ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Με το "βλέμμα" στο Μεσοπρόθεσμο το ΧΑ - Νευρικότητα και μεικτά πρόσημα στην Ευρώπη - Πάει για το 1,45 το ευρώ;

10:52 - 15 Απρ 2011 | Σχόλια Αγοράς
(upd) Όλοι οι "προβολείς" στραμμένοι στο Μεσοπρόσθεσμό Πρόγραμμα της περιόδου 2012-2015 για το οποίο θα ενημερώσει σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο, καθώς και την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου. Η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά αναμένει να δει "εκπλήξεις" από την ελληνική κυβέρνηση, γεγονός το οποίο δικαιολογεί την άνοδο της τάξεως του 2% στη συνεδρίαση της Τρίτης.
Όπως αναφέρουν χρηματιστηριακοί παράγοντες, η αγορά θέλει επιτέλους να δει "'εργα" για να πειστεί, εν μέσω έντονης φημολογίας και σεναριoλογίας περί αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους ή περί χρεοκοπίας της Ελλάδας. Στο μεταξύ, η υποβάθμιση της Ιρλανδίας από το διεθνή οίκο αξιολόγησης Moodys προ ολίγης ώρας προκαλεί εκ νέου ανησυχίες ότι οι κερδοσκόποι ξεκινούν νέο γύρο υποβαθμίσεων στα υπερχρεωμένα κράτη - μέλη της ευρωπαικής περιοχής. Την ίδια στιγμή, η ανοδική τάση του πετρελαίου στη "σκιά" της αύξησης του πληθωρισμού στην Κίνα επιφέρει εκ νέου φόβους στο ταμπλό.
Υπενθυμίζεται ότι μόλις χθες ο γενικός δείκτης του ΧΑ έκλεισε με πτώση της τάξεως του 2,8% στις 1.488 μονάδες και με τον τζίρο μόλις στα 96 εκατ. ευρώ, παρόλες τις διαψεύσεις του υπουργού Οικονομικών, κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται να αναδιαρθρώσει το χρέος της, με τις αγορές να θεωρούν την αναδιάρθρωση τετελεσμένο γεγονός!
Marfin
Η αγορά επικεντρώνεται στην παρουσίαση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος από την ελληνική κυβέρνηση, στο οποίο συμεπριλαμβάνονται μεταξύ άλλων, οι αποκρατικοποιήσεις 50 δσ. ευρώ, οι διαρθρωτικές αλλαγές, καθώς και νέα μέτρα. Αναμονή για την ανακοίνωση πρόσθετων μέτρων που θα φέρει η διεύρυνση του περσινού ελλείμματος στο 10,3% του ΑΕΠ.
Ευρωαγορές
Με νευρικότητα ανοίγουν την "αυλαία" της σημερινής συνεδρίασης οι κυριότεροι δείκτες στα ευρωπαικά χρηματιστήρια, καθώς από τη μία οι έντονες φήμες και σενάρια περί τριπλής χρεοκοπίας στην Ευρωζώνη και από την άλλη η αύξηση του πληθωρισμού στην Κίνα, προκαλεί εκ νέου ανησυχίες για την παγκόσμια οικονομία, πόσο μάλλον όταν η Moodys υποβαθμίζει διπλά την Ιρλανδία.Πιο αναλυτικά, στα τμπλλο, στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 κινείται ανοδικά κατά 0,39% στις 5.980 μονάδες, στο Παρίσι, ο δείκτης CAC 40 μειώνεται οριακά κατά 0,04% στις 3.968 μονάδες και τέλος, στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX αυξάνεται κατά 0,39% στις 7.174 μονάδες. Στα 1,44742 δολάρια το ευρώ. Κατά 0,26% χάνει το χρηματιστήριο της Μδρλιτης, κατά 1,55% υποχωρεί της Λισσαβόνας και κατά 0,45% κερδίζει του Δουβλίνο.
H Μoodys ξαναχτυπά... και αυτή τη φορά στρέφεται προς την Ιρλανδία, γεγονός το οποίο αποδεικνύει ότι η κερδοσκοπία "κεροφυλακτεί" για τα υπρεχρεωμένα κράτη - μέλη της ευρωπαικής περιοχής, προκαλώντας έτσι εκ νέου ανησυχίες ότι πιθανόν να ξεκινά νέος γύρος υποβαθμίσεων στην Ευρωζώνη από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης .
Συγκεκριμένα, σε διπλή υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ιρλανδίας προέβη ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Moodys σε τοπικό και ξένο νόμισμα, διαμορφώνοντας την αξιολόγηση στο Baa3 από Βaa1, με το outlook να παραμένει αρνητικό.
Πιο αναλυτικά, ο οίκος υποβάθμισε κατά δύο βαθμίδες σε "Baa3" από "Baa1" τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση της χωρας και την ίδια στιγμή και βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση της Ιρλανδίας κατά μια βαθμίδα σε "Prime-3" από "Prime-2". Η Moodys επικαλείται για την εν λόγω υποβάθμιση, την αναμενόμενη υποχώρηση της οικονομικής δύναμης της ιρλανδικής κυβέρνησης σε συνδυασμό με τις πιο αδύναμες προοπτικές για την οικονομική ανάπτυξη.Επίσης η αβεβαιότητα που δημιουργείται από τον έλεγχο φερεγγυότητας που προβλέπεται στον μόνιμο ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης (ESM) που θα τεθεί σε ισχύ από τα μέσα του 2013 για την παροχή μελλοντικής στήριξης.
Η Moody΄s σημειώνει ότι το αρνητικό outlook στην αξιολόγηση της ιρλανδικής κυβέρνησης βασίζεται στην άποψη της ότι η οικονομική δύναμη της κυβέρνησης θα μπορούσε να υποχωρήσει περαιτέρω αν η οικονομική ανάπτυξη αποδειχθεί χειρότερη από τις τρέχουσες εκτιμήσεις ή η δημοσιονομική προσαρμογή δεν καταφέρει να επιβεβαιώσει το πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση.

Στο μεταξύ, οι εκτιμήσεις της Bank of America//Merrill Lynch καθώς και της HSBC Holdings Plc κάνουν λόγο για δεδομένη αυστηρότερη πολιτική στην Κίνα, καθώς σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία σε υψηλότερα, από το αναμενόμενο, επίπεδα σκαρφάλωσε ο ρυθμός ανάπτυξης στη χώρα, φτάνοντας το 9,7% για το πρώτο τρίμηνο του 2011, καθώς ο πληθωρισμός επιταχύνθηκε με τους γρηγορότερους ρυθμούς από το 2008.
Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 5,4% σε σχέση με το 2010, ενώ οι οικονομολόγοι βρίσκονταν κατά 3 μονάδες χαμηλότερα, στο 9,4% και ο πληθωρισμός στο 5,2% του ΑΕΠ.

"Η οικονομία της Κίνας παραμένει αμφινταλαντευόμενη", τόνισε ο  Benjamin Tam, διαχειριστής κεφαλαίου στην  IG Investment Ltd. "Παρά  το γεγονός ότι οι εκτιμήσεις είναι αισιόδοξες, ωστόσο υπάρχουν ακόμα ανησυχίες σχετικά με το επιτόκιο".

Τελευταία τροποποίηση στις 11:03 - 15 Απρ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.