ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το ενδεχόμενο εκλογών ρίχνει το Χ.Α. - Εξατμίστηκαν τα αρχικά κέρδη

17:15 - 24 Μαϊ 2011 | Σχόλια Αγοράς
Το ενδεχόμενο εκλογών ρίχνει το Χ.Α. - Εξατμίστηκαν τα αρχικά κέρδη
Διαψεύστηκαν οι αρχικές προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί στην αγορά μετά το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων που ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση με τον πλέον επίσημο τρόπο προκειμένου να περάσει μηνύματα στις αγορές, διά του κυβερνητικού εκπροσώπου. Η αγορά σήμερα, παρά τα υψηλά ημέρας στις 1.316 μονάδες, άρχισε να υποχωρεί.

Να διολισθαίνει και πάλι προς το “κόκκινο” και σε ένα περιβάλλον χαμηλών προσδοκιών και διακυμάνσεων. Η πολιτική αβεβαιότητα είναι ο σημαντικότερος λόγος που αποθαρρύνει τους ξένους να τοποθετυηθούν στην ελληνική αγορά, η οποία ενισχύθηκε μετά το "όχι" στη συναίνεση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Αντ. Σαμαρά κατά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου. Όλα αυτά όταν η χώρα, όπως είπε στη Βουλή ο υπουργός Υγείας κ. Α. Λοβέρδος δεν έχει τα λεφτά να κάνει ούτε εκλογές! Η πολιτική κατάσταση μυρίζει μπαρούτι εκτιμούν χρηματιστές, που βλέπουν μία ακόμα ευκαιρία αλλαγής της τάσης να “καίγεται” Τα spreads μένουν σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, πάνω από τις 1.400 και τα CDS στις 1.435 μονάδες, με το επιτόκιο δανεισμού στη δεκαετία να είναι... εξωφρενικό, αγγίζοντας το 17%!

Την ίδια ώρα διατυπώνονται κάποιες ενστάσεις από την αγορά ως προς τις αποκρατικοποιήσεις. Πέραν του ότι η κυβέρνηση έχει καθυστερήσει, διατυπώνονται αμφιβολίες για το ενδιαφέρον. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Τ.Τ. που έχει έκθεση στα ελληνικά ομόλογα ύψους 6 δισ. ευρώ. Από την άλλη, είναι δεδομένη η άσχημη οικονομική θέση των υπολοίπων τραπεζών για να 'χτυπήσουν' το Τ.Τ., εκτός αν υπάρξει ενδιαφέρον από το εξωτερικό, το οποίο δεν αποκλείεται να “προσκρούσει' στο ομολογιακό χαρτοφυλάκιο της υπό αποκρατικοποίηση τράπεζας. Το πόσο επιφυλακτικοί είναι οι επενδυτές προκύπτει από τις συναλλαγές που την Τρίτη διαμορφώθηκαν μόλις στα 80 εκατ. ευρώ, που σημαίνει ότι η αγορά είναι βαθιά τραυματισμένη και ταυτόχρονα δεν εμπνέει καμία εμπιστοσύνη. Προς το κλείσιμο και κατά τη διάρκεια των δημοπρασιών τα κέρδη του 0,59% έγιναν 0,12% με μία μόνο πράξη, αφού η Alpha που ανακοινώνει αποτελέσματα, πέρασε σε αρνητικό πεδίο κλείνοντας στα χαμηλά των 3,27 ευρώ.

Πάντως, στο Τ.Τ. προέκυψε ενδιαφέρον, αν και ήταν μεγαλύτερο στην αρχή (ενδοσυνεδριακά κέρδη άνω του 11%), κλείνοντας στα 2,95 ευρώ και με κέρδη 4,98%, διακινώντας 1,6 εκατ. τεμάχια. Κέρδη 4,315 στον ΟΤΕ, αφού μαζί με το Τ.Τ. είναι οι εταιρείες που πρόκειται να ιδιωτικοποιηθούν άμεσα. Κάνω του 2% για την ΑΤΕ, με κλείσιμο στα 0,49 ευρώ, με την τράπεζα να αναμένει τη σειρά της για αξιοποίηση, ενώ οριακή ήταν η αντίδραση στην Εθνική, μόλις 0,66%, στα 4,56 ευρώ, αν και βρέθηκε στα υψηλά ημέρας, τα 4,78 ευρώ. Το γεγονός ότι η ΔΕΗ θα πουληθεί σε δεύτερο χρόνο, δεν άρεσε στην αγορά, με το χαρτί να καταγράφει τις μεγαλύτερες απώλειες στον 20άρη, 2,38%. Υποτονική ακόμα, ήταν η αντίδραση σε ΟΛΠ, ΟΛΘ, ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ. Κατά τα άλλα ο γενικός δείκτης έκλεισε με πενιχρά κέρδη 0,13%, στις 1.281,72 μονάδες. Η τάση παραμένει πτωτική, από τη στιγμή που καταλύτες, όπως οι αποκρατικοποιήσεις, δεν έχουν τη δυναμική αντιστροφής της τάσης...

Στ.Κ.Χαρίτος
[email protected]

Τελευταία τροποποίηση στις 19:20 - 24 Μαϊ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.