ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

"Kάηκαν" οι αποκρατικοποιήσεις - Νευρικότητα στο Χ.Α. - Σε χαμηλό 5 εβδομάδων οι ευρω/αγορές - Στο 1,40 το ευρώ

11:22 - 25 Μαϊ 2011 | Σχόλια Αγοράς
Από το κακό στο χειρότερο πηγαίνει η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά, καθώς ο γενικός δείκτης έχει “κτίσει” βάση στις 1.280 μονάδες. Η πολιτική αβεβαιότητα που έχει δημιουργηθεί, η ανησυχία των αγορών και της κοινωνίας για εκλογές και το κλίμα διάλυσης των πάντων που υπάρχει, αποθαρρύνει τους επενδυτές.

Τελευταία, η κυβέρνηση δείχνει να συζητάει την πρόταση Δασκαλόπουλου, του προέδρου του ΣΕΒ για δημοψήφισμα. Η εικόνα του Χ.Α. είναι απαξιωτική, με τις συναλλαγές, μόλις στα 21 εκατ. ευρώ. Δύο μέρες μετά την απόφαση του υπουργικού συμβουλίου για αποκρατικοποιήσεις κι ενώ θα περίμενε κανείς το κλίμα ν' αλλάξει αντ' αυτού, επικρατεί η ίδια μιζέρια, σχολιάζουν χρηματιστές και άλλοι παράγοντες της αγοράς. Στα 2,95 ευρώ αμετάβλητη μένει η τιμή του Τ.Τ., Πτώση πάνω από 2% για την Αγροτική και περίπου 1% για τον ΟΤΕ, στα 6,70 ευρώ. Απώλειες καταγράφει και η μετοχή της ΔΕΗ, αλλά και ο ΟΛΠ, η ΕΥΔΑΠ, η ΕΥΑΘ. Δηλαδή, οι εταιρείες στις οποίες το κράτος έχει συμμετοχή και οδεύουν προς πώληση, αντιί να συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον, βγαίνουν πωλητές!

Οι διακυμάνσεις στο Χ.Α. είναι οριακές και το θετικό πρόσημο του δείκτη οφείλεται στην Alpha, που ενισχύεται στα 3,34 ευρώ και την ΕΤΕ στα 4,61 ευρώ. Αναλαμπές, από την Ελλάκτωρ, την MIG, την Coca Cola και τον Τιτάνα. Κέρδη πάνω από 15% για την Genini Bank, καθώς η αγορά αναμένει δημόσια πρόταση από την Societe Generale, στο πλαίσιο της αντίστοιχης πρότασης που έκανε χθες η Credit Agricole στην Εμπορική.

Αγορές

Σε χαμηλό πέντε εβδομάδων "κατρακυλούν" στις σημερινές χρηματιστηριακές συναλλαγές οι κυριότεροι δείκτες στα ευρωπαικά χρηματιστήρια, καθώς η αδυναμία πολιτικής συναίνεσης μεταξύ κυβέρνησης - αντιπολίτευσης στην Ελλάδα αποτελεί "τροχοπέδη" για την κοινή εύρεση λύσης ενάντια στο ελληνικό πρόβλημα, ενώ την ίδια στιγμή βαραίνει το κλίμα στην Ευρώπη, με τις ανησυχίες περί εξάπλωσης της κρίσης χρέους να οξύνονται.

Οι ευρωαγορές αρχικά αντέδρασαν ήπια ανοδικά στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων που ανακοίνωσε η Ελλάδα τη Δευτέρα, όμως σήμερα αντιστράφηκε η τάση, έπειτα από το χθεσινό "οχι" της αντιπολίτευσης στην έκκληση συναίνεσης. Στο μεταξύ, η έκθεση της Moodys για το ποιος θα είναι ο αντίκτυπος για την Ευρωζώνη από μία πιθανή ελληνική χρεοκοπία παραμένει στο επίκεντρο της συνεδρίασης. Διολισθαίνει περαιτέρω σήμερα το ευρώ, ενώ πετρέλαιο και χρυσός ακολουθούν πτωτική πορεία.

Πιο αναλυτικά, στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 υποχωρεί κατά 0,51% στις 5.828 μονάδες, στο Παρίσι, ο δείκτης CAC 40 μειώνεται κατά 0,62% στις 3.892 μονάδες και τέλος, στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX καταγράφει απώλειες κατά 0,78% στις 7.094 μονάδες. Στα 1,40230 δολάρια το ευρώ.

Πτωτικά κινήθηκε το πετρέλαιο στη Νέα Υόρκη από τα υψηλότερα επίπεδα περίπου μιας εβδομάδας μετά την κλαδική έκθεση που έδειξε, ότι, οι αμερικανικές προμήθειες βενζίνης αυξήθηκαν στη μεγαλύτερη χώρα κατανάλωσης αργού πετρελαίου στον κόσμο, σηματοδοτώντας μείωση της ζήτησης.

Τα συμβόλαια υποχώρησαν έως 0,5% σήμερα μετά την έκθεση του American Petroleum Insitute (ΑΡΙ), ότι, τα αποθέματα της βενζίνης αυξήθηκαν 2,44 εκατ. βαρέλια, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη αύξηση από την εβδομάδα που έληξε στις 4 Φεβρουαρίου. Το αμερικανικό υπουργείο Ενεργείας θα ανακοινώσει αργότερα σήμερα τα εν λόγω στοιχεία.

Πτωτικά κινήθηκε ο χρυσός από τα υψηλότερα επίπεδα σε τρεις εβδομάδες αναγκάζοντας κάποιους επενδυτές να κλειδώσουν τα κέρδη τους. Ο χρυσός σε ευρώ αναρριχήθηκε σε επίπεδα ρεκόρ.

Η τιμή σποτ του χρυσού υποχώρησε 0,2% φθάνοντας στα 1.524,03 δολ. η ουγγιά στις 9:05 π.μ. στη Σιγκαπούρη, μετά την άνοδό της στα 1.527,75 δολ. χθες, τα υψηλότερα επίπεδα από τις 4 Μαΐου. Ο χρυσός για τα συμβόλαια του Ιουνίου σημείωσε ελαφρά διαφοροποίηση στα 1.523,60 δολ. η ουγγιά. Το πολύτιμο μέταλλο σε ευρώ σημείωσε άνοδο φθάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών και στα 1.083,188 ευρώ. Η τιμή σποτ για το ασήμι υποχώρησε 0,4% φθάνοντας στα 36,515 δολ. η ουγγιά μετά το χθεσινό ράλι σε ποσοστό 4,6%.


Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.