ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μεγάλες διακυμάνσεις σε ρηχά νερά στο Χ.Α. - Εναλλαγή προσήμου - Με το "βλέμμα" στον Τρισέ οι ευρωαγορές - Πάνω από το 1,46 το ευρώ

12:16 - 09 Ιουν 2011 | Σχόλια Αγοράς
(upd) Και πολύ κράτησε... Με υψηλό ημέρας, στις 1.276 μονάδες, κοντά στο άνοιγμα, ο γενικός δείκτης του Χ.Α. ξαναπήρε την κατηφόρα, με τον γενικό δείκτη και τον 20άρη να “φλερτάρουν” πάλι με νέα χαμηλά. Μάλλον προφητικό ήταν το πρώτο σχόλιο, στο οποίο διατυπώνονταν επιφυλάξεις για την τάση της αγοράς σήμερα.

Ο γενικός δείκτης υποχωρεί στις 1.253 μονάδες και με απώλειες 0,43%,αποτέλεσμα της επιφυλακτικότητας των ξένων απέναντι στην Ελλάδα. Η πολιτική αβεβαιότητα και το μοντέλο “διάσωσης' που προωθούν η Ευρώπη και το ΔΝΤ, μάλλον δεν αρέσει στις τράπεζες, που σπεύδουν να μειώσουν τις θέσεις τους ή να σορτάρουν. Ακόμα και ο ενθουσιασμός που βγήκε από την επικείμενη συγχώνευση Τ.Τ. - Τ – Bank, πέρασε στα ψιλά. Σήμερα το υπουργικό συμβούλιο συζητάει για το Μεσοπρόθεσμο, το οποίο πρόκειται να εγκρίνει. Δεν αποκλείεται η κατάθεσή του στη Βουλή, ακόμα κι εντός της μέρας. Από εκεί και πέρα αρχίζουν τα δύσκολα. Αν θα το ψηφίσουν οι βουλευτές της συμπολίτευσης και αν η αντιπολίτευση δώσει συναίνεση, την οποία επιβάλει η τρόικα. Το άλλο αγκάθι, βεβαίως, είναι αν η τρόικα, τις αλλαγές που κάνει η κυβέρνηση στο μεσοπρόθεσμο θα τις εγκρίνει. Το χαράτσι της έκτακτης εισφοράς για τα εισοδήματα άνω των 6.000 ευρώ μοιάζει με έκτακτο μέτρο, το οποίο η κυβέρνηση θα λανσάρει ως μόνιμο μέχρι το... 2015! Με αυτά τα δεδομένα, οι διακυμάνσεις είναι υποτονικές, οι επενδυτές απέχουν, κάτι που φαίνεται στον τζίρο των 28 εκατ. ευρώ και αγοραστές δεν βγαίνουν ούτε για δείγμα. Το Χ.Α. κινείται σε κρίσιμες στηρίξεις, με τις 1.200 μονάδες να βρίσκονται πια πολύ κοντά.

Κέρδη περίπου κατά 2% για την Alpha, 1,61% για την Marfin Popular και 1,26% για την Εθνική. Νέες απώλειες για την ΑΤΕ, άνω του 4%, στο 1,15 ευρώ, σχεδόν κατά 35 υποχωρεί η Ελλάκτωρ, 2,38% ο ΟΤΕ, στα 6,15 ευρώ. Από τα small caps ενισχύεται ο Κορρές, μετά την είσοδο στρατηγικού επενδυτή σε ποσοστό 14%.

Aγορές

Mε το "βλέμμα" στη συνέντευξη Τύπου του επικεφαλής της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας, κ. Ζαν Κλοντ Τρισέ, στάση αναμονής κρατούνσ τη σημερινή συνεδρίαση των ευρωαπικών χρηματιστηρίων οι κυριότεροι δείκτες, την ώρα που το ελληνικό πρόβλημα και οι προτάσεις επίλυσης τους προβληματίζουν την Ευρώπη και ταράσσουν τα διεθνή ταμπλό.

Πιο αναλυτικά, στο ΛΟνδίνο, ο δείκτης FTSE 10O κινείται ανοδικά κατά 0,34% στις 5.828 μονάδες, στο Παρίσι, ο δείκτης CAC 40 αυξάνεται κατά 0,57% στις 3.859 μονάδες και τέλος, στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX κερδίζει κατά 0,55% στις 7.099 μονάδες. Πάνω από το 1,46 το ευρώ και συγκεκριμένα στα 1,46340 δολάρια.

Ο Ζαν Κλοντ Τρισέ κατά τη διάρκεια της σημερινής συνέντευξης Τύπου αναμένεται να “απαντήσει” στην επιστολή Σόιμπλε περί της ανάγκης για ανάληψη άμεσης δράσης ώστε η ευρωζώνη να μην ζήσει την πρώτη χρεοκοπία χώρας – μέλους.

Οι αναλυτές και οι αγορές βρίσκονται υπ' ατμόν, ώστε να συλλάβουν έστω και μία φράση του Τρισέ, η οποία να υποδηλώνει τη στάση της ΕΚΤ απέναντι στις προτάσεις που θα διατυπωθούν στο Συμβούλιο του Eurogroup (20/6). Ο Τρισέ έχει αποδειχθεί, εκτός από ικανός κεντρικός τραπεζίτης, δεξιοτέχνης της διπλωματικής, ιδιαίτερα εάν θέλει να περάσει συγκεκριμένα και σαφή μηνύματα προς όλες τις κατευθύνσεις. Το έργο του βέβαια υποστηρίζεται σημαντικά και από τα υπόλοιπα μέλη της ΕΚΤ, με τα μέχρι τώρα μηνύματα να είναι αρνητικά σε κάθε είδους αναδιάρθρωση.

Την ίδια στιγμή, η Ελλάδα παραμένει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των διεθνών αγορών, έπειτα και από τη γραπτή δήλωση του προέδρου του Eurogroup, κ. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ότι συμμερίζεται την άποψη της τρόικας για αυστηρή εφαρμογή του Μνημονίου και για πολιτική συναίνεση.

Τελευταία τροποποίηση στις 12:18 - 09 Ιουν 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.