ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Παρά τις γενναίες αποκρατικοπιήσεις... νευρικότητα στο ΧΑ - Εναλλαγές προσήμων στην Ευρώπη - Πάνω από το 1,44 το ευρώ - Πτωτικά τα futures

15:28 - 15 Απρ 2011 | Σχόλια Αγοράς
(upd) Σύγχυση δημιουργήθηκε στην αγορά, έπειτα από τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης ότι μετατίθεται για μετά το Πάσχα ο χρόνος εξειδίκευσης των μέτρων. Ο γενικός δείκτης του ΧΑ κινείται νευρικά μεν, σε θετικό πρόσημο δε στις 1493 μονάδες με το ενδιαφέρον να στρέφεται στον ΟΤΕ, που ενισχύεται κατά 2,71%, στα ΕΛΠΕ 1,65%, στη ΔΕΗ 1,13%, στην ΕΥΔΑΠ 1,27%, ενώ κέρδη καταγράφονται στον ΟΛΠ και στην ΕΥΑΘ.
Η αγορα εξακολουθεί να αντιδρά νευρικά με τους επενδυτές να συνεχίζουν να διατηρούν αμυντική στάση, κάτι που φαίνεται από το χαμηλό τζίρο , που διαμορφώνεται στα 67 εκατ. ευρώ. Ο τραπεζικός κλάδος παραμένει υπό πίεση αν και οι αρχικές απώλειες έχουν περιοριστεί με το ΤΤ να υποχωρεί στα 3,18 ευρώ, η Alpha στα 4,23 ευρώ, Πειραιώς στο 1,27 ευρώ, Εθνική στα 5,80 ευρώ και Εurobank στα 3,95 ευρώ. Παράγοντες της αγοράς σχολιάζουν ότι για να φτιαχτεί κλίμα αποκρατικοποιήσεων θα πρέπει να συμβάλουν από την πλευρά τους και οι τράπεζες ως οι πλέον δεικτοβαρείς μετοχές.
Αγορές
Συνεχίζονται οι διακυμάνσεις και η νευρικότητα αυτή την ώρα στα ευρωπαικά χρηματιστήρια. Εν μέσω ενός ιδιαίτερα τεταμένου κλίματος, οι κυριότεροι δείκες εναλλάσσουν διαρκώς πρόσημα, αποτυπώνοντας στο ταμπλό μία Ευρώπη που ακόμα ψάχνεται... Η υποβάθμιση της Ιρλανδίας από το διεθνή οίκο αξιολόγησης Moodys, η αύξηση του πληθωρισμού στην Κίνα, καθώς και τα ολοένα και εντονότερα σενάρια περί τριπλής χρεοκοπίας στην Ευρωζώνη (Ελλάδα, Πορτογαλία και Ιρλανδία) ενισχύουν τους φόβους για επέκταση της κρίσης χρέους στην περιφέρεια και ωθούν τις αγορές σε μεικτό έδαφος.Πιο αναλυτικά, στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 αυξάνεται κατά 0,26% στις 5.979 μονάδες, στο Παρίσι, ο δείκτης CAC 40 μειώνεται κατά 0,19% στις 3.963 μονάδες και τέλος, στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX σημειώνει άνοδο κατά 0,38% στις 7.173 μονάδες. Κατά 0,64% υποχωρεί το χρηματιστήριο της Μαδρίτης, κατλα 1,55% της Λισσαβόνας και κατά 0,54% κερδίζει του Δουβλίνο. Στα 1,44570 δολάρια το ευρώ.

H Μoodys ξαναχτυπά... και αυτή τη φορά στρέφεται προς την Ιρλανδία, γεγονός το οποίο αποδεικνύει ότι η κερδοσκοπία "κεροφυλακτεί" για τα υπρεχρεωμένα κράτη - μέλη της ευρωπαικής περιοχής, προκαλώντας έτσι εκ νέου ανησυχίες ότι πιθανόν να ξεκινά νέος γύρος υποβαθμίσεων στην Ευρωζώνη από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης .

Συγκεκριμένα, σε διπλή υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ιρλανδίας προέβη ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Moodys σε τοπικό και ξένο νόμισμα, διαμορφώνοντας την αξιολόγηση στο Baa3 από Βaa1, με το outlook να παραμένει αρνητικό.

Πιο αναλυτικά, ο οίκος υποβάθμισε κατά δύο βαθμίδες σε "Baa3" από "Baa1" τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση της χωρας και την ίδια στιγμή και βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση της Ιρλανδίας κατά μια βαθμίδα σε "Prime-3" από "Prime-2". Η Moodys επικαλείται για την εν λόγω υποβάθμιση, την αναμενόμενη υποχώρηση της οικονομικής δύναμης της ιρλανδικής κυβέρνησης σε συνδυασμό με τις πιο αδύναμες προοπτικές για την οικονομική ανάπτυξη.Επίσης η αβεβαιότητα που δημιουργείται από τον έλεγχο φερεγγυότητας που προβλέπεται στον μόνιμο ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης (ESM) που θα τεθεί σε ισχύ από τα μέσα του 2013 για την παροχή μελλοντικής στήριξης.

Η Moody΄s σημειώνει ότι το αρνητικό outlook στην αξιολόγηση της ιρλανδικής κυβέρνησης βασίζεται στην άποψη της ότι η οικονομική δύναμη της κυβέρνησης θα μπορούσε να υποχωρήσει περαιτέρω αν η οικονομική ανάπτυξη αποδειχθεί χειρότερη από τις τρέχουσες εκτιμήσεις ή η δημοσιονομική προσαρμογή δεν καταφέρει να επιβεβαιώσει το πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση.

Στο μεταξύ, οι εκτιμήσεις της Bank of America//Merrill Lynch καθώς και της HSBC Holdings Plc κάνουν λόγο για δεδομένη αυστηρότερη πολιτική στην Κίνα, καθώς σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία σε υψηλότερα, από το αναμενόμενο, επίπεδα σκαρφάλωσε ο ρυθμός ανάπτυξης στη χώρα, φτάνοντας το 9,7% για το πρώτο τρίμηνο του 2011, καθώς ο πληθωρισμός επιταχύνθηκε με τους γρηγορότερους ρυθμούς από το 2008.

Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 5,4% σε σχέση με το 2010, ενώ οι οικονομολόγοι βρίσκονταν κατά 3 μονάδες χαμηλότερα, στο 9,4% και ο πληθωρισμός στο 5,2% του ΑΕΠ.

"Η οικονομία της Κίνας παραμένει αμφινταλαντευόμενη", τόνισε ο Benjamin Tam, διαχειριστής κεφαλαίου στην IG Investment Ltd. "Παρά το γεγονός ότι οι εκτιμήσεις είναι αισιόδοξες, ωστόσο υπάρχουν ακόμα ανησυχίες σχετικά με το επιτόκιο".

Η τιμή του χρυσού έφθασε σήμερα το πρωί σε νέο επίπεδο - ρεκόρ, καθώς η ισοτιμία του δολαρίου έναντι των κυριότερων άλλων νομισμάτων, υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2009 και ο πληθωρισμός στην Κίνα συνέχισε να αυξάνεται. Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, η τιμή του χρυσού έφθασε τα 1.479,01 δολάρια ανά ουγγιά, ενώ στη συνέχεια υποχώρησε στα 1.473,16 δολάρια ανά ουγγιά.«Βλέπουμε την τιμή του χρυσού να φθάνει στα 1.500 δολάρια ανά ουγγιά.
Τελευταία τροποποίηση στις 15:35 - 15 Απρ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.