το υπουργείο Οικονομίας της χώρας ανακοίνωσε ότι η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε, σε εποχιακά αναπροσαρμοσμένη βάση, κατά 1,6% το Φεβρουάριο, έναντι του Ιανουαρίου και κατά 14,8% σε επίπεδο έτους. Σημειώνεται ότι οι εκτιμήσεις τοποθετούσαν την αύξηση στο 0,5% σε επίπεδο μήνα.

 

Με τις αναταραχές στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική να συνεχίζονται, οι εκτιμήσεις για το πετρέλαιο κάνουν λόγο για την επικείμενη εκτίναξή του έως και τα 130 δολάρια.Ειδικότερα, επενδυτές και διαχειριστές hedge funds που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του πρακτορείου Reuters ανέφεραν ότι η τιμή του πετρελαίου θα ανέλθει στα 130 δολάρια έως το τέλος του χρόνου, ενώ οι πλέον απαισιόδοξοι “βλέπουν” να εκτοξεύεται ακόμα και στα 150 δολάρια το βαρέλι, παίρνοντας “πάσα” από τα 122 δολάρια σε υψηλό 30 μηνών, στο οποίο έχει αναρριχηθεί εδώ και λίγες μέρες.Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του brent έχουν σημειώσει άνοδο 8 δολαρίων τις τελευταίες πέντε μέρες με την τιμή τους να διαμορφώνεται στα 122,30 δολάρια την Τετάρτη. Αυτή την εβδομάδα ξεπέρασαν το επίπεδο των 122 δολαρίων για πρώτη φορά έπειτα από το 2008.Στο μεταξύ, παρόλο που κάποιοι εκτιμούν ότι προς τον Ιούνιο θα υπάρξει μία μικρή υποχώρηση της τιμής του πετρελαίου, ωστόσο, προειδοποιούν ότι η “ανάσα” αυτή θα είναι απλά προσωρινή. Πάντως, πάνω από τους μισούς αναλυτές τοποθετούν την άνοδο του τύπου brent πάνω από τα 140 δολάρια, ενώ το πιο καταστροφικό σενάριο κάνει λόγο για 150 δολάρια έως το τέλος του χρόνου.

Τελευταία τροποποίηση στις 16:29 - 07 Απρ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.