ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

X.A.: Διακυμάνσεις

14:55 - 13 Σεπ 2011 | Σχόλια Αγοράς
(upd) Νευρικότητα επικρατεί και στα διεθνή χρηματιστήρια.

Με την ελπίδα έμειναν οι επενδυτές που προσδοκούσαν αποτέλεσμα από τη συνάντηση Μέρκελ - Σαρκοζί, η οποία τελικώς διαψεύστηκε. Μετά τα υψηλά ημέρας των 862 μονάδων, ο γενικός δείκτης του Χ.Α. "γύρισε", στις 850 μονάδες.  Κάποιες αγορές έχουν βγει στις τράπεζες, με την Εθνική να ενισχύεται πάνω από 5,5%, στα 3,03 ευρώ και όγκο 3,3 εκατ. τεμαχίων.

Κέρδη 3,57% για την Πειραιώς, στα 0,58 ευρώ και 2 εκατ. τεμάχια, 3,14% ενισχύεται η Alpha, στο 1,63 και 2,59% η Eurobank, στο 1,18 ευρώ με 2,03 εκατ. τεμάχια. Η παρέμβαση Ομπάμα στην ελληνική κρίση χρέους, καλώντας τους Ευρωπαίους ηγέτες να πάρουν μέτρα όχι για να επιβραδύνουν την κρίση, αλλά για την ανακόψουν.

Η όποια αντίδραση στην αγορά, αφενός δεν έχει βάθος, αφετέρου εξυπηρετεί τους traders, αλλά και όσους έχουν τοποθετηθεί σε βραχυχρόνιο ορίζοντα. Πάνω από 3% ενισχύεται η μετοχή της ΔΕΗ, έπειτα από την απόκτηση του 10,02% της Επιχείρησης από το αμερικανικό Silchester. Απώλειες 1,79% για τον ΟΠΑΠ, ενώ νέες απώλειες καταγράφει η Ελλάκτωρ, αφού στη χθεσινή διϋπουργική δεν συζητήθηκε το θέμα της επένδυσης στα μεταλλεία χρυσού της Χαλκιδικής.

Ευρωαγορές

Κανένα στήριγμα δεν διαφαίνεται στις σημερινές συναλλαγές των ευρωπαικών χρηματιστηρίων... Οι δείκτες εξακολουθούν αυτή την ώρα να κινούνται πτωτικά, στον απόηχο των ολοένα και περισσότερων δημοσιευμάτων, που κάνουν λόγο για επικείμενη ελληνική χρεοκοπία.

Αν και το πρωί οι πληροφορίες του ξένου Τύπου που θέλουν την Ιταλία να ζητά από την Κίνα να αγοράσει ιταλικά ομόλογα σημαντικού ύψους, αποτελούσαν τον προσωρινό κινητήριο μοχλό, ωστόσο η παγκόσμια κρίση χρέους σε Ευρωζώνη και Ελλάδα και οι ανησυχίες ενόψει του Εcofin της Παρασκευής στο Βότσλαβ της Πολωνίας, φαίνεται πως επισκιάζουν οποιοδήποτε θετικό σημάδι.

Ωστόσο, στο επίκεντρο των συναλλαγών παραμένουν οι μεταλλευτικές εταιρείες, οι οποίες σημειώνουν κέρδη, ύστερα από την ολοκληρωτική ανάκαμψη της τιμής του πετρελαίου.

Αναλυτικότερα, στα ευρωπαικά ταμπλό, στο Λονδίνο, ο δείκτης ftse 100 μειώνεται κατά 0,48% στις 5.105 μονάδες, στο Παρίσι, ο δείκτης cac 40 υποχωρεί κατά 1,69% στις 2.806 μονάδες και τέλος, στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης dax καταγράφει πτώση της τάξεως του 0,28% στις 5.058 μονάδες.

Καταστάσεις πανικού επικρατούν στο γαλλικό τραπεζικό κλάδο στις σημερινές χρηματιστηριακές συναλλαγές στο Παρίσι.

Οι γαλλικές τράπεζες επηρεασμένες από "καμπανάκια" υποβαθμίσεων και υποβαθμίσεις εκτιμήσεων, "σφυροκοπούνται"...

Ειδικότερα, απώλειες της τάξεως του 7,7% σημειώνει αυτή την ώρα η μετοχή της BNP Paribas, καθώς δημοσίευμα της Wall Street Journal, το οποίο επικαλείται δηλώσεις αξιωματούχου της τράπεζας, αναφέρει ότι τα αμερικανικά funds δεν δανείζουν πλέον την τράπεζα σε δολάρια.

Πτώση 4,5% για τη Societe Generale, αλλά και η Credit Agricole κινείται με απώλειες της τάξεως του 1%.

Σημειώνεται ότι η Morgan Stanley υποβάθμισε τις εκτιμήσεις για τη SoGen, εκτίμησε πως η τράπεζα δεν θα διανείμει μέρισμα ούτε φέτος αλλά ούτε και του χρόνου και τόνισε τις σημαντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει.

Δημοσίευμα των Financial Times αναφέρει ότι η Ρώμη προσεγγίζει την Κίνα με στόχο να της πουλήσει ιταλικά ομόλογα «σημαντικού ύψους» αλλά και για επενδύσεις σε στρατηγικής σημασίας.

Μάλιστα, η εφημερίδα επικαλούμενη ανώτατη πηγή από την ιταλική κυβέρνηση, υποστηρίζει ότι για το λόγο αυτό υπήρξε συνάντηση ανάμεσα στο Λου Τζιουέι, επικεφαλής του κινεζικού «επενδυτικού fund» China Investment Corp (CIC) και στον Ιταλό υπουργό Οικονομικών Τζούλιο Τρεμόντι με άλλους υψηλόβαθμους αξιωματούχους.

Ακόμη, σύμφωνα με τους FT, Ιταλοί αξιωματούχοι είχαν βρεθεί στο τέλος Αυγούστου στο Πεκίνο για συναντήσεις με την ηγεσία του CIC αλλά και στελέχη της κρατικής υπηρεσίας που διαχειρίζεται τα τεράστια κινεζικά αποθεματικά ξένου συναλλάγματος. Οι πηγές των FT θεωρούν πιθανό πως οι επαφές θα συνεχιστούν.

Στα μάκρο της ημέρας, αύξηση μεγαλύτερη της αναμενόμενης σημείωσε ο δείκτης τιμών καταναλωτή της Γαλλίας τον Αύγουστο, καθώς εκτοξεύθηκαν οι τιμές των ενδυμάτων και των υποδημάτων λόγω των θερινών πωλήσεων. Ειδικότερα, ο δείκτης ενισχύθηκε κατά 0,5% σε μηνιαία βάση και κατά 2,2% σε ετήσια, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μηνιαία αύξηση της τάξεως του 0,4% και ετήσια της τάξεως του 2,1%.

 

Σταύρος Χαρίτος
[email protected]
Μαλαίνου

Σταυρούλα
[email protected]

Τελευταία τροποποίηση στις 15:11 - 13 Σεπ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.