ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

X.A.: Οι ανακολουθίες της κυβέρνησης ρίχνουν σήμερα το Χ.Α.

13:38 - 29 Σεπ 2011 | Σχόλια Αγοράς
X.A.: Οι ανακολουθίες της κυβέρνησης ρίχνουν σήμερα το Χ.Α.
(upd) Mε διευρυμένα κέρδη λόγω Bundestag οι ευρωαγορές.

Στις ανακολουθίες της κυβέρνησης αποδίδεται η σημερινή πτώση του Χρηματιστηρίου. Η εικόνα με τα κλειστά υπουργεία λόγω επίσκεψης της τρόικας, τα πισωγυρίσματα στις αποδείξεις και την εργασιακή εφεδρεία κλονίζουν την εμπιστοσύνη των αγορών απέναντι στην Ελλάδα, σε μία δύσκολη στιγμή. Κυρίως, τη στιγμή, που και με το σχέδιο “Εύρηκα”, το κλίμα είχε αρχίσει να αλλάζει.

 

Ο γενικός δείκτης υποχωρεί στις 800 μονάδες, καταγράφοντας απώλειες 1,13%, αλλά με πολύ χαμηλό τζίρο 18,5 εκατ. ευρώ. Απώλειες πάνω από 3% για την Eurobank, 2% για την Πειραιώς, 1,41% για την Alpha και λίγο πάνω από 1% για την Εθνική. MIG, OTE, ΔΕΗ και Τ.Τ. είναι οι μόνες μετοχές από τον 20άρη που καταγράφουν θετικό πρόσημο. Πάντως, η αίσθηση της αγοράς είναι ότι οι απώλειες είναι υπό έλεγχο.

 

 

Η πτώση των τραπεζών δεν είναι μεγάλη σε βαθμό που να “τρομάζει”. Η σημερινή κίνηση στο ταμπλό μοιάζει περισσότερο με στάση αναμονής, σχολιάζουν παράγοντες της αγοράς.

 

Ευρωαγορές

Με διευρυμένα κέρδη "απαντούν" αυτή την ώρα στην έγκριση της γερμανικής Bundestag για την ενίσχυση του Ευρωπαικού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας οι ευρωπαικές αγορές, με τις εκτιμήσεις των αναλυτών να επιβεβαιώνονται.

Αναλυτικότερα, ο βρετανικός FTSE 100 υποχωρεί σε ποσοστό 0,51% στις 5191μονάδες, ο γαλλικός δείκτης CAC 40 σημειώνει κέρδη της τάξεως του 0,93% στις 3.024 μονάδες, ενώ ο γερμανικός DAX αυξάνεται κατά 0,52% στις 5607μονάδες. Πάνω από το 1,36 το ευρώ και συγκεκριμένα στα 1,36400 δολάρια.

Με μεγάλη πλειοψηφία ενέκρινε η γερμανική  βουλή την ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του προσωρινού μηχανισμού στήριξης της  ευρωζώνης (EFSF) την Πέμπτη, σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα της  ψηφοφορίας.

Κατά την διάρκεια της ψηφοφορίας, που αποτέλεσε τη σημαντικότερη πρόκληση για την  Γερμανίδα Καγκελάριο Αngela Merkel μετά την ανάληψη της εξουσίας  πριν από έξι χρόνια, 523 βουλευτές ψήφισαν υπέρ του νομοσχεδίου, 85 κατά, ενώ 3  απείχαν.

Η έγκριση ήταν αναμενόμενη αλλά το σημαντικότερο ήταν το αν θα παρατηρηθούν διαρροές από τα συγκυβερνώντα κόμματα Χριστιανοδημοκρατών (CDU/CSU) και Φιλελευθέρων (FDP).


Στ. Κ. Χαρίτος
[email protected]

Σταυρούλα Μαλαίνου
[email protected]

Τελευταία τροποποίηση στις 14:34 - 29 Σεπ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.