ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γκρεμίστηκε πάλι...

17:40 - 12 Σεπ 2011 | Σχόλια Αγοράς
(upd 2) Ο τραπεζικός κλάδος στο Χ.Α. κατέγραψε απώλειες πάνω από 7%

Με τα CDS της 5ετίας να διαμορφώνονται στα ιστορικά υψηλά των 3.400 μονάδων και τους αναλυτές να προβλέπουν χρεοκοπία σε ποσοστό 96%, τα περιθώρια διαφοροποίησης του Χ.Α. ήταν και είναι περιορισμένα. Οι επενδυτές, κυρίως οι ξένοι, με την πλάτη στον τοίχο σπεύδουν σε ρευστοποιήσεις, πιέζοντας το Χ.Α. στις 847, 48 μονάδες (σ.σ. πήγε και χαμηλότερα στις 845), περιορίζοντας το ρίσκο τους στην Ελλάδα. Η πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας δεν ήταν καλή όμως, όχι μόνο για το Χ.Α., αλλά για όλες τις αγορές.

Τα νέα από το... μέτωπο δεν είναι και τα καλύτερα, είναι μάλλον απογοητευτικά για τη συνέχεια. Η Μέρκελ δηλώνει από τη μία ότι χρειάζεται χρόνος για την Ελλάδα, αλλά σύμβουλοί της σε δηλώσεις τους θεωρούν ότι δεν είναι ταμπού η χρεοκοπία μιάς χώρας της ευρωζώνης. Η Γερμανία διαψεύδει από τη μία πλευρά ότι υπάρxei σχέδιο για τη διάσωση των τραπεζών της και από την άλλη το Bloomberg και το Spiegel γράφουν αδι9άκοπα για το ενδεχόμενο αυτό. Την ίδια ώρα, η Societe Generale προβαίνει σε πωλήσεις παγίων της αξίας 4 δισ. ευρώ, η Ιταλία δανείστηκε 11 δισ. ευρώ με επιτόκιο περίπου 2% και ο Τρισέ θεωρεί ότι είναι υπόθεση εργασίας τα μέτρα που έλαβε η Ελλάδα.

 Όλα αυτά, η πολυφωνία και κυρίως η διαφορετική πολιτική, ανοίγουν την όρεξη της διεθνούς κερδοσοπίας, που έχει βάλει στο στόχαστρο τον τραπεζικό κλάδο. Τα δε μέτρα που ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση και το νέο χαράτσι στα ακίνητα επιτείνει την ύφεση στην πραγματική οικονομία, σχολιάζουν παράγοντες της αγοράς, που εκτιμούν ότι δύσκολα θα πιαστούν οι στόχοι για έλλειμμα 7,6% στο τέλος του '11. Μέσα σε όλα αυτά σημειώθηκε και έκρηξη σε εργοστάσιο πυρηνικών αποβλήτων στη Γαλλία με απρόβλεπτες συνέπειες για την οικονομία, η οποία ήδη απειλείται από την Moody's.

Ο τραπεζικός κλάδος στο Χ.Α. κατέγραψε απώλειες πάνω από 7%. Η Alpha υποχώρησε κατά 10,17%, στο 1,59 ευρώ, με όγκο 2,950 εκατ. τεμαχίων, η Eurobank 8,66%, στο 1,16 ευρώ με 2,472 εκατ. τεμάχια. Η κεφαλαιοποίηση της Alpha έφτασε στα 849 εκατ. ευρώ και της Eurobank στα 641 εκατ. ευρώ. Μεγάλες απώλειες, 8,31% κατέγραψε η μετοχή της Εθνικής, στα 2,87 ευρώ και με3 όγκο 6,1 εκατ. τεμαχίων. Ο φόβος της κρατικοποίησης και τα συμπεράσματα από τον έλεγχο της Blackrock ανησυχεί έντονα τους επενδυτές, όπως και οι αναλύσεις που κάνουν λόγο για haircut τουλάχιστον 50% στα ομόλογα.

Mεγάλη πτώση 5,6%, στα 7,82 ευρώ κατέγραψε o OΠΑΠ, παρά τις εξελίξεις που δρομολογούνται (επέκταση και ανανέωση της σύμβασης, φρουτάκια και αποκρατικοποίηση). Μεγάλες απώλειες 5,41% για τα Folli Follie (σ.σ. από τις πιο επιτυχημένες παρουσιάσεις στο roadshow του Λονδίνου), Πτώση πάνω από 4% κατέγραψαν Coca Cola, Τιτάνας, Βιοχάλκο, Mkotor Oil, Τ.Τ. και Κύπρου. Ηπιότερη η υποχώρηση για τον Μυτιληναίο, στα 3,56 ευρώ, ενώ σε θετικό πεδίο πέρασε η Ελλάκτωρ με χαμηλό ημέρας στο 1,54 και κλείσιμο στο 1,67. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 57,2 εκατ. ευρώ.

Τελευταία τροποποίηση στις 21:15 - 12 Σεπ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.