ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι αποκρατικοποιήσεις στο επίκεντρο της συνεδρίασης του ΧΑ - Mεικτή εικόνα στα ασιατικά ταμπλό

09:15 - 24 Μαϊ 2011 | Σχόλια Αγοράς
(upd) Το εκετεταμένο πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων θα βρεθεί στο επίκεντρο της σημερινής συνεδρίασης του ΧΑ, με την εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά να αποτιμά τις χθεσινές ανακοινώσεις του Υπουργικού Συμβουλίου, το οποίο υπενθυμίζεται ότι αποφάσισε την άμεση έναρξη των διαδικασιών για την πώληση συμμετοχών του δημοσίου σε TT, ΟΤΕ, ΟΛΠ, ΟΛΘ και ΕΥΑΘ, καθώς και επιπρόσθετες παρεμβάσεις ύψους άνω των 6 δισ. ευρώ και εξασφάλιση άλλων 22 δισ. στο πλαίσιο του Μεσοπρόθεσμου που περιέχονται μέσα στο "πακέτο".
Χρηματιστηριακές πάντως εκτιμούν πως σήμερα θα παρατηρηθεί αναστροφή κλίματος στο ταμπλό, την ώρα που ο πρωθυπουργός, κ. Γιώργος Παπανδρέου θα ακολουθήσει μιά σειρά από κατ' ιδίαν συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς, με τις προτάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης να αναφέρονται σε επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου στα πρότυπα της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας, τη στιγμή που οι Ευρωαπαίοι εταίροι πιέζουν για πολιτική συναίνεση.

Στο μεταξύ, η ατμόσφαιρα στο ΧΑ παραμένει τεταμένη, καθώς οι υποβαθμίσεις τόσο της ελληνικής οικονομίας όσο και πέντε ελληνικών τραπεζών από το διεθνή οίκο αξιολόγησης Fitch, ο οποίος σημειωτέον υποβάθμισε και τον ΟΤΕ, ενισχύουν το κλίμα αβεβαιότητας που επικρατεί στην Ελλάδα, πόσο μάλλον όταν ο οίκος "χτύπησε" καμπανάκι και στην Ιταλία, επιβεβαιώνοντας τις ανησυχίες περί επέκτασης της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη.

Παράλληλα, το βλέμμα της αγοράς στρέφεται και τα εταιρικά αποτελέσματα πρώτου τριμήνου, με την Τράπεζα Κύπρου και τον ΟΠΑΠ να μονοπωλούν το ενδιαφέρον, μία μέρα ύστερα από τη δημοσίευση των οικονομικών τους μεγεθών.

Εuroxx

Αναμένατι αλλαγή τάσης στο ΧΑ, ύστερα από την ανακοίνωση για άμεση 'εναρξη των ιδιαωτικοποιήσεων

Marfin

Aνοιχτό το ενδεχόμεβνο ανοδικής εκκίνησης.

Ασιατικές αγορές

Μεικτή εικόνα παρουσιάζουν στις σημερινές χρηματιστηριακές συναλλαγές οι ασιατικές αγορές, σε μία συνεδρίαση όπου τα μέταλλα και τα εμπορεύματα έχουν και πάλι την "τιμητική" τους. Οι εταιρείες με πρώτες ύλες αποτέλεσαν βασική στήριξη στα ασιατικά χρηματιστήρια, καθώς τα εμπορεύματα επανήλθαν σε ανοδική τροχιά... Στον αντίποδα, "τροχοπέδη" για τους ασιατικούς δείκτες αποτέλεσαν οι εταιρείες εξαγωγών, καθώς αμερικάνικα και ευρωαπικά μάκρο που είδαν το φως της δημοσιότητας "αντανακλούν" οικονομίες που δεν παρουσιάζουν σημάδια ανάκαμψης.

Παράλληλα, οι ασιατιές αγορές εμφανίζονται "διχασμένες" στον απόηχο του ελληνικού ζητήματος και της προσπάθειας που δίνει η χώρα, προκειμένου να βγει του τέλματος. Αναλυτές σημειώνουν ότι οι αποκρατικοποιήσεις που ανακοίνωσε η ελληνική κυβέρνηση βρίσκονται στο σωστό δρόμο και θα συγκρατήσουν το ευρώ έναντι του δολαρίου, ωστόσο οι ανησυχίες περί επέκτασης της κρίσης χρέους παραμένουν πάντα στο επίκεντρο, αφού ένα μεγάλο μέρος των ξένων επενδυτών "στοιχηματίζει" στην ελληνική χρεοκοπία.

Στα ταμπλό, o περιφερειακός δείκτης MSCI Asia Pacific Index σημείωσε ελαφρά διαφοροποίηση φθάνοντας στις 131,66 μονάδες, αφού νωρίτερα είχε σημειώσει άνοδο 0,1% και πτώση 0,4%. Kατά 0,11% ενισχυόταν νωρίτερα ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei, ενώ κατά 0,5% υποχωρούσε ο Kospi.

Οι έντονες ρευστοποιήσεις συνεχίζονται για το πετρέλαιο, το οποίο ενώ στις συναλλαγές της Δευτέρας κινούνταν σε πτωτική τροχιά, στις σημερινές χρηματιστηριακές συναλλαγές διαπραγματεύεται σε θετικό έδαφος.

Ειδικότερα, τα συμβόλαια του πετρελαίου αυξήθηκαν 0,5%, αντιστρέφοντας τις απώλειες που σημείωναν νωρίτερα. Χθες οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν 2,4% μετά την αναζωπύρωση των ανησυχιών για την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη.

Σε υψηλό περίπου δύο εβδομάδων "αναρριχήθηκε" στις σημερινές χρηματιστηριακές συναλλαγές ο χρυσός, ενώ το ασήμι δεν παρουσίασε καμία μεταβολή.

Πιο συγκκεριμένα, ητιμή σποτ του χρυσού σημείωσε άνοδο 1,24 δολ. φθάνοντας στα 1.517,29 δολ. η ουγγιά στις 0032 ώρα Γκρίνουϊτς, έχοντας αγγίξει τα υψηλότερα επίπεδα μιας ημέρας στα 1.517,74 δολ. η ουγγιά, τα υψηλότερα επίπεδα από τις 11 Μαΐου. Οι ράβδοι χρυσού βρίσκονται ακόμη από τα ιστορικά υψηλά ρεκόρ των 1.575 δολ. η ουγγιά που άγγιξαν στις αρχές Μαΐου. Ο χρυσός σε ευρώ άγγιξε τα επίπεδα ρεκόρ των 1.081,43 δολ. η ουγγιά.

Αμετάβλητο παρέμεινε το ασήμι στα 35,04 δολ. η ουγγιά, κάτω από τα επίπεδα ρεκόρ των 49,51 δολ. η ουγγιά, που άγγιξε τον Απρίλιο.
Τελευταία τροποποίηση στις 09:43 - 24 Μαϊ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.