ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Aντίδραση σε ρηχά νερά στο Χ.Α. - Με... όχημα την αυτοκινητοβιομηχανία ανεβαίνει η Ευρώπη

11:57 - 20 Απρ 2011 | Σχόλια Αγοράς
Νέα απόπειρα αντίδρασης στην εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά βρίσκεται σε εξέλιξη την Μεγάλη Τετάρτη, χωρίς τη συμμετοχή και συνδρομή του τραπεζικού κλάδου. Η αντίδραση προέρχεται κυρίως από το καλό κλίμα που επικρατεί στις ευρωπαϊκές αγορές, έπειτα από τα καλά εταιρικά αποτελέσματα (από την ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία). Αντίδραση έχει βγει στις προ ιδιωτικοποίηση κρατικές συμμετοχές στο Χ.Α. Κέρδη 4,17% για την ΑΤΕ, 1,26% για την ΔΕΗ στα 11,25 ευρώ, την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ.
Μικρές είναι οι απώλειες στον ΟΠΑΠ και τα ΕΛΠΕ. Κατά τη σημερινή συνεδρίαση δίδεται μία ακόμα ευκαιρία προκειμένου να βελτιωθούν οι αποτιμήσεις. Κι αυτό είναι το επικίνδυνο, προειδοποιούν παράγοντες της αγοράς. Από τη στιγμή που δεν έχει αλλάξει κάτι ως προς τα δεδομένα για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, οι επενδυτές “πατούν” στις ανοδικές συνεδριάσεις για να πουλήσουν σε καλύτερες αποτιμήσεις, σε καλύτερες τιμές. Το ίδιο ισχύει κάθε φορά που πάει να ανέβει η αγορά. Το ίδιο έγινε και χθες. Το ίδιο έγινε και πριν από μία εβδομάδα, όταν ο δείκτης διαπραγματευόταν πάνω από τις 1.500 μονάδες. Η κίνηση στις 1.453 είναι εύθραστη, συμπληρώνουν αναλυτές, αφού το Χ.Α. διαπραγματεύεται ελαφρώς πάνω από τη στήριξη των 1.442 μονάδων. Κατά τα άλλα, εντολές αγορών έχουν βγει στη Βιοχάλκο που ενισχύεται κατά 4,75%, Ελλάκτωρ 3,87%, Τιτάν 2,85%, Μυτιληναίος 1,97%. Μικρή είναι η αντίδραση στην ΕΤΕ, μόλις κατά 0,91%, κατά 1,28% η Alpha, 1,71% η Πειραιώς και 2,45% η Eurobank. Οι συναλλαγές είναι ιδιαίτερα χαμηλές, αφενός λόγω της ραστώνης της εορτής του Πάσχα, αφετέρου λόγω της επιφυλακτικότητας των επενδυτών. Την ίδια ώρα η απειλή της χρεοκοπίας παραμένει, όσο το spread των δεκαετών τίτλων παραμένει στα υψψηλά των 1.142 μονάδων, σημειώνουν παράγοντες της αγοράς.

Αγορές

Mέσω της Peugot το ράλι των ευρωαγορών. Η σημερινή συνεδρίαση ξεκίνησε με τους καλύτερους "οιωνούς" για τα ευρωπαικά χρηματιστήρια, αλλά και για το ευρώ, το οποίο σημείωσε ξαφνική ανοδική αντίδραση στο 1,44. Για δεύτερη μέρα οι ευρωπαικοί δείκτες εξακολουθούν να κινούνται κοντρά στη χρεοκοπολογία, καθώς και στο "μπλόκο" της Φιλανδίας στη διάσωση της Πορτογαλίας, σημειώνοντας κέρδη κοντά στο 1,5%, ενώ την ίδια στιγμή το "βλέμμα" στρέφεται στη Μαδρίτη και στη Λισσαβόνα, όπου διεξάγονται δημοπρασίες.Πιο αναλυτικά, στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 κινείται ανοδικά κατά 1,40% στις 5.979 μονάδες, στο Παρίσι, ο δείκτης CAC 40 ενισχύεται κατά 1,46% στις 3.965 μονάδες και τέλος, στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX κερδίζει κατά 1,66% στις 7.156 μονάδες. ατά 0,98% αυξάνεται το χρηματιστήριο της Μαδρίτης, κατά 0,55% της Λισσαβόνας και κατά 0,56% του Δουβλίνο.

Kατά 10% αυξήθηκαν τα έσοδα της PSA Peugeot Citroen κατά το πρώτο τρίμηνο. Κινητήριος μοχλός της ανόδου αυτής αποτελεί κυρίως η επιτυχία των νέων μοντέλων όπως το Citroen DS3.

Ειδικότερα, στα 15,41 δισ. ευρώ ανρριχήθηκαν τα έσοδα σε σχέση με τα 13,99 δισ. ευρώ στην αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, ενώ οι αναλυτές έκαναν λόγο για έσοδα 14,89 δισ. ευρώ. Η Peugeot επαναδιατύπωσε τις εκτιμήσεις για το σύνολο του έτους και δήλωσε ότι θα προτείνει τη διανομή μερίσματος 1,1 ευρώ για το 2010, μετά από δύο χρόνια που πέρασε χωρίς να διανέμει μέρισμα.

"Τεστάρονται" σήμερα οι οικονομίες της Ισπανίας και της Πορτογαλίας μέσω δημοπρασιών, την ώρα που η καταστροφολογία περί τριπλής χρεοκοπίας στην ευρωπαική περιοχή (Ελλάδα, Ιρλανδία και Πορτογαλία) "φουντώνει", ωθώντας τις διεθνείς αγορές στο βαθύ "κόκκινο" και τα spread της περιφέρειας στο ναδίρ.

Από τη μία η Ισπανία καλείται να αποδείξει σήμερα αυτό που η μία πλευρά των αναλυτών, οικονομολόγων και επενδυτών υποστηρίζει... ότι διαφέρει από το "τρίπτυχο" Ελλάδα, Ιρλανδία και Πορτογαλία και ότι αφού ξεχωρίζει, τελικά θα τα καταφέρει και θα γλιτώσει το ΔΝΤ.

Από την άλλη, η Πορτογαλία "υποχρεούται" να εκπλήξει ευχάριστα την τρόικα που ήδη βρίσκεται στη χώρα προκειμένου να υπάρξουν οι απαραίτητες διαπραγματεύσεις για τους όρους και το ύψος του δανείου, τη στιγμή που η Φιλναδία βάζει "μπλόκο" στη διάσωση της χώρας, έπειτα από τη θριαμβευτική νίκη των Ευρωσυσκεπτιστών στις πρόσφατες εκλογές.

Ειδικότερα, η Μαδρίτη θα πουλήσει τίτλους διάρκειας 10 και 13 ετών. Η μέση απόδοση για τους 12μηνους τίτλους διαμορφώθηκε στο 2,770% από 2,128% κατά την προηγούμενη δημοπρασία, ενώ στην δημοπρασία των 18μηνων τίτλων η μέση απόδοση ενισχύθηκε στο 3,364% από 2,463. Η Πορτογαλία προχωρά σε δημοπρασία 3μηνων και 6μηνων εντόκων γραμματίων με στόχο άντλησης έως 1 δις. ευρώ.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.