ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πτώση με τζίρο παραλίας στο Χ.Α. - Η αβεβαιότητα φοβίζει τις ευρωαγορές - Πάνω από το 1,42 το ευρώ - Πτωτικά τα αμερικάνικα futures

14:59 - 20 Ιουν 2011 | Σχόλια Αγοράς
(upd) Η αβεβαιότητα ως προς την χρεοκοπία της Ελλάδας, αλλά και το ύψος της βοήθειας προκειμένου να αποτραπεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο αποτελούν τον βασικότερο λόγο για τη σημερινή υποχώρηση των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, αλλά και του Χ.Α.. Από τις 1.261 μονάδες που ήταν και τα υψηλά ημέρας, ο γενικός δείκτης πέρασε σε αρνητικό πρόσημο στις 1.244 μονάδες με απώλειες λίγο πάνω από τη μισή ποσοστιαία μονάδα.

Οι συναλλαγές είναι υποτονικές, αφού δεν έχουν αγγίξει τα 30 εκατ. ευρώ, περίπου δύο ώρα πριν από την ολοκλήρωση των συναλλαγών. Ο τραπεζικός κλάδος καταγράφει απώλειες, με τη Eurobank να υποχωρεί κατά 3,5%, MIG 3,13%, Κύπρου 2,80%, Πειραιώς 2%, ΕΤΕ 1,89% και Alpha 1,20%.Aξιόλογος όγκος συναλλαγών έχει γίνει μόνο στην ΕΤΕ, πάνω από 2,2 εκατ. τεμάχια, πραγματοποιώντας το 1/3 του συνολικού τζίρου. Κέρδη σημειώνουν από τον 20άρη, μόνο η Ελλάκτωρ, ΕΛΠΕ, Coca Cola και Τιτάνας.

Αγορές


Πτωτικά με απώλειες της τάξεως άνω του 1% εξακολουθούν να κινούνται οι κυριότεροι δείκτες στα ευρωπαικά χρηματιστήρια, απαντώντας αρνητικά στα όσα ειπώθηκαν στο χθεσινοβραδινό Eurogroup στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Eurogroup και πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου, κ. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, από τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της περιφέρειας την Κυριακή, προέκυψε ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την εκταμίευση της πέμπτης δόσης του ελληνικού δανείου είναι η έγκριση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος... Οι ευρωαγορές δείχνουν να μην πείθονται και να επηρεάζονται αρνητικά από την πολιτική και οικονομική αβεβαιότητα που επικρατεί στην Ελλάδα, με το διεθνή οίκο αξιολόγησης Μoodys να προειδοποιεί για τους κινδύνους που ενέχει η περίπτωση να μην "περάσει" το Μεσοπρόθεσμο από την ελληνική Βουλή.

Πιο αναλυτικά, στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 σημειώνει πτώση κατά 0,59% στις 5.601 μονάδες, στο Παρίσι, ο δείκτης CAC 40 υποχωρεί κατά 1,02% στις 3.784 μονάδες και τέλος, στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX μειώνεται κατά 0,98% στις 7.093 μονάδες. Πάνω από το 1,42 το ευρώ και μάλιστα στα 1,42320 δολάρια.

Αν και θεωρεί δεδομένη τόσο την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος όσο και την λήψη της ψήφου εμπιστοσύνης που ζητά ο Έλληνας πρωθυπουργός από την ελληνική Βουλή, ωστόσο ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Moodys αναφέρεται στους κινδύνους που ενέχει το ενδεχόμενο να μην συμβεί τίποτα από τα παραπάνω.

Σύμφωνα με την αντιπρόεδρο και αναλύτρια του οίκου, Sarah Carlson, οι πολιτικές και κοινωνικές αναταραχές που εκδηλώθηκαν την περασμένη εβδομάδα στην Ελλάδα αποτελούν ισχυρό "βαρίδι" για τα υπερχρεωμένα κράτη-μέλη της περιφέρειας.

Η ίδια αναφέρόμενη στο ενδεχόμενο να μην "περάσει" το Μεσοπρόθεσμο και τελικά η Ελλάδα να οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές, τονίζει: «Η στρατηγική αυτή πρέπει να περάσει ώστε η Ελλάδα να λάβει την επόμενη δόση του δανείου. Χωρίς αυτά τα κεφάλαια η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει, κάτι που θα είναι αρνητικό και για τις άλλες προβληματικές χώρες της ευρωζώνης». Παράλληλα, σημειώνει ότι οι συνέπειες στη σχέση της χώρας με την τρόικα θα είναι απρόβλεπτες.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.