ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Βγαίνουν τα κερδισμένα του περασμένου διημέρου στο Χ.Α. - Ράλι για ευρώ - Ανοδικά η Ευρώπη

12:02 - 08 Απρ 2011 | Σχόλια Αγοράς
Mε διακυμάνσεις, νευρικότητα, οριακές απώλειες, συστολή και προβληματισμό κινείται η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά, έπειτα από δύο μέρες μεγάλης ανόδου για τον τραπεζικό κλάδο με κέρδη που προσέγγισαν το 7%. Ο γενικός δείκτης κινείται πολύ κοντά στις 1.550 μονάδες, αλλά με ιδιαίτερα χαμηλές συναλλαγές, μόλις 18,2 εκατ. ευρώ.

Ας μην ξεχνάμε ότι έντεκα μετοχές “μετακόμισαν” στην επιτήρηση, σύμφωνα με τις χθεσινές αποφάσεις του διοικητικού συμβουλίου του Χ.Α. Η αγορά είναι κουμπωμένη, έπειτα από την αύξηση του βασικού επιτοκίου του ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι το όφελος από τη μείωση του επιτοκίου για την Ελλάδα που αποφάσισε η πρόσφατη Σύνοδος Κορυφής, περιορίζεται. Και θα περιοριστεί περισσότερο αν ο Τρισέ συνεχίσει να ανεβάζει το επιτόκιο για να περιοριστούν οι πληθωριστικές πιέσεις, όπως ισχυρίζεται χαρακτηριστικά. Επίσης, η αγορά αναμένει την ερχόμενη εβδομάδα τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης για τις αποκρατικοποιήσεις και την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας. Αν η κυβέρνηση πείσει για τις προθέσεις της, θα είναι καλό για την αγορά. Το spread, έπειτα από την προσφυγή της Πορτογαλίας στο μηχανισμό στήριξης, διαμορφώνεται σταθερά στα επίπεδα των 947 – 950 μ.β., παρά το γεγονός ότι οι ξένοι αναλυτές θεωρούν ότι κλείνει ο κύκλος των προβληματικών χωρών της Ε.Ε.. Οι διακυμάνσεις στις τράπεζες είναι υποτονικές, με την Εθνική να ενισχύεται οριακά προς τα 6,42 ευρώ και την Κύπρου στα 2,59 ευρώ. Στον αντίποδα οριακές είναι οι απώλειες για την Alpha, στα 4,74 ευρώ, την Eurobank στα 4,45 και την Πειραιώς στο 1,41. Οι πωλητές συνεχίζουν να πιέζουν την Αγροτική, που υποχωρεί πάνω από 3%, στο 0,60 ευρώ. Από τον 20άρη, ανάσα αντίδρασης έχει βγει στον ΟΤΕ, τη Βιοχάλκο, τη Motor Oil, την Ελλάκτωρ, τον Μυτιληναίο, τη ΔΕΗ και την Jumbo.

Αγορές

Συνεχίζεται και σήμερα η κερδοφορία στα ευρωπαικά χρηματιστήρια, με τους κυριότερους δείκτες να διαπραγματεύονται στο “πράσινο”, έπειτα από τη χθεσινή ανακοίνωση του επικεφαλή της Κεντρικής Ευρωπαικής Τράπεζας, κ. Ζαν Κλωντ Τρισέ για αύξηση των επιτοκίων. Το “βλέμμα” σήμερα στρέφεται στη Βουδαπέστη και στη συνεδρίαση του άτυπου συμβουλίου του Eurogroup, κατά την οποία οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα θέσουν επί “τάπητος” το ζήτημα της διάσωσης της Πορτογαλίας.

 

Πιο αναλυτικά, στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 κινείται ανοδικά κατά 0,63% στις 6.045 μονάδες, στο Παρίσι, ο δείκτης CAC 40 αυξάνεται κατά 0,80% στις 4.060 μονάδες και τέλος, στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX ενισχύεται κατά 0,54% στις 7.217 μονάδες. Κατά 0,65% κερδίζει το χρηματιστήριο της Λισσαβόνας, κατά 1,01% σημειώνει άνοδο της Μαδρίτης και κατά 0,54% αυξάνεται του Δουβλίνο. Πάνω από το 1,44 το ευρώ και μάλιστα στα 1,44160 δολάρια.

 

Με την “ατζέντα” επικεντρωμένη στην οικονομική στήριξη που ζήτησε την Τετάρτη η Πορτογαλία, οι υπουργοί Οικονομικών των κρατών – μελών της Ευρωζώνης θα συναντηθούν σήμερα στη Βουδαπέστη, προκειμένου να εξετάσουν το αίτημα του απερχόμενου πρωθυπουργού της χώρας, Ζοζέ Μανουέλ Σόκρατες περί προσφυγής της χώρας στο μηχανισμό στήριξης. Ειδικότερα, στην άτυπη συνεδρίαση του συμβουλίου Eurogroup θα θέσουν επί “τάπητος” τις μεταρρυθμίσεις, στις οποίες χρειάζεται να προχωρήσει η Πορτογαλία, χωρίς ωστόσο να αναμένονται ακόμα οριστικές αποφάσεις, όπως δηλώνουν πηγές της Ευρωζώνης που πρόσκεινται στο ζήτημα. Στο μεταξύ, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωπαικής περιοχής θα συζητήσουν και τις κινήσεις τους απέναντι στην παγκόσμια κρίση χρέους, καθώς τον Ιούνιο όλη η Ευρώπη περιμένει το “πακέτο” ενάντια στην κρίση.


