ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χ.Α.: Η Μέρκελ άλλαξε το κλίμα στο κλείσιμο; - Έσπασαν το 6μερο πτωτικό σερί Wall και Ευρώπη

17:37 - 09 Ιουν 2011 | Σχόλια Αγοράς
(upd 2) Όργιο κερδοσκοπίας και η προσωποποίηση της ρηχής αγοράς το Χ.Α. Κατά τη διάρκεια των call auctions στο κλείσιμο, βγήκαν εντολές αγορών σε Alpha, Εθνική και Eurobank, τραβώντας τον γενικό δείκτη σε θετικό πρόσημο στο κλείσιμο. Η αγορά έκλεισε στις 1.262,64 μονάδες, με οριακά κέρδη 0,29%. Νωρίτερα είχε βρεθεί στα χαμηλά των 1.247.

Οι δηλώσεις Τρισέ πάντως, δεν ήταν και ότι καλύτερο για την Ελλάδα. Τα άσχημα νέα, σύμφωνα με την αγορά, είναι ότι επίκειται νέα αύξηση των επιτοκίων, αν όχι τον Ιούλιο, μέχρι τον Σεπτέμβριο, επιβαρύνοντας το κόστος δανεισμού. Ταυτόχρονα, πέρα από την πολιτική αβεβαιότητα που υπάρχει στην Ελλάδα, υπάρχει και ασυνεννοησία μεταξύ της τρόικας. Ο Τρισέ, τίθεται κατά roll over. Η Γερμανία, που υποτίθεται ότι κινεί τα νήματα, τίθεται υπέρ του roll over εθελοντικά και για ένα νέο δάνειο προς τη χώρα μας και το ΔΝΤ για να εκταμιεύσει την πέμπτη δόση, απαιτεί πολιτική απόφαση. Σύμφωνα με την αγορά, αυτά λαμβάνουν χώρα μερικές μέρες, πριν από τη Σύνοδο Κορυφής και ένα μήνα πριν η Ελλάδα κηρύξει στάση πληρωμών κατά τον κ. Παπακωνσταντίνου. Οι αγορές έχοντας επίγνωση της πραγματικότητας, στέλνουν τα spreads της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας σε ιστορικά υψηλά στην 5ετία και στον... ουρανό τα CDS.

Την ίδια ώρα, αύριο αναμένεται να προεξοφληθούν στο ταμπλό οι αποφάσεις του υπουργικού συμβουλίου ως προς τα μέτρα που θα ληφθούν. Αποκρατικοποιήσεις και λιτότητα, ενώ ταα πακέτα στον ΟΤΕ, που πλέον στοιχίζει περίπου 6 ευρώ και έφτασε να κάνει πράξεις στα 5,90 ευρώ ενδοσυνεδριακά, θα γίνουν μετά τη Σύνοδο Κορυφής. Ο πρωθυπουργός χάνει ένα ατού ενόψει της Συνόδου Κορυφής, αναφέρουν οικονομικοί παράγοντες, καθώς απ' ό,τι λέγεται, θα ήθελε να πάει τις Βρυξέλλες με μία αποκρατικοποίηση.

Το γύρισμα της αγοράς οφείλεται στην Alpha που ενισχύθηκε κατά 4,14%, στα 3,27 ευρώ, την Εθνική κατά 3,16%, στα 4,90 ευρώ και την Eurobank κατά 1,64%, στα όρια των 3 ευρώ. Εννοείται ότι οι αποτιμήσεις είναι τόσο χαμηλές, που οι μετοχές γυρίζουν πολύ εύκολα, σχολιάζουν παράγοντες της αγοράς. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 81 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα τα 14 εκατ. ευρώ ήταν πακέτα, δηλαδή οι καθαρές συναλλαγές διαμορφώθηκαν στα 67 εκατ. ευρώ. Πάνω από 1 εκατ. τεμάχια πακέτο έγινε στην Jumbo στα 5 ευρώ.


Έσπασαν το 6μερο πτωτικό σερί Wall και Ευρώπη

 

 

 

Μετά από έξι πτωτικές συνεδριάσεις, η Wall κατάφερε να κλείσει με κέρδη, προφανώς παίρνοντας τον τόνο από την Ευρώπη και την αχτίδα λύσης που άφησε να διαφανεί η έγκριση νέας βοήθειας στην Ελλάδα από τη γερμανική βουλή, καθώς τα μακροοικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν προκάλεσαν περισσότερο νευρικότητα παρά εφησυχασμό.

Συγκεκριμένα, ο Dow Jones κέρδισε 0,63% στις 12.125 μονάδες, ο Nasdaq ενισχύθηκε 0,36% στις 2.685 μονάδες και ο S&P500 ανέβηκε 0,74% στις 1.289 μονάδες.

