ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αν και "κράτησαν " οι τράπεζες, σε τροχιά νέων χαμηλών το ΧΑ - Απογοητευτικά μάκρο πιέζουν Wall και Ευρώπη

19:13 - 02 Ιουν 2011 | Σχόλια Αγοράς
(upd) Με πτώση 0,99%, στις 1.277,23 μονάδες έκλεισε ο γενικός δείκτης του Χ.Α., με τους πωλητές να έχουν τον πρώτο ρόλο στη διαμόρφωση των τιμών. Ο περιορισμός των απωλειών, δεδομένου ότι η αγορά βρέθηκε και στα χαμηλά των 1.269 μονάδων, οφείλεται στο γύρισμα της Εθνικής, που έκλεισε με κέρδη 1,46%, στα 4,87 ευρώ και με όγκο 3,7 εκατ. τεμαχίων. Κέρδη 8,62% για την MIG, 2% για την ΔΕΗ και οριακά κέρδη για τα ΕΛΠΕ, στα 6,66 ευρώ και την Motor Oil στα 8,84 ευρώ.Η δεύτερη συνεχόμενη υποχώρηση των τιμών στο Χ.Α., μετά τα σούπερ κέρδη (κατά 5,5%) της Τρίτης οφείλεται στο πέπλο αβεβαιότητας που ενέσκυψε πάνω από την αγορά και την οικονομία.

Η σφοδρή υποβάθμιση της Ελλάδας από την Moody's, αλλά και η αβεβαιότητα ως προς την εκταμίευση της πέμπτης δόσης έχουν προκαλέσει ανησυχία και ανασφάλεια στους κόλπους των επενδυτών. Λίγα μόνο σεντς κέρδη, ακόμα και στα χαρτοφυλάκια αξίας τριών χιλιάδων ευρώ είναι ο στόχος, παρατηρούν χρηματιστές από την καθημερινή επαφή με πελάτες τους. Ο τραπεζικός κλάδος που έχει την μεγαλύτερη εμπορευσιμότητα στο ταμπλό του Χ.Α., βάλλεται λόγω της έκθεσής του σε ελληνικά ομόλογα, ενώ αύριο ή τις επόμενες μέρες, θα πρέπει να αναμένονται οι υποβαθμίσεις του κλάδου από την Moody's. Πάντως, κατά τη συνεδρίαση της Πέμπτης, ο κλάδος "κράτησε". Οριακές ήταν οι απώλειες για τη Eurobank και την Alpha, που κράτησαν τα 3 ευρώ και αμετάβλητη στο 1,02 έμεινε η Πειραιώς.

Την ίδια ώρα, η τρόικα δεν δεν πρόκειται να λάβει θέση ως προς την εκταμίευση της πέμπτης δόσης, αναφέρουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, παραπέμποντας το ζήτημα στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής, αυτή του Ιουνίου. Κατά την άποψη των τεχνοκρατών η πέμπτη δόση, όπως και η χορήγηση νέου δανείου ύψους 65 δισ. ευρώ είναι πολιτικές αποφάσεις, οι οποίες θα ληφθούν το συντομότερο δυνατό.

Πτώση 3,90% κατέγραψε η μετοχή του ΟΤΕ, στα 6,90 ευρώ και με όγκο κοντά στο 1 εκατ. τεμάχια. Συνεχίστηκαν οι απώλειες για την Κύπρου, η οποία εκτός από την υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας, αντιμετωπίζει και την υποβάθμιση της Κύπρου. Η μετοχή έκλεισε στα όρια των 2 ευρώ, πάνω από 3% υποχώρησε ο ΟΠΑΠ, στα 11,83 ευρώ, 2% η Coca Cola και 1,60% ο Τιτάνας. Από τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση αγοραστές βγήκαν στη ΜΕΤΚΑ, τη Σιδενόρ και την S&B, ενώ θετικό ήταν προσημο για τις υπό ιδιωτικοποίηση ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ. Γενικότερα, από τις μετοχές που διακινήθηκαν 77 υποχώρησαν και 43 ενισχύθηκαν.

Aγορές

Συνεχίζονται οι πιέσεις στην Wall μετά τα μη ικανοποιητικά στοιχεία για τα επιδόματα ανεργίας ενώ στα αρνητικά και η αύξηση των αποθεματικών πετρελαίου που εκλαμβάνεται ως δείγμα κάμψης στην κατανάλωση λόγω πιέσεων στην παραγωγή. Άλλωστε τους φόβους αυτούς ήρθε να επιβεβαιώσει η ανακοίνωση ότι το Απρίλιο οι βιομηχανικές παραγγελίες υποχώρησαν κατά 1,2%.Οι αγορές παραμένουν ευμετάβλητες και οι επενδυτές νευρικοί δηλώνει οι αναλυτές της Ridge Worth Capital Management., επισημαίνοντας πως όλες οι ενδείξεις φωτογραφίζουν επιβράδυνση

H συνεδρίαση ξεκίνησε με άνοδο, ωστόσο στα μη ικανοποιητικά μακροοικονομικά στοιχεία, προστέθηκε η προειδοποίηση της Moody's προς Citicroup, ΒΟΑ και Wells Fargo ότι μπαίνουν σε επιτήρηση λόγω της επιδείνωσης της στεγαστικής κρίσης, ενώ προς την Εισαγγελία της Νέας Υόρκης οδεύει και η Goldman Sachs για το ρόλο που έπαιξε στην στεγαστική κρίση του 2008.

Ο Dow Jones κινείται στο -0,64%, ο S&P στο 0,16% και ο Nasdaq στο -0.46%. Ωστόσο παρατηρούνται γενικότερες ρευστοποιήσεις με τους επενδυτές να δείχνουν αμήχανοι και διάθεση να κρατηθούν στα μετόπισθεν. Αυτή η στάση οδηγεί σε απώλειες 1,16% τον χρυσό στα 1.525 δολάρια, ενώ διευρύνονατι οι απώλειες για το πετρέλαιο που κινείται στα 98.77 δολάρια το βαρέλι.

Στην Ευρώπη οι χθεσινές απώλειες διευρύνθηκαν με τον FTSE να κλείνει στο – 1,27%, τον Dax στο – 1,99% και τον CAC στο – 1,89%.

Η πτώση αποδίδεται κατά κύριο λόγο στην αναζωπύρωση των φόβων για την Ελλάδα καθώς οι αγορές δεν δείχνουν να πείθονται, αλλά και από φτωχά αποτελέσματα στο λιανεμπόριο λόγω της KingFisher Επίσης στις πιέσεις συνέβαλε και ο δεικτοβαρής κλάδος των μεταλλευτικών καθώς οι επενδυτές εγκατέλειψαν τα μέταλλα με αποτέλεσμα να πέσουν οι τιμές τους. Πιέσεις δέχτηκε και ο τραπεζικός κλάδος λόγω της κακής εικόντας της βρετανικής στεγαστικής αγοράς, ενώ προς το τέλος της συνεδρίασης εντάθηκαν οι πιέσεις λόγω των απογοητευτικών μακροοικονομικών στοιχείων από τις ΗΠΑ.

Τελευταία τροποποίηση στις 19:27 - 02 Ιουν 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.