ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

X.A.: Από το κακό στο χειρότερο...

14:51 - 26 Σεπ 2011 | Σχόλια Αγοράς
Μεγάλα κέρδη στα ευρωπαίκά χρηματιστήρια. Ανοδικά και τα futures.

Τη στιγμή που τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καταγράφουν μεγάλα κέρδη προεξοφλώντας την αύξηση των κεφαλαίων του EFSF, του μηχανισμού που θα αγοράζει ελληνικά ομόλογα με αξιολόγηση “τρία άλφα” και ταυτόχρονα τη στήριξη του τραπεζικού συστήματος, οι επενδυτές στο Χ.Α. έχουν διαφορετική γνώμη. Μετά την υποβάθμιση της Moody's και των νέων εγγυήσεων που βάζει η τρόικα για να επιστρέψει και τις φήμες περί χρεοκοπίας μέχρι τον Δεκέμβριο, αναγκάζουν τους επενδυτές να σπεύδουν σε ρευστοποιήσεις.

Ο γενικός δείκτης του Χ.Α., αν και βρέθηκε στις 800 μονάδες, λύγισε και υποχωρεί στις 791 μονάδες, με τις τράπεζες να ηγούνται της πτώσης. Πάνω από 5% ανέρχονται οι απώλειες σε Eurobank και Τ.Τ., στα 0,87 και 0,89 ευρώ αντίστοιχα. Πάνω από 3% υποχωρεί η Κύπρου, 2,54% η ΕΤΕ, στα 2,69 και 1,54% η Alpha στο 1,28 ευρώ. Από τα 27 εκατ. ευρώ που είναι ο τζίρος αυτή την ώρα, τα 13 εκατ. ευρώ έχουν γίνει σε Εθνική, Alpha και Eurobank. Θετικό είναι το πρόσημο για τα Folli Follie, τον Ελλάκτωρα και τον ΟΠΑΠ, ενώ αμετάβλητες μένουν οι μετοχές των Πειραιώς, Μυτιληναίου, Marfin Popular.

Ευρωαγορές


Το ποτήρι μισογεμάτο βλέπουν επιτέλους οι ευρωαγορές οι οποίες πραγματοποιούν "πάρτι"  με τις τράπεζες να πρωτοστατούν.

Μπορεί να μην υπήρξαν ουσιαστικές εξελίξεις στις κρίσιμες επαφές των ηγετών που κρατούν "το μαχαίρι και το πεπόνι" στην παγκόσμια οικονομική πολιτική, αλλά εντείνονται οι φήμες,συνεπικουρούμενου και του εγγράφου που έδωσε στη δημοσιότητα το σ/κ το Bloomberg, πως η Ευρώπη προγραμματίζει την επέκταση του EFSF ως δίκτυ ασφαλείας έναντι της μετάδοσης της ελληνικής κρίσης σε Ιταλία και Ισπανία.

Αναλυτικότερα, ο γαλλικός δείκτης CAC 40 σημειώνει άνοδο 3,26%, ο γερμανικός DAX 30 εκτοξεύεται στο 3,91%, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 σκαρφαλώνει 1,23% στις 5.129 μονάδες.

Δεν υπάρχει τράπεζα που να μη συμμετέχει σε αυτό το "πάρτι"... Οι πολυσυζητημένες BNP Parbis και Credit Agricole σκαρφαλώνουν 7% και 6,2% αντίστοιχα, η RBS σημειώνει κέρδη 5,8% η Commerzbank κερδίζει 8% ενώ και η UBS στη σκιά του πρόσφατου σκανδάλου σημειώνει κέρδη 4,1%. Μέσα σε λίγα μόνο δευτερόλεπτα οι ευρωπαικές τραπεζικές μετοχές κατόρθωσαν να ανεβάσουν τον πήχη στα ευρωπαικά χρηματιστήρια, με αποτέλεσμα να επισκιαστούν οι αρχικές απώλειες στην έναρξη της συνεδρίασης. Οι μεταλλευτικές εξακολουθούν, ωστόσο, να παραμένουν οι μεγάλοι "χαμένοι" των συναλλαγών, ύστερα άπό τη "βουτιά" των τιμών των εμπορευμάτων.


Στ. Κ. Χαρίτος
[email protected]

Δημήτρης Κώτσος
[email protected]
Τελευταία τροποποίηση στις 14:54 - 26 Σεπ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.