ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χ.Α.: Ασανσέρ στον... πάτο

15:28 - 06 Σεπ 2011 | Σχόλια Αγοράς
Αντίο στα κέρδη λένε οι ευρωαγορές.

Θνησιγενής αποδείχθηκε η κίνηση ττης αγοράς προς τις 889 μονάδες, αφού Eurobank και Alpha δεν αφήνουν την αγορά να αναπνεύσει. Νέες φήμες γύρω από το deal, αλλά και η ανησυχία ως προς τα ευρήματα της Blackrock παρασύρει πτωτικά τον τραπεζικό κλάδο, αλλά και τον γενικό δείκτη. Το +2,5% της Εθνικής μετατράπηκε σε οριακά κέρδη και κίνηση για την μετοχή στα 2,81 ευρώ με όγκο 2,2 εκατ. τεμαχίων. Οι FT θεωρούν ότι η ΕΤΕ θα είναι η μόνη τράπεζα στην Ελλάδα που δεν θα χρειαστεί στήριξη. Ιστορικά χαμηλά απότελούν για την Eurobank το 1,21 ευρώ.

Πτώση 2,8% για την Alpha στο 1,70. Οι οριακές διακυμάνσεις της αγοράς οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στις αντιστάσεις που “προβάλλουν” Coca Cola, Ελλάκτωρ, Πειραιώς, ΔΕΗ και ΟΤΕ. Σημειωτέον, ότι το γύρισμα της αγοράς οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο αρτνητικό πρόσημο στο οποίο πέρασαν οι ευρωπαϊκές αγορές, αποτέλεσμα της φημολογίας σχετικά με τη διάσωση της Ελλάδας και τις απειλές υποβάθμισης ακόμα και χωρών που ανήκουν στον σκληρό πυρήνα της Ευρώπης, όπως η Ισπανία και η Γαλλία. Σημειωτέον, ότι η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι στην Ιταλία είναι αναγκασμένη να πάρει νέα σκληρτά μέτρα για να τιθασεύσει έλλειμμα και χρέος, ενώ άσχημα επέδρασαν δηλώσεις στην Ισπανία ότι η χώρα της Ιβηρικής βρέθηκε τον Αύγουστο στο χείλος του... μνημονίου! Οι συναλλαγές στο Χ.Α. είναι ιδιαίτερα υποτονικές, μόλις στα 30 εκατ. ευρώ.

Αντίο στα κέρδη λένε οι ευρωαγορές

Έντονη μεταβλητότητα επικρατεί αυτή την ώρα στα ευρωπαϊκά ταμπλό.Η ανάσα που έδωσαν οι ελβετικές εταιρείες, οι οποίες τρέχουν ένα ράλι ανόδου χωρίς τα βαρίδια του ελβετικού φράγκου να τις κρατούν πίσω, κονταροχτυπιέται με τις ανησυχίες που επανέφεραν στο προσκήνιο τα αρνητικά αμερικάνικα futures.

Ειδικότερα, στο Λονδίνο, ο δείκτης ftse 100 σημειώνει οριακές διακυμάνσεις στις 5.118 μονάδες, στο Παρίσι, ο δείκτης cac 40 υποχωρεί κατά 0,67 % στις 2.979 μονάδες και τέλος, στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης dax σημειώνει πτώση της τάξεως του 0,58% στις 5.215 μονάδες.


Οι ευρωαγορές έχουν στρέψει το "βλέμμα" τους στο Βερολίνο και στην τριήμερη σύσκεψη των υπουργών Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, της Φινλανδίας Γιούτα Ουρπιλάινεν και της Ολλανδίας Γιαν Κις ντε Γιέγκερ.


Υπενθυμίζεται, ότι το Eurogroup έχει θέσει δύο επιλογές στη Φιλανδία, ή να παραιτηθεί από την αξίωση για την λήψη εγγυήσεων ή να παραιτηθεί από τους τόκους των εγγυήσεων.


Από τις μετοχές που κινούνται ανοδικά, ιδιαίτερη αίσθηση προκαλεί εκείνη της Deutsche Bank, η οποία νωρίτερα ενισχυόταν κατά 1,9%.

Στα μάκρο της ημέρας, προς επιβεβαίωση της αρχικής εκτίμησης της Eurostat, στο 0,2% από 0,8% προηγουμένως, διολίσθησε ο ρυθμός ανάπτυξης της Ευρωζώνης κατά τη διάρκεια του δεύτερου 3μήνου. H Εurostat όμως, αναθεώρησε πτωτικά τα στοιχεία για την ετήσια ανάπτυξη του ΑΕΠ ευρωζώνης κατά το δεύτερο τρίμηνο σε 1,6%, έναντι αρχικής εκτίμησης στο 1,7%.

Σε νέο ιστορικό ρεκόρ επίπεδο "σκαρφάλωσε" στις πρωινές χρηματιστηριακές συνλλαγές ο χρυσός, τη στιγμή που οι επενδυτές φοβούμενοι από τις έντονες ρευστοποιήσεις των διεθνών αγορών, αναζητούν το ασφαλές καταφύγο επενδύσεων. Ειδικότερα, ο χρυσός ξεπέρασε τα 1920 δολάρια η ουγγιά.

Τελευταία τροποποίηση στις 15:40 - 06 Σεπ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.