ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χ.Α.: Άλλη μία Τρίτη και 13!

17:29 - 13 Σεπ 2011 | Σχόλια Αγοράς
(upd 2) Άλλαξε τα δεδομένα και έκλεισε στο “πράσινο” η Ευρώπη - “Μικρό καλάθι” κρατά η Wall

Μόλις δύο ανοδικές συνεδριάσεις μετράει η αγορά από την 1η Σεπτεμβρίου και επτά πτωτικές, μαζί με τη σημερινή. Το κλίμα είναι πολύ βαρύ και τα μαύρα σύννεφα της καταιγίδας έχουν σωρρευτεί πάνω από την Ελλάδα. Το φάσμα της χρεοκοπίας που αντιμετωπίζει η χώρα έχει προκαλέσει νευρικότητα σε όλες τις μεγάλες οικονομίες της γης. Συσκέψεις επί συσκέψεων στην Ευρώπη, δηλώσεις, άλλοτε υπέρ των προσπαθειών που κάνει η χώρα και άλλοτε κατά, σενάρια για plan b από τη Γερμανία και τη διάσωση των τραπεζών της, αν τελικά υπάρξει ελληνικό default, παρέμβαση Ομπάμα, εξελίξεις που συνθέτουν ένα μουντό τοπίο.

"Σπάει" όλα τα κοντέρ το spread του 2ετούς ελληνικού ομολόγου στις σημερινές χρηματιστηριακές συναλλαγές, ενώ σε πρωτοφανή επίπεδα εξακολουθούν να διαπραγματεύονται και τα ελληνικά CDS, αφού τα σενάρια περί χρεοκοπίας δίνουν και παίρνουν. Ειδικότερα, στις 8458 μονάδες βάσης έχει "σκαρφαλώσει" το spread των 2ετών τίτλων, των 5ετών στις 3674 μονάδες και των 10ετών ομολόγων στις 2228 μονάδες. Ο γενικός δείκτης του Χ.Α., εν μέσω διακυμάνσεων, υποχώρησε και την Τρίτη, στις 843,12 μονάδες καταγράφοντας απώλειες 0,51%.

Ο τραπεζικός κλάδος υφίσταται το ένα πλήγμα μετά το άλλο, ενώ φήμες στην αγορά κάνουν λόγο πως τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τους τραπεζίτες απασχολεί το θέμα της Blackrock. Νέα βουτιά κατέγραψαν η Alpha και η Eurobank, αλλά όχι με την ένταση των περασμένων ημερών. Οι δύο μετοχές είχαν και αναλαμπές με πέρασμα στο θετικό πρόσημο ενδοσυνεδριακά. Η Eurobank βρέθηκε στα χαμηλά του 1,11 ευρώ και έκανε υψηλό ημέρας στο 1,24, για να κλείσει τελικά με απώλειες 2,59% στο 1,13 ευρώ.

Με υψηλό στο 1,70 η Alpha, βρέθηκε χαμηλότερα στο 1,56 και έκλεισε στο 1,58 με απώλειες 0,63%. Από τις τράπεζες ξεχώρισαν η Εθνική, λόγω της φημολογίας για deal με την Deutsche Bank, κλείνοντας στα 2,96 και με κέρδη 3,57% και η Πειραιώς στα 0,58 ευρώ και με άνοδο 3,57%. Ενθουσίασε η αντίδραση της ΔΕΗ που ενισχύθηκε κατά 4,84%, στα 5,85 ευρώ, έπειτα από την απόκτηση του 10% από το fund Silchester.

Κατά τα άλλα, νέες απώλειες κατεγράφησαν στις μετοχές της Coca Cola, που διολίσθησε στα 12,80 ευρώ, Ελλάκτωρ στο 1,60%, ΟΠΑΠ στο 7,65, ενώ ανανεώθηκε η σύμβαση με το Δημόσιο για άλλα 20 χρόνια. Νέες απώλειες και για την Folli Follie, τον Μυτιληναίο, τον ΟΤΕ και τον Τιτάνα. Προσέγγιση των 4 ευρώ από την ΕΧΑΕ, ενώ θετικό κλείσιμο είχαν ακόμα, ΕΥΔΑΠ, ΜΕΤΚΑ, Σιδενόρ.