Στο μεταξύ, εκκληση για την επίσπευση της εκταμίευσης της πρώτης δόσης του δανείου προς την Πορτογαλία όσο το δυνατόν συντομότερο έκανε χθες από τη Βουδαπέστη το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας, Νοβότνι. Ειδικότερα, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη στη Βουδαπέστη, όπου έχουν μεταφερθεί οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης για την άτυπη συνεδρίαση του συμβουλίου του Eurogroup, η οποία θα πραγματοποιηθεί σήμερα ο Νοβότνι τόνισε ότι είναι ανάγκη πρώτα να συμφωνηθεί το ύψος της πρώτης δόσης για την Πορτογαλία και στη συνέχεια να καθοριστεί το συνολικό “πακέτο”. “Η καλύτερη προσέγγιση στην οικονομική στήριξη προς την Πορτογαλία είναι πρώτα η συμφωνία ως προς την εκταμίευση της πρώτης δόσης του δανείου το γρηγορότερο δυνατό και στη συνέχεια να αποσαφηνιστούν οι όροι του συνολικού προγράμματος”, δήλωσε χαρακτηριστικά. Την ίδια ώρα, ο Όλι ρεν τόνισε ότι το τo πρόγραμμα στήριξης της Πορτογαλίας πρέπει να είναι πολυετές, όπως μας δίδαξε η περίπτωση της Ελλάδας και της Ιρλανδίας, καθώς και ότι τα επιτόκια για την Πορτογαλία θα καθοριστούν μέσα στην επόμενη εβδομάδα.

 

Ανοδική αντίδραση στο 1,44 έβγαλε στις πρωινές χρηματιστηριακές συναλλαγές των ασιατικών αγορών το κοινό ευρωπαικό νόμισμα, το οποίο αυτή την ώρα κινείται στα 1,44160 δολάρια. Ειδικότερα, το ευρώ “άγγιξε” τo 1,44, καθώς επενδυτές που βγήκαν ως αγοραστές “ανέβασαν” το νόμισμα πάνω από το ψυχολογικό όριο του 1,43, ύστερα από την ανακοίνωση Τρισέ για αύξηση των επιτοκίων κατά 0,25 μονάδες βάσης, η οποία πυροδότησε νέα επενδυτικά σενάρια για περαιτέρω αυξήσεις. “Παρά το γεγονός ότι ο επικεφαλής της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλωντ Τρισέ δεν διευκρίνισε την Πέμπτη εάν η πρώτη αύξηση των επιτοκίων κατά 0,25 μονάδες βάσης σηματοδοτεί την αρχή μίας σειράς αυξήσεων, αυτό δεν σημαίνει ότι αποκλείεται να ακολουθήσουν και άλλες”, τόνισε ο αναλυτής Kuniyuki Hirai.

 

Tα 111 δολάρια “είδε” η τιμή του αργού πετρελαίου στις πρωινές χρηματιστηριακές συναλλαγές των ασιατικών αγορών, σημειώνοντας άνοδο της τάξεως κατά 76 σεντς ή κατά 0,79%, ενώ έκλεισε σε υψηλό 30 μηνών στις χρηματιστηριακές συναλλαγές της Νέας Υόρκης μόλις την Πέμπτη. Στο μεταξύ, την ίδια ώρα στα 123 δολάρια το βαρέλι διαπραγματεύεται και η τιμή του τύπου brent, καταγράφοντας κέρδη κατά 0,83 σεντς ή κατά 0,68%. “Οι συνεχείς αναταραχές στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική αποτελούν το βασικότερο “βαρίδι” στην πορεία του πετρελαίου. Όσο η κατάσταση στο μεσανατολικό έδαφος παραμένει κρίσιμη, τόσο ο κίνδυνος περαιτέρω διεύρυνσης της τιμής του αργού και του brent θα ενισχύεται”, τόνισε ο κορυφαίος οικονομολόγος της MF Global. Σημειώνεται ότι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του πρακτορείου Reuters “βλέπουν” το πετρέλαιο να εκτοξεύεται στα 130 δολάρια το βαρέλι έως το τέλος του τρέχοντος έτους, ενώ οι πλέον απαισιόδοξοι κάνουν λόγο ακόμα και για 150 δολάρια το βαρέλι.

 

Τελευταία τροποποίηση στις 12:09 - 08 Απρ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.