ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χ.Α.: Ασκήσεις ισορροπίας στον βυθό

10:46 - 26 Σεπ 2011 | Σχόλια Αγοράς
Χ.Α.: Ασκήσεις ισορροπίας στον βυθό
Φήμες παραίτησης του προέδρου της Κεφαλαιαγοράς κ. Α. Γαβριηλίδη
Με νέες απώλειες ξεκίνησε το Χ.Α. κι αυτή την εβδομάδα, με τον γενικό δείκτη να κινείται στα επίπεδα των 790 μονάδων, καταγράφοντας απώλειες 0,6%. Οι συναλλαγές διαμορφώνονται στα 4 εκατ. ευρώ σε μία συνεδρίαση που οι τράπεζες και πάλι κινούνται σε αρνητικό πρόσημο. Τις μεγαλύτερες καταγράφει η Eurobank, που υποχωρεί κατά 4%, ενώ σε αρνητικό πεδίο κινούνται Εθνική και Alpha. Μετά την Ουάσινγκτον και τις επαφές που είχε εκεί ο υπουργός Οικονομικών κ. Ε. Βενιζέλος, το ενδιαφέρον εστιάζεται στην επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Βερολίνο και στις κατ' ιδίαν επαφές που θα έχει με την Γερμανίδα Καγκελάριο κυρία Ανγκέλα Μέρκελ.

Το σχέδιο Β που προκρίνουν οι Γερμανοί, είναι αυτό που προβληματίζει την αγορά, δηλαδή η ελεγχόμενη χρεοκοπία μέσα στο ευρώ και ένα haircut της τάξης του 50%. Πληροφορίες από την Ουάσινγκτον αναφέρουν ότι ο επικεφαλής της Deutsche Bank, κ. Άκερμαν εκφράζει την αντίθεσή του σε ένα τόσο υψηλό ποσοστό "κουρέματος". Κάτι, που αποκαλύπτει και την στάση που ενδεχομένως κρατήσουν οι ιδιώτες. Στην εσωτερική επικαιρότητα, η προσοχή είναι στραμμένη στην Κεφαλαιαγορά και στις φήμες παραίτησης του κ. Α. Γαβριηλίδη, του προέδρου της, για προσωπικούς λόγους.  

Ευρωαγορές

Μέσα σε λίγα μόνο δευτερόλεπτα οι ευρωπαικές τραπεζικές μετοχές κατόρθωσαν να ανεβάσουν τον πήχη στα ευρωπαικά χρηματιστήρια, με αποτέλεσμα να επισκιαστούν οι αρχικές απώλειες στην έναρξη της συνεδρίασης. Οι μεταλλευτικές εξακολουθούν, ωστόσο, να παραμένουν οι μεγάλοι "χαμένοι" των συναλλαγών, ύστερα άπό τη "βουτιά" των τιμών των εμπορευμάτων.

Παρά τις εκτιμήσεις των αναλυτών ότι δεν διαφαίνεται "φως" στο βάθος του τούνελ ως προς την αποφασιστικότητα των Ευρωπαίων ηγετών, προκειμένου να επιλύσουν την κρίση χρέους και να αποτρέψουν το ντόμινο και στις υπόλοιπες αναδυόμενες οικονομίες της Ευρώπης, καθώς και στην Κεντρική Ασία, οι αγορές "γυρίζουν" την πλάτη στις ανησυχίες και διαπραγματεύονται σε θετικό έδαφος.

Αναλυτικότερα, ο γαλλικός δείκτης CAC 40 σημειώνει άνοδο 1,27%, ο γερμανικός DAX 30 κερδίζει 1,25%, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 επιστρέφει σε θετικό έδαφος με οριακά κέρδη 0,08%. 

Ο ιταλικός FTSE MIB σημειώνει άνοδο 2,04%, ο ελβετικός SMI κερδίζει 1,49%, ενώ ο IBEX στην Ισπανία κινείται στο +1,35%.

Στ. Κ. Χαρίτος
[email protected]

Σταυρούλα Μαλαίνου
[email protected]
Τελευταία τροποποίηση στις 11:54 - 26 Σεπ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.