ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Βουτιά σε ρηχά νερά για το Χ.Α.

16:30 - 23 Ιουν 2011 | Σχόλια Αγοράς
(upd 2) Πτώση χωρίς τζίρο για το Χ.Α., με το γενικό δείκτη να κλείνει με σοβαρές απώλειες 2,33%, στις 1.241,82 μονάδες. Οι συναλλαγές διαμορφώθηκαν μόλις στα 57 εκατ. ευρώ. Η αβεβαιότητα ως προς τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής την Πέμπτη και την Παρασκευή στις Βρυξέλλες. Η ανησυχία ως προς την εκταμίευση της πέμπτης δόσης, αφού ούτε ο ίδιος ο πρωθυπουργός είναι βέβαιος για την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου από την Βουλή, είναι οι βασικότεροι λόγοι για τις μεγάλες απώλειες στο Χ.Α. Απώλειες, που κλυδωνίζουν και τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές, αλλά και τη Wall Street.

H παραδοχή των ευρωπαϊκών stress tests περιλαμβάνει πιά και το σενάριο χρεοκοπίας της Ελλάδας, εξέλιξη η οποία προκάλεσε κλυδωνισμούς στις τραπεζικές μετοχές. Απώλειες 4,80% για την Alpha, 4,55% για την ΕΤΕ, 4,07% για την ΑΤΕ, 3,93% για το Τ.Τ., 3,77% για την Πειραιώς και 3,15% για την Eurobank. Ούτε μία μετοχή από τον 20άρη δεν έκλεισε με κέρδη, ενώ μόλις τέσσερις μετοχές από την Μεγάλη Κεφαλαιοποίηση έκλεισαν με κέρδη (Υγεία, Lamda, ΕΥΑΘ, Eurobbank Properties). Eνδιαφέρουσα ήταν η αμετάβλητη τιμή της ΓΕΚ/Τέρνα, στο 1,83 ευρώ και της Alapis, στα 0,54.

Ανησυχία για μία ακόμα υποβάθμιση διατυπώνουν παράγοντες της αγοράς, αυτή τη φορά από τη Fitch. Οι ξένοι, με αιχμή την S&P και την Moody's, που έχουν κατατάξει την Ελλάδα στην κατηγορία C, δηλαδή πολύ κοντά στα επίπεδα δανεισμού τριτοκοσμικών κρατών, θεωρούν ότι αν η αβεβαιότητα σέρνεται, δηλαδή δεν λαμβάνονται αποφάσεις για τη διαχείριση της ελληνικής κρίσης χρέους, η Fitch θα προχωρήσει και αυτή σε ανάλογη υποβάθμιση αργά ή γρήγορα. Σημειωτέον, ότι ο ίδιος οίκος προ ημερών είχε αναφέρει ότι θα αποτελέσει πιστωτικό γεγονός είτε roll over, είτε εθελοντική επιμήκυνση των ελληνικών ομολόγων.

Σύμφωνα με τις ισχύουσες πληροφορίες, έγινε γνωστό ότι στη Γερμανία ξεκίνησαν οι πρώτες επαφές ανάμεσα στις τράπεζες και τα ασφαλιστικά ταμεία που κατέχουν ελληνικά ομόλογα με το υπουργείο Οικονομικών. Το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας διερευνά τις προθέσεις των δανειστών της Ελλάδας, σχολιάζουν παράγοντες της αγοράς. Οι ίδιοι θεωρούν ότι οι διαρκείς υποβαθμίσεις, εκτός από την αρνητική κατάταξη του ελληνικού χρέους, προκαλούν πρόβλημα και στο Χ.Α. Δεν είναι και λίγα εκείνα τα funds που μειώνουν τις θέσεις τους ανάλογα με τις βαθμίδες κατάταξης της Ελλάδας από τους ξένους οίκους.

Οι τελευταίες διακυμάνσεις στην αγορά, σύμφωνα με έμπειρους διαχειριστές, συνδέονται σε μεγάλο βαθμό με τις συνεχόμενες υποβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας και της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας. Θεωρούν ότι υπάρχει ακόμα ουρά εντολών πώλησης σε επιλεγμένες μετοχές του 20άρη και κυρίως στις τράπεζες. Βεβαίως, η εικόνα αυτή θα μπορούσε να ανατραπεί μόνο αν ερχόντουσαν κάποια καλά νέα από τη Σύνοδο Κορυφής, είτε από το επικείμενο Eurogroup στις 3 Ιουλίου.

Τελευταία τροποποίηση στις 22:00 - 23 Ιουν 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.