ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τρία στα τρία έδωσε στη Wall η... Ελλάδα - Άλμα για την Ευρώπη

17:40 - 14 Σεπ 2011 | Σχόλια Αγοράς
Τρία στα τρία έδωσε στη Wall η... Ελλάδα - Άλμα για την Ευρώπη
(upd) Χ.Α.: Συγκρατημένη η αισιοδοξία, συγκρατημένη και η άνοδος
Η στήριξη της Ελλάδας από τη Γαλλία και τη Γερμανία δεν άφησε ασυγκίνητη τη Wall, η οποία κατάφερε το χατ-τρικ θετικών συνεδριάσεων, καθώς μετά την παρέμβαση Ομπάμα οι Ευρωπαίοι ηγέτες έδειξαν πρόθυμοι να βάλουν μπρος για την επίλυση της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους

Συγκεκριμένα, ο Dow Jones, έκλεισε στις 11.247 μονάδες (+1,27%), ο Nasdaq στις 2.573 (+1,58%), ενώ ο S&P 500 στις 1.189 (+1,35%).

Η διαλλακτικότητα που έδειξε σήμερα η Αυστρία σχετικά με την αύξηση του ρόλου του EFSF και της “παραίτησης” της από την απαίτηση να της δοθούν εγγυήσεις ώστε να συμμετάσχει στο δεύτερο πακέτο της Ελλάδας, σε συνδυασμό με τις δηλώσεις των Ευρωπαίων ηγετών για στήριξη υπό όρους της Ελλάδας αποτυπώθηκε στα ευρωπαϊκό ταμπλό, υπερνικώντας τις πιέσεις που δέχτηκαν οι γαλλικές τράπεζες μετά την υποβάθμιση της Societe Generale και Credit Agricole για την έκθεση τους σε ελληνικό χρέος.

Ο FTSE έκλεισε με κέρδη 1,02% στις 5.227 μονάδες, ο γαλλικός CAC βρέθηκε στο +1,87% στις 2.949 μονάδες, ενώ ο γερμανός DAX κέρδισε παρά το αυστηρό βλέμμα της S&P προς τις γερμανικές τράπεζες 3,36% στις 5.340 μονάδες.

Περίπου 25 λεπτά κράτησε η τηλεδιάσκεψη του Γ. Παπανδρέου, της Αγ. Μέρκελ και του Ν. Σαρκοζί, επιβεβαιώνοντας τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης να μείνει πιστή στην εφαρμογή του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.

Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ δήλωσαν "πεπεισμένοι" ότι το μέλλον της Ελλάδας είναι στην ευρωζώνη, καθώς ο Έλληνας πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου τους εξέφρασε "την απόλυτη αποφασιστικότητα" της Αθήνας να τηρήσει τις δεσμεύσεις της.

Η διαμάχη εντός της ευρωζώνης για τις ελληνικές εγγυήσεις έχει αποκλιμακωθεί, στο πλαίσιο σχεδίου που θα επιτρέπει σε κάθε κράτος- μέλος να αποφασίζει το ίδιο εάν θα κάνει χρήση της δυνατότητας αυτής, είπε στο Reuters η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Maria Fekter.Ερωτηθείσα εάν έχει υπάρξει πρόοδος στο θέμα των εγγυήσεων, είπε: "Κάποια πράγματα έχουν προετοιμαστεί σε τεχνικό επίπεδο. Δεν νομίζω ότι είναι πλέον εκρηκτικό".

Σε αποκλειστικές δηλώσεις της στο Reuters, η Fekter επιβεβαίωσε ότι έχει γίνει τεχνική προετοιμασία έτσι ώστε το πρόβλημα να μην είναι πλέον "εκρηκτικό". Σύμφωνα με την Αυστριακή υπουργό, η ιδέα είναι πλέον να καταστούν οι εγγυήσεις τόσο ακριβές, που μόνο η Φινλανδία θα νιώθει ότι την συμφέρει να τις ζητήσει.

"Δεν μπορεί να πρόκειται για ένα συμβατικά συμφωνηθέν προνόμιο για την Φινλανδία - θα πρέπει να είναι μια επιλογή που θα μπορεί κάθε μεμονωμένη χώρα να αποφασίζει εάν θα το χρησιμοποιήσει ή όχι".

