ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χ.Α.: Δεν υπάρχει φως

15:23 - 12 Σεπ 2011 | Σχόλια Αγοράς
Μεγάλη κατρακύλα στις διεθνείς αγορές.

Πάνω από 4% ανέρχονται οι απώλειες στο Χ.Α., με τον γενικό δείκτη να διαπραγματεύεται στις 850 μονάδες και με τζίρο στα 34 εκατ. ευρώ, αρκετά ικανοποιητικό, αν λάβει κανείς υπ' όψιν του το πόσο πολύ έχουν υποχωρήσει οι μετοχές.

Οι απώλειες είναι μεγάλες για τον τραπεζικό κλάδο. Δεν πρόκειται για ελληνικό φαινόμενο, αλλά για ευρωπαϊκό. Η Γερμανία, σύμφωνα με δημοσιεύματα του ξένου Τύπου, απεργάζεται σενάρια διάσωσης των τραπεζών της, αν η Ελλάδα οδηγηθεί στη χρεοκοπία, ενώ απόψεις περί plan b σε ότι αφορά στην αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης, απεργάζεται και η Γαλλία. Οι Γαλλικές τράπεζες, όπως η Societe Generale ανακοινώνει ότι θα προχωρήσει στην πώληση παγίων της ύψους 4 δισ. ευρώ. Η Ιταλία δανείστηκε με επιτόκιο κοντά στο 2% 11 δισ. ευρώ και στην Ευρώπη φαίνεται να υπάρχει μεγάλη κινητικότητα ως προς τη διαχείριση της ελληνικής κρίσης.

Ούτε τα χθεσινά μέτρα είναιο αρκετά να κατευνάσουν τις αγορές, ίσως γιατί οι αγορές αναγνωρίζουν το αδιέξοδο που υπάρχει και οδηγήσει σε κατάσταση ασφυξίας την πραγματική οικονομία. Πτώση περίπου κατά 10% καταγράφει η μετοχή της Eurobank, στο 1,15 ευρώ, με όγκο 1,8 εκατ. τεμαχίων. Πάνω από 7,5% ανέρχονται οι απώλειες σε Εθνική και Alpha, στα 2,89 και 1,64 ευρώ αντίστοιχα. Όλες οι μετοχές του 20άρη υποχωρούν.

Ακόμα και η μετοχή του ΟΠΑΠ που ενδοσυνεδριακά ενισχυόταν πάνω από 1%, υποχωρεί αυτή την ώρα πάνω από 4%, κάτω από τα 8 ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση της Eurobank διαμορφώνεται πια κάτω και από τα 650 εκατ. ευρώ, ενώ της Alpha στα 881 εκατ. ευρώ. Σχεδόν στο μισό της κεφαλαιοποίησης της Coca Cola διαμορφώνεται η κεφαλαιοποίηση της Εθνικής.

Ευρωαγορές

"Ανυποχώρητες" στις απώλειες οι ευρωπαικές αγορές, οι οποίες εξακολουθούν αυτή την ώρα να κινούνται σε αρνητικό έδαφος, στο ίδιο μήκος κύματος με τη δραματκή πτώση των συναλλαγών της περασμένης Παρασκευής.

Αιτία η παγκόσμια κρίση χρέους και οι εντεινόμενες ανησυχίες περί άμεσης ελληνικής χρεοκοπίας, οι οποίες συμπαρασύρουν στο "χορό" της καταστροφολογίας και άλλα κράτη - μέλη της Ευρωζώνης.

Το ενδεχόμενο της πτώχευσης της Ελλάδας "παίζει" από την προηγούμενη εβδομάδα τόσο στα μέσα ενημέρωσης όσο και στο σορτάρισμα στα ευρωπαικά ταμπλό, πόσο μάλλον, όταν σημερινό δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg, διαρρέει ότι η Γερμανία προετοιμάζει το έδαφος για την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, επικαλούμενη την τάση των αγορών, η οποία καταδεικνύει το φόβο των αγορών μήπως η χώρα δεν καταφέρει να αποπληρώσει τους επενδυτές.

Αναλυτικότερα, στα ταμπλό, στο Λονδίνο, ο δείκτης ftse 100 μειώνεται κατά 1,98% στις 5.114 μονάδες, στο Παρίσι, ο δείκτης cac 40 υποχωρεί κατά 4,15% στις 2.851 μονάδες και τέλος, στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης dax διολισθαίνει κατά 2,92% στις 5.038 μονάδες.

Μεγάλο "σφυροκόπημα" καταφράφεται στις τράπεζες, ύστερα από την προειδοποίηση της Moodys για επικείμενη υποβάθμιση των γαλλικών. Ειδικότερα, απώλειες 11% για τη Societe Generale, πτώση 11,41% για την PNB Paribas και τέλος, μείωση 10,09% για την Credit Agricole.

Mε στόχο τη βελτίωση του δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας Tier 1 κατά 100 μονάδες βάσης, στην εκποίηση περιουσιακών στοιχείων αξίας 4 δισ. ευρώ θα προχωρήσει έως το 2013 η Societe Generale.

Στην ανακοίνωσή της, η Societe Generale αναφέρει ότι ήδη το τρίτο τρίμηνο προχώρησε σε ρευστοποιήσεις περιουσιακών στοιχείων έναντι 3,5 δισ. ευρώ στο πλαίσιο της ευρύτερης στρατηγικής για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης στην κεφαλαιακή επάρκειά της.

Ο CEO της Societe Generale, Frederic Oudea, δήλωσε παρόλα αυτά ότι η τράπεζα έχει μία «χαμηλή και διαχειρίσιμη έκθεση» σε κρατικά ομόλογα ύψους 4,3 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι η Societe Generale, καθώς και άλλες γαλλικές τράπεζες, έχουν δει τις τελευταίες ημέρες τις μετοχές τους να «βουλιάζουν» λόγω της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.