Στ.Κ.Χαρίτος
[email protected]


 


“Μικρό καλάθι” κρατά η Wall - Άλλαξε τα δεδομένα και έκλεισε στο “πράσινο” η Ευρώπη

 

Σε μία συνεδρίαση που επικράτησαν οι μετριοπαθείς κινήσεις, η Wall κατάφερε να ξεπεράσει τις ανησυχίες για το τι μέλλει γενέσθαι με την ευρωπαϊκή κρίση χρέους και να κλείσει με κέρδη. Μικρή ώθηση έδωσαν τα μάκρο που μιλούν για μικρή βελτίωση των τιμών εισαγωγών.

Ο Dow κέρδισε 0,59% στις 11.126 μονάδες, ο Nasdaq ενισχύθηκε 1,57% στις 2.534 μονάδες, ο S&P 500 βρέθηκε στο +1,01% στις 1.173 μονάδες.

Τη μεγάλη ανατροπή πραγματοποίησε σήμερα το γαλλικό χρηματιστήριο, αφού από το -2% κατάφερε να κλείσει με θετικό πρόσημο, σταματώντας να ασκεί πιέσεις και στους υπόλοιπους ευρωδείκτες. Εν μέσω φημών για την επικείμενη χρεοκοπία της Ελλάδας και τον αποκλεισμό των γαλλικών τραπεζών από τη διατραπεζική, ήρθε η ευρωπαϊκή πολιτική κινητικότητα για να σταματήσει την απογοήτευση από την αδράνεια των πολιτικών. Μέρκελ, Σαρκοζί και Παπανδρέου θα πραγματοποιήσουν τηλεδιάσκεψη αύριο με θέμα την τύχη της Ελλάδας.

Ο FTSE κέρδισε 0,87% στις 5.174 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 σκαρφάλωσε 1,41% στις 2.895 ενώ ο πλέον επιρρεπής σε αυξομειώσεις DAX βρέθηκε στο +1,85% και στις 5.166 μονάδες.

Το σφυροκόπημα των γαλλικών και όχι μόνο τραπεζών τις τελευταίες ημέρες οδήγησε μέρος των επενδυτών στο κυνήγι των ευκαιριών που δημιούργησε το panic mode έναντι των φημών για ελληνική χρεοκοπία.

Η παρέμβαση του Ομπάμα για το ευρωπαϊκό χρέος πάντως και η guest star εμφάνιση του Γκάιντνερ στην συνάντηση του Ecofin της Παρασκευής έχουν καλλιεργήσει στις ευρωπαϊκές αγορές κλίμα ότι οδεύουμε προς εκτόνωση της κρίσης.

Κατά 0,4% μειώθηκε το κόστος εισαγωγών στις ΗΠΑ, τον Αύγουστο, την ώρα που οι αναλυτές ανέμεναν μείωση του κόστος κατά 1%. Οι τιμές των εισαγωγών είχαν αυξηθεί 0,3% τον Ιούλιο ενώ είχαν μειωθεί 0,7% τον Ιούνιο.

Η παγκόσμια οικονομία θα παραμείνει αδύναμη έως ότου επιλυθεί η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη, εν μέσω των συνεχιζόμενων αναταράξεων και ανησυχιών στις αγορές σχετικά με την Ελλάδα, την Ισπανία και την Ιταλία, ανέφερε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, κατηγορώντας ουσιαστικά την Ευρωπαϊκή ηγεσία ότι δεν έχει πράξει τα δέοντα για τις αδύναμες χώρες. Μάλιστα, εκτάκτως ο αμερικανός Υπουργός Οικονομικών T. Gaithner θα συμμετάσχει στο Ecofin της Παρασκευής.

Σε συνέντευξή του στον Λευκό Οίκο, ο Ομπάμα σημείωσε ότι η Ουάσινγκτον συνεργάζεται με τις ευρωπαϊκές χώρες αλλά είναι οι μεγάλες χώρες της ΕΕ που θα πρέπει να αποφασίσουν πώς θα αντιμετωπίσουν την κρίση.

Τελευταία τροποποίηση στις 00:44 - 14 Σεπ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.