ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κόντρα στη χρεοκοπολογία η Ευρώπη - Στο 1,42 το ευρώ - Πάνω τα futures

14:01 - 19 Απρ 2011 | Σχόλια Αγοράς
(upd) Κόντρα στη χρεοκοπολογία κινούνται οι κυριότεροι δείκτες στα ευρωπαικά χρηματιστήρια. Παρά το γεγονός ότι τα σενάρια περί αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους συνεχίζονται με την ελληνική κυβέρνηση να τα διεψεύδει κατηγορηματικά, οι ευρωαγορές φαίνεται να γυρίζουν την πλάτη στο ελληνικό πρόβλημα, καθώς και στο "μπλόκο" που βάζει η Φινλανδία στη διάσωση της Πορτογαλίας. Ύστερα από τη χθεσιό "μακροβούτι" της τάξεως του 2,5% που επέφερε η υποβάθμιση του outlook της αμερικάνικης οικονομίας από την S&P, σήμερα ήπια κερδοφορία επικρατεί στα ευρωπαικά ταμπλό.
Πιο αναλυτικά, στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 κινείται ανοδικά κατά 0,49% στις 5.898 μονάδες, στο Παρίσι, ο δείκτης CAC 40 αυξάνεται κατά 0,58% στις 3.903 μονάδες και τέλος, στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX σημειώνει άνοδο κατά 0,35% στις 7.051 μονάδες. "Βουτιά" κατά 2,31% για το χρηματιστήριο της Λισσαβόνας, κέρδη κατά 0,38% για το χρηματιστήριο του Δουβλίνου, ενώ άνοδο της τάξεως του 0,41% για το χρηματιστήριο της Μαδρίτης.Αυξάνει τις short θέσεις της για Ελλάδα και Πορτογαλία, ενώ "κλείνει" τις long θέσεις της για Ιρλανδία η Nomura, επικαλούμενη αφενός την αβεβαιότητα που επικρατεί ως προς τη διάσωση της δεύτερης και την έντονη φημολογία πεί αναδιάρθρωσης για την πρώτη.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει η Nomura σε ανάλυσή της, το "μπλόκο" των ευρωσυσκεπτιστών στη διάσωση της Πορτογαλίας, έπειτα από το θρίαμβο που κατέγραψαν στις εκλογές της Φινλανδίας, καθώς και εν μέσω εκτίναξης των spread σε νέα υψηλά, το ρίσκο στην περιοχή παραμένει ιδιαίτερα υψηλό, πόσο μάλλον όταν και η Ελλάδα επιδίδεται σε διαρκείς διαψεύσεις δημοσιευμάτων που θέλουν τη χώρα να έχει ήδη ζητήσει επιμήκυνση του συνόλου του χρέους της από την ΕΕ και το ΔΝΤ, όταν το spread και τα CDS "τρέχουν" με χίλια.
«Πιστεύουμε ακόμη ότι παρά τα πρόσφατα καλά νέα, η Ιρλανδία δεν θα τα πάει καλά στις επόμενες ημέρες και τα spreads της περιφέρειας θα συνεχίσουν να δέχονται πιέσεις», προσθέτει η Nοmura.
Διευρύνουν, σήμερα, τις απώλειές τους οι τιμές του μπρεντ και του αμερικανικού ελαφρού αργού μετά την αναθεώρηση σε «αρνητικές» των μακροπρόθεσμων προοπτικών του χρέους της γενικής κυβέρνησης στις ΗΠΑ από τη Standard & Poors.
Η εξέλιξη αυτή ενίσχυσε τις ανησυχίες για τις προοπτικές της παγκόσμιας ζήτησης για πετρέλαιο, ιδιαίτερα μετά τη χθεσινή προειδοποίηση από υπουργούς χωρών-μελών του ΟΠΕΚ ότι το ακριβό πετρέλαιο θα θέσει σε δοκιμασία τις οικονομίες των καταναλωτριών χωρών. Η προειδοποίηση αυτή ήλθε μετά από την ανακοίνωση, την περασμένη Κυριακή, της Σαουδικής Αραβίας ότι μείωσε το Μάρτιο την παραγωγή της κατά 800.000 βαρέλια την ημέρα, λόγω έλλειψης ζήτησης.

Η τιμή του προθεσμιακού συμβολαίου παράδοσης Ιουνίου του αργού τύπου μπρεντ υποχώρησε έως και στα 119,76 δολάρια, για να ανακάμψει στη συνέχεια στα 120,34 δολάρια, σημειώνοντας απώλειες 1,27 δολαρίων στο βαρέλι, σε σχέση με το χθεσινό «κλείσιμο».

Το προθεσμιακό συμβόλαιο παράδοσης Μαΐου του αμερικανικού ελαφρού αργού υποχώρησε έως και στα 105,74 δολάρια. Στη συνέχεια, ανέκαμψε στα 105,95 δολάρια, καταγράφοντας απώλειες 1,17 σεντς στο βαρέλι, σε σχέση με τη χθεσινή τιμή «κλεισίματος».

Τελευταία τροποποίηση στις 14:17 - 19 Απρ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.