ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Διφορούμενες πληροφορίες πιέζουν το ΧΑ - Το "βλέμμα" σε Moodys και Μεσοπρόθεσμο - Ισχυρές απώλειες στα ασιατικά ταμπλό μετά το sell-off στη Wall

09:11 - 02 Ιουν 2011 | Σχόλια Αγοράς
(upd) To "πάρτι" της Τρίτης με το γενικό δείκτη να παρουσιάζει κέρδη της τάξεως του 5,58% και τον τραπεζικό 10,6% ήταν παροδικό, καθώς "κοκτέϊλ" αρνητικών εξελίξεων επανέφερε την αγορά και πάλι στα γνωστά επίπεδα, κάτω από τις 1.300 μονάδες.
Οι διφορούμενες πληροφορίες σχετικά με την εκταμίευση ή μη της πέμπτης δόσης, θέλουν από τη μία το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να μην καταβάλει τελικά τη συμμετοχή του στην πέμπτη δόση του ελληνικού δανείου, ενώ την ίδια στιγμή η Γερμανία διαψεύδει σχετικό δημοσίευμα, τονίζοντας ότι οι επόμενες δόσεις θα δωθούν στην Ελλάδα από κοινού με το ΔΝΤ.

Για ακόμη μία φορά η τύχη της χώρας πρόκειται να καθοριστεί στο εξωτερικό... Χθες ήταν η Βιέννη, ενώ αύριο ο πρωθυπουργός, κ. Γιώργος Παπανδρέου θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργού του Λουξεμβούργοy και πρόεδρο του Eurogroup, Ζν Κλοντ Γιούνκερ στο Λουξεμβούργο, με ολα τα "βλέμματα" στραμμένα εκεί.

Η αγορά εξακολουθεί να πιέζεται έντονα, ενώ οι επενδυτές περνούν ουσιαστικά την πέμπτη πτωτική εβδομάδα παρά τα σημαντικά κέρδη στη συνεδρίαση της Τρίτης, ενώ φοβούνται μήπως ο γενικός δείκτης "κατρακυλήσει" ακόμα χαμηλότερα.

Στο μεταξύ, η σημερινή συνεδρίαση θα βρει το ΧΑ να αποτιμά το νέο "χαστούκι" στην Ελλάδα από το διεθνή οίκο αξιολόγησης Moodys αργά το βράδυ της Τετάρτης, το οποίο απέδειξε ότι οι κερδοσκόποι παραμένουν σε ελληνικό έδαφος και συνεχίζουν τα χτυπήματά τους ενάντια στην ελληνική οικονομία. Ο οίκος υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας κατά τρεις βαθμίδες και συγκεκριμένα σε Caa1 από B1, διατηρώντας το outlook αρνητικό. Παράλληλα, η Moodys ανεβάζει την πιθανότητα χρεοκοπίας στο 50%. Σημειώνεται ότι η υποβάθμιση αυτή βρίσκει πλέον την Ελλάδα στην κατηγορία "C", η οποία σημαίνει ότι τα ομόλογα της δεν περικλείουν κανένα επενδυτικό βαθμό.

Την ίδια στιγμή, η αγορά επικεντρώνεται στο Μεσοπρόθεσμο, το οποίο αναμένεται να "κλειδώσει" σήμερα, καθώς και στα δέκα μέτρα που συμφωνήθηκαν, μεταξύ άλλων "μαχαίρια" σε μισθούς, αφορολόγητο και επιδόματα, με αντάλλαγμα την 5η δόση. Παράλληλα, έντονο ενδιαφέρον παρουσιάζεται και για τον ΟΤΕ, ύστερα από την συμφωνία του Οικονομικού επιτελείου με τα στελέχη της Deutsche Telecom για την πώληση του 10%.

Marfin
Αναμέναται πτωτική εκκίνηση στο ταμπλό του ΧΑ.

Euroxx
Στο επίκεντρο της σημερινής συνεδρίασης η υποβάθμιση της Ελλάδας από τη Moodys

Ασιατικές Αγορές

Αρνητικά πρόημα καταγράφουν στις σημερινές χρηματιστηρικές συναλλαγές οι ασιατικές αγορές, με τους επενδυτές να ανησυχούν έπειτα από το χθεσινό sell off που παρατηρήθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση της Wall Street εν μία νυκτί.

Παράλληλα, επιβραδυντικός παράγοντας για τις πτωτικές τάσεις στα ασιατικά ταμπλό αποτέλεσαν και τα διαδοχικά αρνητικά αμερικάνικα μακροοοικονομικά στοιχεία, τα οποία είδαν το φως της δημοσιότητας μες στην εβδομάδα και τα οποία κατέγραψαν πτώσης της καταναλωτικής εμπιστοσύνης και κατώτερη της αναμενομένης ανάπτυξης του ιδιωτικού τομέα στις ΗΠΑ.

Την ίδια στιγμή, η ελληνική κρίση χρέους και η αβεβαιότητα που προκαλεί η διάσωσή της παγκσμίως με τους οίκους αξιολόγησης να συνεχίζουν τα 'χτυπήματα" ενάντια στην πιστοληπτική ικανότητα της ελληνικής οικονομίας "βαραίνουν" και άλλο το κλίμα στα διεθνή χρηματιστήρια.

Πιο αναλυτικά, απώλειες 1,67% για τον ιαπωνικό Nikkei στις 9.560 μονάδες. Στο -1,59% ο δείκτης Ηang Seng του Χονγκ Κονγκ στις 23.252 μονάδες. Με πτώση 2,02% ο κινεζικός δείκτης Shanghai Composite στις 2.807 μονάδες. Απώλειες 2,27% για τον αυστραλιανό δείκτη S&P ASX στις 4.680 μονάδες. Απώλειες 0,62% για τον δείκτη Sensex στην Ινδία που διαμορφώνεται στις 18.494 μονάδες.
Τελευταία τροποποίηση στις 09:34 - 02 Ιουν 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.