ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

X.A.: Σε κόκκινο φόντο οι μετοχές

15:22 - 30 Σεπ 2011 | Σχόλια Αγοράς
Επιστροφή στις απώλειες για Ευρώπη, "βουτιά' στα futures.

Στο ίδιο μουντό μοτίβο εξακολουθεί να κινείται ο γενικός δείκτης του Χ.Α., καταγράφοντας απώλειες περίπου κατά μία ποσοστιαία μονάδα, στις 795 μονάδες. Έπειτα από περίπου πέντε ώρες συναλλαγών, ο τζίρος δεν έχει αγγίξει καν τα 20 εκατ. ευρώ. Οι επενδυτές δεν είναι διατεθειμένοι να αναλάβουν ρίσκο ούτε στα επίπεδα αυτά, φοβούμενοι τυχόν επιδείνωση της κατάστασης της ελληνικής οικονομίας.


Μία μέρα μετά την υπερψήφιση της ενίσχυσης των κεφαλαίων στο μηχανισμό EFSF από τη Γερμανική Βουλή, οι αγορές υποχωρούν την Παρασκευή λόγω της μη αύξησης των κεφαλαίων. Η Ιταλία χθες δανείστηκε ακριβά με επιτόκιο της τάξης του 5,8%, ενώ Γερμανία και Γαλλία φαίνεται πως απεργάζονται ένα νέο σχέδιο στήριξης των τραπεζών, κάτι που προκαλεί συνειρμούς για haircut στα ελληνικά ομόλογα.


Ταυτόχρονα, πληθαίνουν τα σενάρια χρεοκοπίας της Ελλάδας. Οι τράπεζες υποχωρούν και πάλι, με τις απώλειες της Eurobank να ξεπερνούν το 4%, στα 0,92 ευρώ, Alpha 3,62%, στο 1,33, Πειραιώς 2,13%, στα 0,46 ευρώ και Εθνική 1,44%, στα 2,73 ευρώ. Αντιθέτως, κέρδη έχουν βγει στο Τ.Τ., τον ΟΠΑΠ, τον Ελλάκτωρα και τη Βιοχάλκο. Κέρδη, επίσης, καταγράφουν Σαράντης, Frigoglass, ΟΛΠ, ΕΥΔΑΠ και ΜΕΤΚΑ.

 

Ευρωαγορές

 

Με το γερμανό dax να σημειώνει απώλειες κοντά στο 3%, σφίγγει ο ασφυκτικός κλοιός γύρω από τα ευρωπαικά χρηματιστήρια, με τις αγορές να κινούνται αυτή την ώρα έντονα πτωτικά, μία μέρα ύστερα από την έγκριση της γερμανικής Bundestag για την ενίσχυση του Ευρωπαικού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Στη σημερινή συνεδρίαση οι αγορές επιβεβαιώνουν απόλυτα, αυτό που οι αναλυτές εκτιμούσαν. Η όποια άνοδος παρουσιάστηκε στο άκουσμα της παραπάνω είδησης ήταν απλά προσωρινή, αφού μόνο η αύξηση των πόρων του EFSF δεν αρκεί για να αλλάξει στο κλίμα στα διεθνή ταμπλό. Ήδη από σήμερα οι Ευρωπαίοι αρχηγοί προτείνουν τα παραιτέρω βήματα, τα οποία θα ακολουθήσουν, έτσι ώστε να συμβάλουν στην πολυπόθητη λύση ενάνατια στην κρίση χρέους.

Αναλυτικότερα, στο Λονδίνο, ο δείκτης ftse 100 κινείται πτωτικά κατά 1,74% στις 5.106 μονάδες, στο Παρίσι, ο δείκτης cac 40 καταγράφει πτώση της τάξεως του 1,90% στις 2.970μονάδες και τέλος, στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης dax υποχωρεί κατά 2,72% στις 5.486 μονάδες.

Οι μεγάλοι "ασθενείς" της σημερινής συνεδρίασης είναι οι αυτοκινητοβιομηχανίες, ενώ οι μεγάλοι κερδισμένοι οι γαλλικές τράπεζες, με τη μετοχή της PNB Paribas να σημειώνει άνοδο κατά 1,8% και τη μετοχή της Credit Agricole να καταγράφει κέρδη της τάξεως του 2,5%.

 

Στ. Κ. Χαρίτος
[email protected]

 

Σταυρούλα Μαλαίνου
[email protected]

 

Τελευταία τροποποίηση στις 16:29 - 30 Σεπ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.