ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Διακυμάνσεις στο Χ.Α., πριν το κλείσιμο - Τι παίζει με Ελλάκτωρ

16:32 - 07 Ιουλ 2011 | Σχόλια Αγοράς
(upd 4) Με κέρδη 0,46% άνοιξε νωρίτερα ο Dow Jones, στις 12.626 μονάδες. Ανοδικά κινούνται πάντως και οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές.

Tέταρτη μέρα διόρθωσης για την εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά, με το γενικό δείκτη να υποχωρεί σχεδόν κατά μισή ποσοστιαία μονάδα, στις 1.258 μονάδες. Σε κάθε περίπτωση οι στηρίξεις βγαίνουν χαμηλότερα, δηλαδή, δεν αποκλείεται να δοκιμαστούν πάλι οι 1.220 μονάδες, όσο τα νέα που έρχονται από το εξωτερικό κι αφορούν στο rollover των ελληνικών ομολόγων είναι απογοητευτικά. Οι συναλλαγές είναι ιδιαίτερα υποτονικές, κοντά στα 66 εκατ. ευρώ, με τους πωλητές, εκτός από τις τράπεζες, να βάζουν στο στόχαστρό τους και μια σειρά από άλλες μετοχές. Στα άσχημα νέα της ημέραςψ είναι η αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ κατά 0,25%, αυξάνοντας το κόστος δανεισμού και το επιτόκιο αποπληρωμής των υποχρεώσεων της χώρας μας.

Κατά τα άλλα, πτώση πάνω από 22% για την ΑΤΕ, καθώς σήμερα μπήκαν για διαπραγμάτευση οι νέες μετοχές, μετά την αύξηση κεφαλαίου. Πτώση πάνω από 3% για την Marfin Popular, σχεδόν κατά 35 υποχωρεί η Alpha, 3,88% η Πειραιώς, 2,18% η Εurobank και 2,49% η Εθνική. Στις τέσσερις τράπεζες οι συναλλαγές που έχουν γίνει ξεεπερνούν τα 31 εκατ. ευρώ, δηλαδή έχει γίνει ο μισός τζίρος του Χ.Α. Από τον 20άρη ανοδική είναι η αντίδραση για Ελλάκτωρ. Μετά τη δήλωση Παπακωνσταντίνου ότι αναμένεται σύντομα άδεια εξόρυξης στην εταιρεία European Goldfields, στην οποία η Ελλάκτωρ έχει συμμετοχή.

Aγορές


“Με το δεξί” άνοιξε τη συνεδρίαση της η Wall μετά τα άκρως ενθαρρυντικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η έκθεση της ADP και έχει καλλιεργήσει κλίμα αισιοδοξίας για ένα «ουράνιο τόξο» μετά την κατρακύλα του Μαΐου. Παράλληλα, η «ασπίδα προστασίας» που προέταξε η ΕΚΤ απέναντι στην Πορτογαλία γεμίζει θετικά ερεθίσματα τις αγορές.


Ο Dow κερδίζει αυτή τη στιγμή 0,44% στις 12.682 μονάδες, ο Nasdaq σημειώνει άνοδο 0,85% στις 2.858 μονάδες και ο S&P έχει κέρδη 0,76% στις 1.349 μονάδες. Στα ταμπλό της Ευρώπης, στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 κινείται ανοδικά κατά 0,95% στις 6.060 μονάδες, στο Παρίσι, ο δείκτης CAC 40 αυξάνεται κατά 1,08% στις 4.004 μονάδες και τέλος, στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX ενισχύεται κατά 0,81% στις 7.489 μονάδες. Στο 1,42 το ευρώ και συγκεκριμένα στα 1,42750 δολάρια.


Στα μάκρο, την αύξηση των νέων θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα των ΗΠΑ κατά 157.000 τον Ιούνιο ανακοίνωσε το ινστιτούτο ADP. 

Η πρόβλεψη των αναλυτών έκανε λόγο για 68.000 νέες θέσεις εργασίας ενώ τα επίσημα στοιχεία αναμένεται να δημοσιευθούν την Παρασκευή.

Ολοένα και πιο ανοδικά κινούνται οι ευρωπαικές αγορές, με το "βλέμμα" τους στραμμένο στις αποφάσεις της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας για τα επιτόκια, η οποία προέβη στη δεύτερη για φέτος και ίσως όχι τελευταία αύξηση των επιτοκίων της κατά 0,25%, με το συνολικό επιτόκιο να διαμορφώνεται στο 1,50%.

Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη διαμορφώθηκε στο 2,7% τον Ιούνιο, χαμηλότερα του αναμενόμενου αλλά πολύ υψηλότερα από τον στόχο της ΕΚΤ για διατήρησή του σε επίπεδα λίγο χαμηλότερα του 2%.


Την ίδια ώρα, “όχι” σε οποιασδήποτε μορφής πιστωτικό γεγονός και στην ελεγχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας ή οποιασδήποτε άλλης χώρας στην Ε.Ε. είπε νωρίτερα σε δηλώσεις του ο επικεφαλής της ΕΚΤ κ. Ζαν Κλοντ Τρισέ, γεγονός που προκάλεσε την αισιοδοξία των αγορών και αποτυπώθηκε στα διεθνή ταμπλό.

Συνεχίζεται παράλληλα το "θρίλερ" που εξελίσσεται σε Παρίσι και Ρώμη για το rollover των ελληνικών ομολόγων.

Το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF), λόμπυ τραπεζιτών από όλο το κόσμο, ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι στην συνάντηση με εκπροσώπους των διεθνών τραπεζών στη Ρώμη για την μετακύλιση του ελληνικού χρέους συζητήθηκαν πολλές επιλογές.

Διάφορες ομάδες συναντήθηκαν στη Ρώμη "σε μια προσπάθεια να εξειδικεύσουν τις επιλογές

στις οποίες αναφέρθηκε η ανακοίνωση του διοικητικού συμβουλίου του IIF την περασμένη Παρασκευή", ανέφερε το IIF σε ανακοίνωσε μέσω e-mail.

Οι εκπρόσωποι των διεθνών τραπεζών και το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF), υπό την πίεση των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων να μετακυλίσουν τις επενδύσεις τους σε ελληνικό χρέος, προσπάθησαν εκ νέου την Πέμπτη να συμφωνήσουν σε ένα κοινό σχέδιο για την στήριξη της χώρας.

Πηγή του ιταλικού υπουργείου Οικονομικών είπε ότι στις συζητήσεις που πραγματοποιήθηκαν στη Ρώμη συμμετείχαν αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, της ελληνικής κυβέρνησης και διεθνών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, ενώ άλλη πηγή που βρίσκεται κοντά στις διαδικασίες είπε ότι στην σύσκεψη μέρος έλαβε και η Deutsche Bank .

Οι τράπεζες επιδιώκουν μια συμφωνία που θα επιτρέπει στους ιδιώτες ομολογιούχους να συμμετέχουν σε ένα δεύτερο πακέτο στήριξης της Ελλάδας χωρίς αυτό να εκληφθεί από τους οίκους αξιολόγησης ως πτώχευση.

Η συζήτηση έχει διακοπεί για το μεσημέρι.

Την ίδια στιγμή, η υποβάθμιση ομολόγων τεσσάρων πορτογαλικών τραπεζών από το διεθνή οίκο αξιολόγησης Μoodys, δύο μέρες, ύστερα από την υποβάθμιση της οικονομίας της χώρας, επιβεβαιώνουν ότι η κερδοσκοπία στην Ευρωζώνης ολοένα και διευρύνεται.

Τελευταία τροποποίηση στις 16:59 - 07 Ιουλ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.