ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Δεύτερη συνεχόμενη μέρα πτώσης στο Χ.Α. - Πάλι βουτιά στην Ευρώπη μετά το χθεσινό ανοδικό διάλειμμα - Προς το 1,47 το ευρώ

11:19 - 08 Ιουν 2011 | Σχόλια Αγοράς
Oι ανησυχίες για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας, αλλά και της... ελληνικής (!), είναι οι βασικότεροι λόγοι για τη νέα βουτιά των αγορών και βεβαίως του Χ.Α., που για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση βρίσκεται στο “κόκκινο' και κάτω από τις 1.300 μονάδες. Οι ανησυχίες Μπερνάνκι για την αμερικανική οικονομία και η αβεβαιότητα ως προς τις πολιτικές εξελίξεις και την ελληνική οικονομία, πιέζουν την Ευρώπη και το Χ.Α., που πλέον είναι αντιμέτωπο με το φάσμα νέων χαμηλών στις 1.278 μονάδες.
Οι συναλλαγές είναι υποτονικές και μάλιστα υπάρχουν φήμες ότι λόγω της εκρηκτικής κατάστασης στην οικονομία οι ξένες τράπεζες έχουν κόψει την 'πίστωση” για τους πελάτες τους που θέλουν να παίξουν Ελλάδα. Ο τραπεζικός κλάδος – και όχι μόνο- υποχωρεί και παρασύρει το Χ.Α. σε μία ακόμα βουτιά. Πάνω από 4,5% οι απώλειες στην ΑΤΕ, άνω του 3% στην Alpha, στα όρια των 2 ευρώ διολισθαίνει η Κύπρου και στα 4,78 ευρώ η Εθνική. Πάνω από 2% ανέρχεται η πτώση στο Τ.Τ., στα 3,11 ευρώ υποχωρεί η Eurobank και στο 1,04 ευρώ η μετοχή της Πειραιώς. Μυτιληναίος και Jumbo είναι οι μόνες μετοχές από τον 20άρη που ενισχύονται. Για τις συναλλαγές;, ούτε κουβέντα να γίνεται, αφού ο συνολικός τζίρος διαμορφώνεται μόλις στα 13 εκατ. ευρώ.

Αγορές


Για έκτη διαδοχική συνεδρίαση απώλειες σημειώνουν και στις σημερινές χρηματιστηριακές συναλλαγές οι ευρωαγορές, έπειτα από τις "δυσοίωνες" εκτιμήσεις των Bernanke και Dudley, οι οποίες τροφοδότησαν με αρνητικά μηνύματα τις διεθνείς αγορές.

Ο επικεφαλής της Fed, Μπεν Μπερνάνκι επεσήμανε στη χθεσινή του ομιλία ότι η η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου εξακολουθεί να χρήζει περισσότερης νομισματικής τόνωσης, προκειμένου να ανακάμψει ταχύτερα, ενώ την ίδια στιγμή ο πρόεδρος της Fed στη Νέα Υόρκη τόνισε ότι η ανάπτυξη των ΗΠΑ παραμένει σε χαμηλά ακόμα επίεδα. Σημειώνεται ότι η Παγκόσμια Τράπεζα "βλέπει" το αμερικάνικο εγχώριο ακαθάριστο προϊόν να αναπύσσεται με ρυθμό κατά 3,2% φέτος, ενώ οι οικονομολόγοι κάνουν λόγο για ρυθμό ανάπτυξης της τάξεως του 3,3%.

Παράλληλα, η ελληνική κρίση χρέους και η επίλυσή της παραμένει στο επίκεντρο του ενδοαφέροντος των διεθνών χρηματιστηρίων, με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Σόιμπλε να αποστέλνει αργά το βράδυ της Τρίτης επιστολή στον επικεφαλής της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας, κ. Ζαν Κλοντ Τρισέ καθώς και στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης εκφράζοντας την έντονη ανησυχία του ότι η Ευρώπη βρίσκεται μπροστά σε σοβαρό κίνδυνο μίας βίαιης αναδιάρθρωσης κρατικού χρέους ή ακόμη και μίας χρεοκοπίας κράτους μέλους της ευρωζώνης.

Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα Die Welt, ο Schaeuble προειδοποιεί ότι ένα πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα είναι αναγκαίο, καθώς η επιστροφή της στις αγορές είναι μη ρεαλιστική, ενώ σοβαρό είναι το ενδεχόμενο να συμβεί η πρώτη χρεοκοπία χώρας εντός της ευρωζώνης. Σημειώνεται ότι χθες τον κλυκλο των ξένων μέσων ενημέρωσης έκαναν οληροφορίες που θέλουν τη νέα βοήθεια στην Ελλάδα στα 80 με 100 δισ. ευρώ.

Πιο αναλυτικά, στα ταμπλό, στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 σημειώνει πτώση κατά 0,43% στις 5.839 μονάδες, στο Παρίσι, ο δείκτης CAC 40 μειώνεται κατά 0,49% στις 3.985 μονάδες και τέλος, στη Φρανφούρτη, ο δείκτης DAX υποχωρεί κατά 0,69% στις 7.057 μονάδες. Στα 1,46710 δολάρια το ευρώ.

Νωρίτερα, αρνητικό κλίμα επικράτησε και στα ασιατικά ταμπλό. Ειδικότερα,  απώλειες 0,96% για τον δείκτη Hang Seng του Χονγκ Κονγκ στις 22.655 μονάδες. Στο -0,4% ο κινεζικός δείκτης Shanghai Composite στις 2.863 μονάδες. O αυστραλιανός δείκτης S&P ASX υποχώρησε κατά 0,55% στις 4.616 μονάδες.
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.