ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΧΑ: Αναζήτηση κατεύθυνσης

11:01 - 15 Σεπ 2011 | Σχόλια Αγοράς
(upd) Μέρκελ και Σαρκοζί επανέφεραν χαμόγελα στην Ευρώπη.
To βήμα του ψάχνει να βρει το ΧΑ, τη στιγμή που οι διεθνείς αγορές ενισχύονται και μάλιστα δυναμικά για ακόμη μία μέρα. Ο γενικός δείκτης σημειώνει οριακά κέρδη κοντά στις 860 μονάδες με τις μετοχές των τραπεζών σε θετικό έδαφος. Απώλειες καταγράφουν ΤΤ και ΑΤΕ λόγω των άσχημων αποτελεσμάτων που ανακοίνωσαν χθες.

Οι συναλλαγές στο ΧΑ ξεπερνούν τα 10 εκατ. ευρώ και γενικότερα η συμμετοχή μοιάζει αυξημένη, αφού η διαβεβαιώση των Μέρκελ - Σαρκοζί για παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ ηρεμεί τα "πνεύματα".

Ταυτόχρονα, όλοι οι εμπλεκόμενοι περί τα χρηματιστηριακά, έχουν στραμμένη την προσοχή τους στο rollover, αφού τα πρώτρα σημάδια για τη συμμετοχή των ιδιωτών στο πρόγραμμα PSI είναι ενθαρρυντική, αν και οι αγορές θέλουν ποσοστό συμμετοχής πάνω από 80%, όπως δήλωναν τραπεζικές πηγές χθες.

Ευρωαγορές


Η επομένη των διαβεβαιώσεων των ηγετών του γαλλογερμανικού άξονα, κυρίας Άνγκελα Μέρκελ και κ. Νικολά Σαρκοζί ότι κοινή τους επιθυμία είναι η παραμονή της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ, βρίσκει τις ευρωπαικές αγορές στην "κορυφή". Και αυτό γιατί κάμφθηκαν, έστω και προσωρινά, και μάλιστα μία μέρα πριν το κρίσιμο Ecofin στο Βότσλαβ της Πολωνίας, οι ενισχυμένοι φόβοι και ανησυχίες περί εξόδου της χώρας από την ευρωπεριφέρεια και περί φαινομένου "ντόμινο" στην περιοχή.

Τώρα αγορές και επενδυτές αναμένουν να δουν στην πράξη, πρώτον τα όσα έχει συμφωνήσει η ελληνική πλευρά και δεύτερον, τις γενναίες προσπάθειες των Ευρωπαίων ηγετών για την επίλυση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη, οι οποίες προαπαιτούν ισχυρή αποφασιστικότητα από τη μεριά τους.

Αναλυτικότερα, στα ταμπλό, στο Λονδίνο, ο δείκτης ftse 100 κινείται ανοδικά κατά 1,32% στις 5.296 μονάδες, στο Παρίσι, ο δείκτης cac 40 αυξάνεται κατά 1,07% στις 2.901 μονάδες και τέλος, στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης dax ενισχύεται κατά 1,68% στις 5.430 μονάδες.

Αποτέλεσμα της θετικης έκβασης της χθεισνής τηλεδιάσκεψης είναι η ενίσχυση του ευρώ έναντι του δολαρίου. Ειδικότερα, το ευρώ έναντι του δολαρίου διαμορφώνεται στις αγορές συναλλάγματος στα 1,3750 δολάρια, λίγο χαμηλότερα από τα 1,3800 δολάρια που έφτασε μετά το τέλος της τηλεδιάσκεψης Παπανδρέου, Μέρκελ και Σαρκοζί.

Στο μεταξύ, με νέα πιστωτική κρίση απειλείται η Ευρωζώνη, η οποία μάλιστα ενδέχεται να λάβει διαστάσεις μίας συστημικής κρίσης, καθώς αναμένεται ότι θα εξαπλωθεί και σε άλλες αγορές και χώρες, με επίκεντρο τις τράπεζες και το χρηματοοικονομικό σύστημα.

Αυτό αναφέρει έκθεση της Οικονομικής και Χρηματοοικονομικής Επιτροπής της ΕΕ, την οποία αποκαλύπτει το πρακτορείο Reuters. Σύμφωνα με την εν λόγω έκθεση, η οποία, σημειωτέον ότι κάνει τον κύκλο της αγοράς εν αναμονή του Ecofin της Παρασκευής στο Βότσλαβ της Πολωνίας, επισημαίνει ότι κατά την διάρκεια του καλοκαιριού, οι εντάσεις στις αγορές κρατικών ομολόγων ενισχύθηκαν και αυξήθηκε ο κίνδυνος για την χρηματοδότηση των τραπεζών, κατά συνέπεια, ο κίνδυνος μετάδοσης διαχέεται σε άλλες αγορές και άλλες χώρες και η κρίση γίνεται πιο συστημική.

Η ευρωζώνη αντιμετωπίζει κίνδυνο να εγκλωβιστεί σε έναν φαύλο κύκλο λόγω του δημόσιου χρέους, της τραπεζικής χρηματοδότησης και της αρνητικής ανάπτυξης. Συμβουλεύεται περαιτέρω αύξηση των κεφαλαίων των τραπεζών» αναφέρει η έκθεση.

Στ. Κ. Χαρίτος
[email protected]

Σταυρούλα Μαλαίνου
[email protected]
Τελευταία τροποποίηση στις 11:42 - 15 Σεπ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.