Την ώρα που ο Τρισέ “στήλωνε” τα πόδια σε οτιδήποτε αναφερόταν στο ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης χρέους, η Γερμανική Βουλή ενέκρινε νέα βοήθεια προς την Ελλάδα, υπό το φόβο των επιπτώσεων που θα έχει ενδεχόμενη χρεοκοπία στη ζώνη του ευρώ. Την τελευταία εξέλιξη οι ευρωαγορές την υποδέχτηκαν θετικά, σταματώντας την 6ήμερη πτωτική τους πορεία. Θετικά λειτούργησε και το ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διατήρησε αμετάβλητο το βασικό επιτόκιο στο 1,25%, όπως ήταν αναμενόμενο.

Πιο αναλυτικά, στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,82% στις 5.856 μονάδες, στο Παρίσι, ο δείκτης CAC 40 κατέγραψε κέρδη κατά 1,06% στις 3.879 μονάδες και τέλος, στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX σημείωσε άνοδο της τάξεως του 1,41% στις 7.160 μονάδες. Στα 1,4515 δολάρια αυτή την ώρα διαπραγματεύεται το ευρώ.

Θα παραμείνουν εν ισχύ τα έκτακτα μέτρα παροχής ρευστότητας προς τις ευρωπαϊκές τράπεζες διαβεβαίωσε ο επικεφαλής της, J. C. Trichet, στην καθιερωμένη μηνιαία συνέντευξη Τύπου.

Στα 120 δισ ευρώ περίπου, αντί των 90 δις ευρώ που είχαν αναφέρει νωρίτερα, αναμένεται να είναι η επιπλέον βοήθεια στην Ελλάδα, σύμφωνα με διαρροές από την Ευρώπη. Το πρόγραμμα στήριξης θα προβλέπει ότι η ΕΕ και το ΔΝΤ θα συνεισφέρουν 60 δις ευρώ αντί για 30 δις που είχε γίνει γνωστό μέχρι τώρα, η Ελλάδα θα συνεισφέρει 30 δις ευρώ περίπου από τα έσοδα που θα αντλήσει από τις ιδιωτικοποιήσεις, όσο και οι ιδιώτες επενδυτές, ανεβάζοντας έτσι το συνολικό πακέτο στα 120 δις ευρώ. Τα παραπάνω ποσά δεν συμπεριλαμβάνουν τα υπόλοιπα 57 δις του τρέχοντος δανειακού προγράμματος, που θα συνεχίσουν να καταβάλλονται παράλληλα με το νέο πρόγραμμα.

Παράλληλα, η γερμανική κυβέρνηση εξασφάλισε όπως φαίνεται την έγκριση του γερμανικού Κοινοβουλίου για την εκταμίευση νέας βοήθειας προς την Ελλάδα.

Σύμφωνα τον Trichet, αναμένεται νέα αύξηση των πληθωριστικών πιέσεων στην ευρωζώνη, ενώ τα πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι η οικονομική ανάπτυξη έχει momentum αλλά έχουν αυξηθεί οι κίνδυνοι.

Τους επόμενους μήνες ο πληθωρισμός θα είναι πάνω από το 2%, σχολίασε ο πρόεδρος της ΕΚΤ, ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της κεντρικής τράπεζας, στο 1,5-2% αναμένεται η οικονομική ανάπτυξη στην ευρωζώνη το 2011 και μεταξύ 0,6% και 2,8% το 2012.

Ως προς τα μακροοικονομικά στοιχεία από τις ΗΠΑ, οι αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας αυξήθηκαν κατά χίλιες στον εποχικά προσαρμοσμένο αριθμό των 427.000 την εβδομάδα που έληξε στις 4 Ιουνίου, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας. Οι οικονομολόγοι που ρωτήθηκαν από το MarketWatch ανέμεναν οι νέες αιτήσεις να μειωθούν σε 419.000.

Παράλληλα, το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ μειώθηκε απότομα τον Απρίλιο, καθώς οι εισαγωγές από την Ιαπωνία είχαν περιοριστεί λόγω του σεισμού, σύμφωνα με το υπουργείο Εμπορίου της χώρας την Πέμπτη. Το εμπορικό έλλειμμα μειώθηκε κατά 6,7% τον Απρίλιο σε 43,7 δισεκατομμύρια δολάρια. Το εμπορικό έλλειμμα ήταν αρκετά κάτω από τις προβλέψεις οικονομικών αναλυτών της Wall Street για έλλειμμα 48,0 δισ. δολαρίων. Η κυβέρνηση αναθεώρησε, επίσης, το έλλειμμα το Μάρτιο στα 46,8 δισ. δολάρια από 48,2 δισ. δολάρια.

Κατά 0,8% στα 477,21 δισ. δολάρια αυξήθηκαν τα αποθέματα χονδρικής στις ΗΠΑ τον Απρίλιο, σύμφωνα με το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ, την ώρα που οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση 1%

Τελευταία τροποποίηση στις 23:06 - 09 Ιουν 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.