Στα μάκρο, στάσιμος παρέμεινε ο δείκτης λιανικών πωλήσεων αλλά και τιμών παραγωγού στις ΗΠΑ τον Αύγουστο.

Στην Ευρώπη, δυσμενέστερα των προσδοκιών είναι τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat για την βιομηχανική παραγωγή ευρωζώνης τον Ιούλιο, η οποία αυξήθηκε κατά 1%. Πάντως ο δείκτης επέστρεψε σε θετικό πρόσημο μετά το -0,8% του Ιουλίου.

X.A.

Με κέρδη 1,67% έκλεισε ο γενικός δείκτης του Χ.Α. στη συνεδρίαση της Τετάρτης, αν και νωρίτερα βρέθηκε πιο ψηλά, στις 868 μονάδες. Η αγορά, σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών, βλέπει, μετά από καιρό, κάποια αχνά σημάδια αισιοδοξίας σε πολιτικό επίπεδο.

Η κυβέρνηση, όπως αναφέρουν, φαίνεται διατεθειμένη να λάβει όλα εκείνα τα σκληρά μέτρα που θα μειώσουν το έλλειμμα και θα εξασφαλίσουν τις προϋποθέσεις χρηματοδότησης του χρέους.

Από εκεί και πέρα είναι “δουλειά' της Ευρώπης να αναλάβει τις ευθύνες της.

Η κινητικότητα αυτή, παρατηρούν χρηματιστές, σχετίζεται με την εμπλοκή των Αμερικανών του Προέδρου Ομπάμα και τη συμμετοχή του υπουργού Οικονομικών κ. Τίμοθι Γκάιτνερ στο ερχόμενο EcoFin στην Πολωνία. Δεν είναι τυχαία άλλωστε, σύμφωνα με τους ίδιους, η αλλαγή στάσης από τον Γαλλογερμανικό άξονα, με αποκορύφωμα τη δήλωση Σαρκοζί ότι θα κάνει ότι μπορεί για τη διάσωση της Ελλάδας.

Την ίδια ώρα υπάρχει αισιοδοξία για συμμετοχή κοντά στο 80% στο PSI, κάτι που προσωρινά μπορεί να επιβαρύνει τις τράπεζες, αλλά αποτελεί λύση και προκαλεί συνθήκες ηρεμίας στον κλάδο για το άμεσο μέλλον. Κατά τη σημερινή συνεδρίαση, οι συναλλαγές ανήλθαν πάνω από τα 66 εκατ. ευρώ, ιδιαίτερα σημαντικές, αν αναλογιστεί κανείς το πόσο πολύ έχουν υποχωρήσει οι τιμές των μετοχών.

Κέρδη 4,35% κατέγραψε ο τραπεζικός κλάδος και πάνω από 2% ενισχύθηκε ο ASE 20. Στα 3,15 ανέκαμψε η Εθνική με κέρδη 6,42% και όγκο 5,7 εκατ. τεμαχίων. Ανοδο 4,20% κατέγραψε η Κύπρου, στο 1,24 ευρώ και 2,94% η Marfin Popular, λόγω των τελευταίων εξελίξεων στην ελληνική κρίση χρέους και την πρωτοβουλία της Ρωσίας να αγοράσει Κυπριακό χρέος. Κατά 2,53% ενισχύθηκε η Alpha, στα 1,62 ευρώ, αν και βρέθηκε ψηλότερα, στο 1,69, 1,77% ενισχύθηκε η Eurobank, στο 1,15, με υψηλό ημέρας στο 1,19 και 1,72% η Πειραιώς, στα 0,59 με υψηλό στο 0,61.

Απώλειες 4,4% για τον ΟΠΑΠ, στον οποίο εφαρμόστηκε το ρητό “πούλησε στην είδηση”, αφού έγινε γνωστή η νέα συμφωνία με το Δημόσιο που προβλέπει ανανέωση σύμβασης για άλλα είκοσι χρόνια. Απώλειες και για την Ελλάκτωρ, αφού εκκρεμεί η έγκριση της επένδυσης στα ορυχεία χρυσού της Χαλκιδικής.

Τελευταία τροποποίηση στις 23:19 - 14 Σεπ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.